lauantai 17. marraskuuta 2018

Kirjolohta kätevästi valkosipuliperunapedillä


Tässäpä eräs erittäin näpsäkästi valmistuva ruoka, jossa niin kala kuin perunatkin kypsyvät yhdessä, sulassa sovussa samassa astiassa muhien! Siispä vähemmän tiskiä, ja vähemmän ajoitettavia asioita. Lisäksi kala pysyy tässä mehevänä, ja bonuksena myös perunat saavat lisää aromia. Ja mikä parasta, tämän ohjeen tavalla valmistettuna kala heittää liki itsestään nahkansa pois. Tämä kuuluu ehdottomasti sarjaan ’hyvää ja mutkatonta kotiruokaa’.




Kirjolohta valkosipuliperunapedillä
(4-5:lle)

2 kirjolohifilettä à n. 600 g
suolaa
sitruunapippuria
tillisilppua
sitruunaviipaleita

Nypi kirjolohesta ruodot. Löydät ne helposti silittämällä fileetä leveämmästä päästä pyrstön suuntaan. Tällä lailla tunnustelemalla ruodot nousevat pystyyn, ja ovat siten helposti ruotopihdeillä poistettavissa. Jos et omista ruotopihtejä, ei hätää. Olen joskus poistanut ruodot myös perunankuorimaveistä tai veistä käyttämällä. Tällöin ruoto asetetaan terän ja peukalon väliin, ja pikkuisen vinksauttamalla vetäistään pois. Tokihan ruotopihdit ovat aina helpoimmat, mutta homma hoituu ilman niitäkin.

Mausta kirjolohet suolalla ja sitruunapippurilla. Tillisilpun ja sitruunat lisään vasta valmiin kalan päälle.




8 perunaa (isohkoja, mutta ei mitään jättejä)
1 kokonainen valkosipuli = n. 14 valkosipulinkynttä
voita vuoan voiteluun
suolaa
mustapippuria
5 dl kuohukermaa




Laita uuni lämpenemään 225 C-asteiseksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Minä teen sen veitsellä, saa olla reilua silppua. Valkosipulia voit tietysti laittaa oman makusi mukaan, vaikka minä laitankin sitä reilusti. Tykkään, että kun teen valkosipuliperunoita, ovat ne sitten myös kunnolla valkosipuliperunoita. Kuori perunat ja viipaloi ne suht ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele viipaleet raikkaassa vedessä, ja kuivaa perunat puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla taputellen. Levitä perunaviipaleita voidellun uunivuoan pohjalle niin, että pohja peittyy. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle osa valkosipulisilpusta. Toista tämä niin monen kerroksen verran, kuin perunoita riittää. Muista, että valkosipuliperunat tarvitsevat kunnon suolauksen. Suola ikään kuin katoaa jonnekin, jos sitä on liian vähän.

Laita vuoka uuniin 10 minuutiksi. Sen jälkeen perunat ovat valmiit ottamaan kerman vastaan. Lisää kerma vuokaan siis 10 minuutin kohdalla. En todellakaan tiedä, mikä taika tässä on, mutta niin minulle on joskus vuonna miekka ja kirves opetettu. Sillä lailla olen aina tehnyt, ja aina on hyvää ollut. Laita vuoka takaisin uuniin, ja kypsennä 30 minuuttia, ja sitten on aika lisätä kirjolohet samaan seuraan.




Aseta kirjolohifileet valkosipuliperunoiden päälle nahkapuoli ylöspäin ja laita vuoka takaisin uuniin. Uunin tehosta riippuen n. 20-30 minuutin päästä ruoka on valmista. Testaa kypsyys perunoiden osalta maistamalla. Kirjolohen osalta tiedät kalan olevan kypsää, kun nahka lähtee helposti irti. Se lähtee itse asiassa ihan melkein vain nostamalla. Eli poista nahka, ja kaavi vaikka lusikalla kirjolohen pinnassa mahdollisesti oleva tumma aines. Sekin lähtee helposti pois. Se harmaanrusehtava aines on kalan lihasta, jota ei välttämättä tarvitse poistaa. Minä kuitenkin poistan sen aina, myös esim. graavilohesta siivuja leikatessani. Tiedättehän sen tumman pienen kolmion graavi- tai kylmäsavulohisiivun reunassa. Poistan sen, koska se näyttää rumalta, eikä sen makukaan ole hyvä.


Nahka  melkeinpä hyppää itsekseen pois kypsästä kalasta.


Jos haluat tehdä tämän ruoan vieläkin helpommin, ja oikaista vaikkapa käyttämällä pakastealtaan perunaviipaleita, on se täysin sallittua. Siinä tapauksessa kypsennysaika on todennäköisesti nopeampi. Pussin kyljestä löytyy sitten suuntaa antava ohje kypsennysajasta.




Pyöräytä valmiin kalan pinnalla vielä vähän suolaa. Lisää myös tillisilppu. Koristele fileet sitruunoilla, joista voi syödessä litistellä sitruunanmehua kalalle. Tarjoa lisäksi vihersalaattia tai uunikasviksia, tai vaikkapa tällaista aivan törkeän hyvää punajuuripaistosta, niin kuin minä tarjosin. Sitä oli minulla valmiina pakkasessa, tosin nyt meni vimeinen rasia. Täytynee siis pian tehdä sitä lisää. Mutta palataanpas sitten siihen aiheeseen. Nautitaan nyt tästä herkullisesta ja helposta pääruoasta, joka pääsi meidän isänpäivän ruokapöytäämme.




Kiitos kun vierailit blogissani. Toivon, että sait tästä jonkin käyttökelpoisen vinkin, tai muuten vain viihdyit lukemasi parissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti