sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Grillatut fetaperunat

 

Jäikö aterialta keitettyjä uusia perunoita? Ellei, niin kannattaa keittää muutama pottu vaikka ihan pelkästään tämän takia. Tässä on nimittäin sellainen perunalisuke, että ei paremmasta väliä. Toki uudet perunat ovat namipaloja ihan sellaisenaankin, mutta voi niistä varioida myös kivoja uusia makuelämyksiä, kuten vaikkapa grillattuja fetaperunoita.

 


 

Grillatut fetaperunat

3:lle

 

½ kg pienehköjä uusia perunoita (tässä Annabelle)

merisuolaa (keitinveteen)

voita

2 kesäsipulia (vaaleat osat)

 

Perunoiden feta-mausteseos:

 

1 dl oliiviöljyä

kesäsipuleiden varret silputtuina

kouranpohjallinen tuoreita timjamin lehtiä

2 valkosipulinkynttä pieneksi silputtuna

sormisuolaa

mustapippuria

1 pkt (200 g) fetaa

 

Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä ne merisuolalla maustetussa keitinvedessä juuri ja juuri kypsiksi. (Laitan harjatut ja pestyt perunat aina suoraan kylmään veteen. Lisään suolan, kun vesi alkaa kiehua. Tällaisia pieniä perunoita keitän 10 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa kunnolla kiehua. Kypsyyttä voi kokeilla vaikka haarukalla. Jos perunat tippuvat kohtuullisen helposti haarukasta, ovat ne valmiita.)

Valuta keitinvesi pois, ja laita kattila perunoineen hetkeksi takaisin kuumalle levylle, kunnes mahdolliset kattilan pohjalle jääneet vedet ja kosteudet ovat kuivuneet näkymättömiin. Ota kattila tämän jälkeen pois kuumalta leyyltä, ja perunat voivat jäädä kattilaan odottelemaan grilliin pääsyään. Ja ainahan voit tosiaan käyttää myös tähdeperunoita, jos sellaisia on sattunut jäämään.

Valmista perunoiden mausteseos sekoittamalle oliiviöljy, vihreä sipulinvarsisilppu, timjamin lehdet ja valkosipulisilppu keskenään. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Murusta joukkoon feta. Huom! Kannattaa säästää hiukan fetaa ja sipulisilppua loppukoristelua varten.

 

Tumma liemi on karitsan glaseerausta varten.

 

Laita grillivuokaan muutama nokare voita. Viipaloi kesäsipuleiden vaaleat osat, ja lisää ne grillivuokaan yhdessä perunoiden kanssa. Grillaa välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja perunoissa on kaunis väri.

 


 

Kun grillivuoassa näyttää hyvältä, lusikoi sekaan feta-mausteseos. Sekoita varovasti, ja grillaa vielä pari minuuttia, jotta maut heräävät ja juusto hieman jalostuu. Lisäsin tämän seoksen perunoiden sekaan vasta ihan loppuvaiheessa, koska en halunnut valkosipuleiden palavan.

 


 

Kaada perunat mausteineen tarjoiluastiaan, ja viimeistele pienellä määrällä syrjään otettua fetaa ja sipulisilppua. Ensinhän syödään aina silmillään 😉

 


 

Meillä kypsyi samassa grillissä muutama padronpaprika, eli pimientos de padrón. Ne ovat tosi kivoja lisukkeita melkeinpä mille tahansa grilliruoalle. Keskimäärin joka kymmenennen pitäisi olla erityisen tulinen, muiden ollessa suht mietoja. Tällä kertaa tuota yhtä tulista yksilöä ei ollut eksynyt meidän paprikapussiimme, mutta ihania kaikki tyynni.

 


 

Grillasimme nopeasti myös karitsan fileitä, joille nämä fetaperunat olivatkin oikein luonteva lisä.

 


 

Jotenkin minulle tulee karitsasta aina Kreikka mieleen. Se taas johtuu varmaan siitä, että olen syönyt elämäni ensimmäiset karitsankyljykset juurikin Kreikassa, erään korkean kukkulan päällä olevassa panoramaravintolassa. Ja mikä muu muka kuuluu Kreikka-assosiaatioon paremmin kuin feta?

 


 

No nyt ei ollut karitsankyljyksiä, mutta karitsaa kuitenkin. Olipas mainio setti. Suosittelen!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti