lauantai 3. marraskuuta 2018

Taivaalliset persimon-aurapiparit (Hallelujaa!), ja glögikauden avaus


Perjantai-illan ratoksi päätimme avata glögikauden. Se sopii oikein mainiosti tähän aikaan, kun ulkona on pimeää yhä lyhenevän päivän vuoksi. Vähäisetkin lumet sulivat viikon jäävesisateessa pois. Viimeistään yhdessä glögikauden kanssa alkaa kynttiläkausi.  Kynttilöitä, glögiä ja pikkupurtavaa, sellainen oli kuluneen viikon perjantain kevennys. Ja oi, mitä pikkupurtavaa! Se oli suorastaan taivaallista. Piparit, persimon, aura ja hunaja - uskomattoman ihana makean, hedelmäisen ja suolaisen liitto. Niin helppoa, ja niin hyvää.




Pese persimon ja viipaloi se. Piparin koosta riippuen laita joko kokonainen persimonkiekko, tai sitten pari kiekon puolikasta limittäin piparin päälle. Tästä keskikokoisesta persimonista riitti 8:lle piparille, 2 kiekon puolikasta per pipari. Seuraavaksi viipale Aura-juustoa, ja pinnalle pieni loraus juoksevaa hunajaa. Voi hallelujaa, kuinka hyvää tämä yhdistelmä onkaan.




 

Suurin osa valmiista glögeistä on ylimakeita, ja en ole erityisesti makeiden juomien ystävä. Glögiraatimme suosikiksi onkin viime vuosien aikana noussut Glühwein, joka on paitsi miedompaa, myös vähemmän sokerista, kuin muut Alkon glögivaihtoehdot. Glühwein terästyy sopivasti esimerkiksi Strohlla. Yhteen annokseen laitoimme 1,5 dl Glühweinia ja 2 cl Strohta. Tämä yhdistelmä tuntui oikein mukavalta. Glögiin lisäsimme manteleita ja rusinoita.







Tämä setti oli kyllä ihan super. Tästä tullee hyvä glögikausi. Joulusta ei vielä puhuta mitään. Ja jotta jotain jäisi vielä joulullekin, on meillä (= minulla) sellainen pinttynyt periaate, että glögikauden avauksen jälkeen rusinoita laitetaan glögiin seuraavan kerran vasta joulunpyhinä. Tämä oli siis ikään kuin ensihenkäys tulevasta joulusta. Mutta ei makeaa mahan täydeltä. Jouluna sitten seuraavat rusinat.  


3 kommenttia:

  1. No nyt on taas uusi idea, kun herkkunälkä iskee! Persimon (kypsä sellainen) on taas ihanaa ja toimii varmaankin piparin ja juuston kanssa. 👌
    Ai vasta jouluna rusinoita glögiin? Sentään glögiä nautitte välilläkin, mutta ilman rusinoita.. 😉🍯

    VastaaPoista
  2. Nämä olivat siis ihan törkeeeen hyviä! Leena, oivalsit ihan oikein 👍 Glogiä kyllä nautimme välilläkin, ja juuri sen vuoksi joilun glögihetket erottuvat rusinoilla muista glögihetkistä 😉 Jouluna kaikki on ihan spesiaalia 🎄🤶🎅

    VastaaPoista