lauantai 24. marraskuuta 2018

Wokattuja kasviksia ja broileria. Nam!


Työviikko on taas vilahtanut siihen malliin, että juuri kun oli maanantai, onkin jo perjantai. Ja nyt on jo lauantaiaamu, ja minulla on vielä kertomatta, miten helposti valmistui viime sunnuntain pääateria! Nukuimme sunnuntaiaamuna myöhään, kuin pienet possut. Vapaapäivinä, ja etenkin mökillä on ihana herätä hitaasti. Niinpä aamiainenkin oli aika myöhään, josta taas aiheutui se, että lounasaikaan emme olleet vielä nälkäisiä. Päätimmekin valmistaa sunnuntaiaterian vasta kotona, puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Menun suunnittelu oli jäänyt viikon kiireiden vuoksi hataralle pohjalle. Kasviksia oli kuitenkin runsaasti, ja olin varannut myös paketillisen broilerin fileitä ja ajatellut, että ehkä keksin niistä jotain. Niin kuin keksinkin. Ne kaikki päätyivät lautaselle wokkipannun kautta. Viikonlopun herkuttelun jälkeen kasvikset olivat ihan riittävä lisä broilerille. Ja wokattuina todella makoisa lisä olivatkin.




Wokattuja kasviksia ja broileria

oliiviöljyä
450 g broilerinfileitä (merisuola-chili -maustettuja) itse suikaloituina
currya vähän
tulista (”pikanttia”) paprikajauhetta vielä vähemmän, n. ¼ kahvilusikasta
porkkanoita (pussissa oli jäljellä arviolta 300 g) kuorittuina ja viipaloituina
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
2 tl inkivääritahnaa
suippopaprikaa 150 g renkaina
varsiparsakaalia 250 g hiukkasen katkottuina
½ dl soijaa (vähäsuolaista)
(½ dl vettä)

Yllä kerroinkin jo valmiiksi, miten kasvikset esikäsittelin. Yhteistä niin porkkanoille, paprikoille kuin varsiparsakaalille on, että huuhtelen ne aina ennen käsittelyä. Latasin tähän kuvaan ainekset, joita luulin tähän käyttäväni. (Minulla on tapana esivalmistella kaikki tarvittavat raaka-aineet ennen kuin alan kokata. Sillä tavalla kokkaus sujuu kätevästi.) Kaikkea muuta käytinkin, paitsi suolaa ja pippuria ei tarvittu lainkaan. Raaka-aineista itsestään yhdessä inkiväärin ja soijan kanssa tuli herkullinen setti. Ainekset lisäsin wokkiin reseptin järjestyksessä, hitaimmin kypsyvät ennen nopeasti kypsyviä.


Suolaa ja pippuria ei tarvittukaan. Kaikki muut päätyivät wokkiin.


Kuumenna wokkipannu. Kaada pannuun tilkka öljyä, ja kuumenna sekin. Lisää broilerinsuikaleet  ja wokkaile ne liki kypsiksi. Lisäsin broilereille makua currylla ja pienellä määrällä Espanjasta tuotua tulista paprikajauhetta (chilijauhe voisi olla vastaava suomalainen versio). Jos käytät maustamattomia broilereita, mausta myös suolalla. Lisää porkkanaviipaleet ja pyörittele pari minuuttia.

Lisää sipulit ja inkivääritahna. Tuore inkivääri raastettuna on toki vieläkin parempaa, mutta sitä minulla ei nyt ollut. Sen sijaan inkivääritahnaa pidän jääkaapissa juuri tällaisia hetkiä varten, kun valmistan ruokaa inspiraation ohjaamana. Voi miten mieletön tuoksu inkivääristä tuleekaan.




Lisää sitten paprikat ja viimeiseksi varsiparsakaalit eli broccoliinit, jotka eivät vaadi kuin parin minuutin kypsennyksen, jos sitäkään.




Lisää soija vähän kerrallaan, välillä maistellen. Laimenna tarvittaessa vedellä. Soijan (ja oikeastaan inkiväärinkin) kanssa on vähän sellaista hakuammuntaa, milloin on oikea määrä. Totesin tämän asian miehellenikin, joka puolestaan totesi, että ”hyvin olet ampunut”.  Osui siis nappiin, onneksi. Helposti voisi toisinkin käydä. Liialla soijalla saa aterian kuin aterian pilattua ylisuolaiseksi.




Kasvisten osalta tykkään, että niihin jää hieman rouskuteltavaa. Tätä ruokaa ei ole siis tarkoitus muhitella pehmoiseksi, vaan nopeasti kuumassa pannussa wokata ainekset maistuvaksi kokonaisuudeksi. Tarkkaa kypsennysaikaa en osaa tämän paremmin sanoa. Eli ota tuostakin nyt sitten selvää. Mutta se on selvää, että broileri on ainoa, mikä todella vaatii kypsennyksen.


Paistetut kananmunat leivän päällä tekivät aamiaisesta ruokaisan.


Pitkään nukutun yön jälkeen, myöhäisellä aamiaisella olivatkin aamiaisleivät sen verran tuhdimmat, että jaksoimme odottaa ruokaa aina kotiin asti. Ajomatkan aikana hiipi sopivasti nälkä, ja sitten kotona jaksoimme taas nauttia hyvällä ruokahalulla hyvästä, ja mukavalla tavalla kevyestä broileriateriasta.Tuosta määrästä olisi voinut riittää 3-4:llekin, etenkin jos lisäksi olisi ollut vaikkapa leipää. Siksipä en kehtaakaan sanoa, kuinka meillä kävi. Kuiskaan sen tähän.... söimme tuon kaiken ihan kaksistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti