lauantai 27. marraskuuta 2021

Lapin noidan keitto

 

Kun ulkona paukkuu pakkanen, tekee mieli höyryävän kuumaa keittoa. Tämän porokeiton tein jo viime pakkasilla, mutta jostakin syystä olen unohtanut postata sen. Huomasin näin käyneen, kun etsin blogistani ohjetta tähän keittoon. No eihän sitä siellä ollut. Kaivelin reseptihyllyäni, ja siellä tämä oli hyvässä tallessa. Korjaan siis tilanteen nyt, ja ohje tulee tallennettua tänne seuraavaa käyttöä varten.

Tämän ohjeen olen aikoinaan sekoitellut eri ohjeista palasia yhdistellen. Tein sen tosin omaa intuitiotani seuraten, mutta siltikään en voi omia ideaa omakseni. Tällä keitolla on varmaan niin monta nimeä, kuin on tekijääkin. Yksi yleisimmistä on Lapin ukon (tai akan) keitto, mutta minun keittiössäni kiehuu tietystikin Lapin noidan keitto.

 


 


 

Lapin noidan keitto

6:lle

 

750 g poronkäristyslihaa (paistista)

kunnon nokare voita

suolaa

1 iso sipuli

1 palsternakka (tässä 180 g)

4 porkkanaa

750 g perunoita

1,5 l vettä

2 liha-annosfondia

3 laakerinlehteä

15 maustepippuria

1,5 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa (tässä kylmäsavuporo)

persiljaa

jäisiä puolukoita

leipäjuustoa

 

Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja paloittele palsternakka, porkkanat ja perunat. (Tykkään paloitella perunat niin pieniksi kuutioiksi, että niitä ei tarvitse enää lautasella yrittää lusikalla pieniä.)

Kuumenna pinnoitettu kattila, ja sulata siinä reilu nokare voita. Ruskista käristysliha, ja mausta se kevyesti suolalla. (Lisää suolaa tulee myös lihaliemestä ja juustosta, mutta kyllä poron itsessäänkin pitää olla jo valmiiksi hyvältä maistuvaa.) Lisää sipulisilppu, ja anna sipulin kuullottua pehmeäksi. Lisää paloitellut kasvikset, ja anna niidenkin hieman kuullottua. Lisää vesi, fondi, laakerinlehdet ja maustepippurit. Kuumenna kiehuvaksi.

Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kuutioitu sulatejuusto (keittämisen aikana) vähän kerrallaan siten, että kiehuminen ei pääse välillä loppumaan. Paistista tehty poronkäristys kypsyy nopeasti, joten lihan pitäisi olla mureaa, kun kasvikset ovat kypsät. Jos käytät jotain muuta ruhonosaa, hauduta käristysliha etukäteen mureaksi.

Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele keitto makusi mukaisella määrällä persiljasilppua. Koristele lautasannokset jäisillä puolukoilla, niitä ei kannata hukuttaa kattilaan. Kuutioi tarjolle myös leipäjuustoa, jota kukin voi halutessaan ripotella annokseensa. Rieska ja ruisnappiset voin kera ovat aina hyvä lisuke porokeitolle.

 


 

Kyllä maistuisi tänäänkin Lapin noidan keitto. Ulkona näyttää pakkasen huurruttamien puiden myötä todella kauniilta, mutta kun se pakkanen paukkuu -17 asteen voimalla, niin pysyttelen mieluummin sisällä. Siinä on kuitenkin se hyvä puoli, että ehdin pitkästä aikaa tännekin kirjoittelemaan. Nytpä tuli tämäkin ohje talletettua tulevaa käyttöä varten helposti löydettäväksi. Niin kovasti tekee mieli tätä soppaa, että luulen sen ajan koittavan pian.

 

 

2 kommenttia: