Chimichurri-kastike on tosi helppo ja nopea valmistaa. Se maistuu erityisen ihanalta grillatun lihan päällä. Meillä chimichurri on vakkarilisuke, jos grillaamme esim. flank steakia tai lampaankyljyksiä. Toimii se toki muidenkin lihojen (kuten kanan) kanssa, kuin myös esim. grillattujen perunoiden tai paprikoiden pintaan siveltynä.
Chimichurri
4:lle
½-1 punainen chili (määrä riippuu chilin koosta, ja halutusta tulisuusasteesta)
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku korianteria silputtuna
1 ruukku persiljaa tai lehtipersiljaa silputtuna
1 dl extra-neitsytoliiviöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
ripaus sokeria
Poista chilistä kanta ja siemenet. Kuori valkosipulinkynnet. Hienonna chilit ja valkosipulit. Silppua yrtit hienoksi silpuksi.
Kaada kulhoon oliiviöljy ja punaviinietikka. Ripottele joukkoon suola ja sokeri. Lisää hienonnetut chilit ja valkosipulit, sekä silputut korianterit ja persiljat. Sekoita kaikki hyvin.
Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa jotain ainesosista. Etenkin chilin kanssa kannattaa pitää mielessä, että chiliä on helppo lisätä, mutta vaikeampi vähentää. Kun maku on kohdillaan, laita chimichurri jääkaappiin makuuntumaan vähintään ½ tunniksi ennen tarjoamista. (Chimichurri säilyy jääkaapissa muutaman päivän.)
Näin helposti valmistui chimichurri ihan käsipelillä. Jos taas haluat hoitaa homman koneellisesti, mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta haluttuun koostumukseen.
Minulla tosin sattuu olemaan sellainen päähänpinttymä, että valkosipuli muuttuu kitkeräksi tehosekoittimella hienonnettuna. Käsittelenkin siksi valkosipulit melkein aina käsin. Siinä ne sitten menevät nopsasti samalla nuo muutkin ainekset, eikä tarvitse edes tehosekoitinta pestä. Nokkela (vai laiskako?) keinot keksii.
Laita chimichurri tarjolle pienessä kulhossa, lusikan kera. Siitä voi kukin täydentää grillattuja lihoja tms. haluamallaan märällä tuota mainiota kastiketta.
Chimichurria kannattaa todellakin kokeilla myös grillattujen uusien perunoiden kanssa. Eikä pelkästään omalla lautasella, vaan vaikkapa sekoittamalla muutaman lusikallisen vadilliseen grillattuja perunoita. Siinäpä olisi sitten taas uusi hyvä versio maukkaista perunaruoista, joko ihan sellaisenaan, tai lisukkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti