perjantai 11. kesäkuuta 2021

Grillatut caprese-leivät

 

Oi tätä kesää! Lämpöä ja aurinkoa on riittänyt jo parille viikolle, ja olenkin nauttinut siitä täysillä. Se tarkoittaa sitä, että saatan viikonloppuisin viettää hyvällä omallatunnolla vaikka kokonaisen päivän pihalla. Arkisin suuntaan sinne heti töistä tultuani. En suinkaan mene sinne puuhastelemaan, ehei! Menen sinne nautiskelemaan elämästä. Yleisimmin se tarkoittaa sitä, että istuskelen terassilla mukavasti hyvän kirjan parissa. Kauniilla säällä ulkoistan kokkauksetkin mahdollisimman pitkälle ulkona tehtäväksi. Tuolloin teen keittiössä vain pikaiset valmistelut, ja grilli tai savustin hoitaa loput. Nämä viikon takaiset ihanat grillatut caprese-leivät valmistuivat tuolla systeemillä muutamassa minuutissa suorastaan koskettavan ihanaksi perjantaiherkuksi.

 


 

Niin kuin monessa muussakin asiassa, on tässäkin tärkeintä raaka-aine. Kun se on kunnossa, on lopputulos makuhermoja hivelevä. Näihin grillattuihin caprese-leipiin on tärkeää käyttää kunnon maalaistyyppistä leipää (käytin kaupan paistopisteen lombardian leipää), mozzarella di bufalaa, ja laadukasta extra neitsytoliiviöljyä.

 

Grillatut caprese-leivät

2:lle

 

4 reilua viipaletta maalaistyyppistä leipää

hyvää oliiviöljyä (tässä Terra Creta)

1 pkt mozzarella di bufalaa (tässä Pirkka Parhaat)

n. 12-16 kirsikkatomaatteja

sormisuolaa

mustapippuria myllystä

tuoreita basilikan lehtiä

 

Leikkaa leivät reiluiksi viipaleiksi. Huuhtele ja viipaloi kirsikkatomaatit. (Voit toki käyttää tähän myös ihan tavallisia tomaatteja.) Minä viipaloin kunkin kirsikkatomaatin kolmeen osaan. Valuta mozzarella.

Grillaa leipäviipaleita hetken aikaa kuumassa grillissä. Tässä ei tosiaankaan mene kuin hetki, ennen kun leivät ovat kuumat ja raidalliset. Ole varuillasi, etteivät ne pääse palamaan.

 


 

Laita leivät lautaselle ja pirskottele leiville oliiviöljyä. Pienen pienet sormisuolat ovat paikallaan jo tässä vaiheessa, ja myöhemmin vähän lisää. Revi mozzarella leiville, ja asettele viipaloidut kirsikkatomaatit mozzarellan päälle. Lorauta koko komeudelle hyvää oliiviöljyä. Sitä saa mennä lautasellekin, siinäpä on sitten ihanaa pyöräytellä haarukkapaloja. Rouhaise leiville hieman mustapippuria ja viimeistele sormisuolalla. Ripottele päälle basilikan lehtiä kokonaisena (jos pieniä), tai silputtuna.

 


 

Näin helposti nämä leivät syntyvät. Minä tarjosin leivät grillattujen italialaisittain marinoitujen jättikatkarapuvartaiden (Pirkka Parhaat pakaste) kanssa. Ihan yhtä hyvin nämä leivät voi tarjota sellaisenaan, tai vaikkapa alkuruoaksi.

Tällaista on kesäkokkailu parhaimmillaan, helppoa ja herkullista, laadusta tinkimättä. Nautitaan kesästä ja ihanasta kesäruoasta! Nyt lähden kipin kapin taas terassille. Aurinko paistaa ja lämmittää edelleen.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti