tiistai 22. kesäkuuta 2021

Kurkku-retiisisalaatti maistuu juhannukselta

 

Tässäpä juhannuksen herkkupöytiin ihanan raikas, etäisesti tzatzikia muistuttava salaatti. Se valmistuu helposti ja nopeasti, ja sopii niin lihaisan kuin kalaisankin grilliaterian kylkeen. Tämän salaatin voi tehdä vähän aikaisemmin jääkaappiin odottamaan, ja nostaa pöytään sitten, kun grillillä alkaa olla valmista. Ihan parasta kesäruokaa siis. Meillä grillaaminen aloitetaankin aina vasta siinä vaiheessa, kun esivalmistelut on tehty, ja lisukkeet ovat valmiit. Näin kaikki ennättävät grillin äärelle hengailemaan ja fiilistelemään. Ne grillin äärellä koetut tuoksut ovat nimittäin myös osa nautintoa.

 


 

Kurkku-retiisisalaatti

4:lle

 

1-2 nippua retiisejä

1 tuorekurkku

suolaa

2 valkosipulinkynttä

2 rkl crème fraîchea

2 tl valkoviinietikkaa

mustapippuria

sormisuolaa

tillisilppua

 

Huuhtele retiisit (tässä 1 nippu, mutta tuskin toinenkaan olisi ollut liikaa) ja leikkaa niistä kannat pois. Lohkoa retiisit pitkittäissuunnassaan neljään osaan. Huuhtele ja halkaise kurkku. Viipaloi kurkunpuolikkaat suht ohuiksi viipaleiksi. Laita sekä retiisilohkot että kurkkuviipaleet sekoituskulhoon, ja ripottele pinnalle vähän suolaa. Sulje kulho vaikkapa lautasella ja ravista, näin mehukkuus pääsee pintaan.

Lisää kulhoon pieneksi silputut valkosipulinkynnet, crème fraîche, valkoviinietikka ja muutama pyöräytys pippurimyllystä. Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Laita salaatti hetkeksi (ainakin puoleksi tunniksi) tekeytymään jääkaappiin. Siirrä salaatti (ilman sekoituskulhon pohjalle mahdollisesti kertynyttä nestettä) tarjoiluastiaan vasta hetkeä ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle sormisuolaa, ja koristele salaatti tillisilpulla. Voit toki käyttää myös muita tuoreyrttejä, mutta varsinkin kalaisan grilliaterian seuraksi tulevaan salaattiin sopii tilli kuin nenä päähän.

 


 

Minä tarjosin tämän kurkku-retiisisalaatin savustettujen lohivartaiden lisukkeena yhdessä uusien perunoiden, sipulivoikastikkeen ja pekoniporkkanoiden kanssa. Kannattaa klikata nuo em. linkit auki. Sieltä löytyy kivoja, myös juhannuspöytään sopivia vinkkejä.

 


 

Oikein suloista ja aurinkoista keskikesän juhlaa! Suosikoon sää koko Suomen kansaa, ja paistakoon keskiyön aurinko!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti