perjantai 30. marraskuuta 2018

Itsenäisyyspäivän Suomi-teemaisia tarjoiluja


Suomen itsenäisyyspäivä on meille yksi vuoden tärkeimmistä päivistä. Olen kiitollinen itsenäisyytemme puolesta taistelleille ihan joka päivä, mutta joulukuun kuudentena nousevat tunteet aivan erityisellä tavalla pintaan. Varmastikin suurimmalla osalla suomalaisista on omat itsenäisyyspäivän traditionsa. Niin meilläkin. Tuolloin meillä rauhoitutaan kuuntelemaan Finlandia, versiona tai toisena, mutta joka tapauksessa se kuunnellaan. Samoin Veteraanin iltahuuto kuuluu aina itsenäisyyspäivän ohjelmistoon, ja se saa joka ikinen kerta kyyneleet silmiini. Itsenäisyyspäivänä kiinnitän päivän ruokalistaankin tavallista enemmän huomiota. Tuolloin syömme normaalia pidemmällä kaavalla, ja aina supisuomalaisia ruokia. Korostan kattauksessakin mieluusti suomalaisuutta. Kaivoin tähän puhelimestani pari esimerkkiä, jos joku sattuisi kaipaamaan vinkkejä itsenäisyyspäivän menuun.




Alkuruokana meillä oli tuolloin Aalto-vadillinen suomalaisia kaloja ja lihoja, salaatin kera. Vadin kalat olivat kylmäsavukirjolohi, graavisiika ja savumuikku. Lihapuolelta valitsin vadille kahdenlaista porotuotetta, kylmäsavuporoa ja poromeetvurstia. Leipäjuustosalaatti toimi raikastajana. Tarjolla oli myös rieskaa ja ruisleipää, ihan voin kera.

Jälkiruoaksi oli mustikkarahkaa, kaurakeksikoristeella:

Mustikkarahka
(4-6:lle, annoskoosta riippuen)

2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
200 g suomalaisia pakastemustikoita
4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka vaahtoon varovasti sekoittaen. Lisää marjat ja sekoita, edelleen varovasti. Mausta sokereilla, välillä maistellen.




Nämä kuvat on otettu aikana, jolloin en vielä kirjoittanut ruokablogia. En silloin pahemmin tähtäillyt, kunhan vain näpsin menemään, kun jokin näytti mielestäni kivalta. Silläkään ei ollut väliä, jos esimerkiksi jälkkäreiden tarjoiluvadista kuvastui myös jälkiruokaa innokkaasti odottavan tyttären kasvot. Mutta sehän on vain elämää. 



Ensi viikolla on taas aika nostaa lippu salkoon, ja kohottaa maljat Suomelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti