lauantai 23. maaliskuuta 2019

Kirsikkatomaattipastaa kikkailematta


Tämä pastaruoka sai innoituksensa vajaasta rasiallisesta kirsikkatomaatteja, jotka olivat jääneet edellisellä viikolla käyttämättä. Mietin mitä niille tekisin, ja ensimmäisenä mieleeni tuli käyttää ne pastaan. Pastaan voi itse asiassa lisätä melkeinpä mitä vain, mitä milloinkin sattuu kaappien pohjilla ajelehtimaan. Tällä kertaa valmistin pastaa, johon ei kovin montaa raaka-ainetta kirsikkatomaattien lisäksi tarvitse. Pidän pastaruokani mieluiten pelkistettyinä, ja paras pasta syntyykin ihan vain muutamasta laadukkaasta raaka-aineesta.  




Kirsikkatomaattipasta

(2:lle)
 
250 g pastaa (tagliatelle)
vettä
suolaa

oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
250 g kirsikkatomaatteja
(1 tuore punainen chili tai chilijauhetta)
suolaa
aavistus sokeria
mustapippuria
keitinvettä
n. 2 dl parmesaania
basilikaa (n. 20 lehteä ainakin)





Keitä pasta reilussa määrässä vettä, joka on myös suolattu reilulla kädellä. Keitinveden pitää olla yhtä suolaista kuin merivesi.

Pastan kiehuessa (tarkista keittoaika pakkauksesta) kuumenna pannu ja oliiviöljy. Kuullota sipulisilput ja silputtu chili tai chilijauhe. Chili ei ole mitenkään pakollinen, mutta kyllä se antaa makuun syvyyttä. (Minulla ei ollut tuohon hätään tuoretta chiliä, joten sirottelin sekaan hieman chilijauhetta.) Lisää huuhdellut ja puolitetut kirsikkatomaatit.




Mausta suolalla ja pippurilla, lisää myös hyppysellinen sokeria.  Jatka kuullotusta, kunnes pasta alkaa olla sopivan kypsää.




Kauhaise talteen motillinen pastan keitinvettä, ja valuta pasta. Älä huuhtele! Lisää pasta ja tilkka keitinvettä pannulle muiden aineiden sekaan ja sekoita. Lisää tarvittaessa keitinvettä samalla sekoitellen, kunnes koostumus on sopivan kostea. Pyöräytä myllystä vielä suolaa ja pippuria maun mukaan. Vain maistelemalla löydät oikean suolamäärän. Lisää raastettu parmesaani ja silputtu basilika. Sekoita kaikki ainekset sekaisin, ja pasta on valmis.




Annostele pasta lautasille ja pyöräytä vielä viimeistelysuolat ja –pippurit myllyistään. Voit halutessasi raastaa parmesaania vielä valmiinkin annoksen päälle, minä ainakin tein niin. (Saatan lisäillä sitä vielä syödessänikin.)




Tämä oli sellaista perushyvää pastaa perusraaka-aineista. Halutessasi tomaattisempaa pastaa lisää vaikka tölkillinen tomaattimurskaa tuoreiden tomaattien lisäksi. Myös pieni määrä tomaattipyreetä antaa hyvän tomaattisen maun. Minä halusin tämän pastan nyt tällaisena perusmakuisena, joka ei suinkaan tarkoita mautonta.

Palasin viime yönä isolta kirkolta kotiin, ja aion vain laiskotella tämän viikonlopun, toki välillä hyvää ruokaa tehden. Kun kokkaaminen on minulle nautinto, en laske sitä rasitteeksi. Ulkoilu olisi myös hyvä juttu, kunhan aura-auto käy ensin puskemassa reitit selväksi. Täällä on todellakin edelleen runsain mitoin lunta, ja viime vuorokauden aikana on tullut taas lisää. Helsinkiin päin mennessä ihailin lentokoneesta käsin paitsi kuuta (joka ei tässä kuvassa näytä miltään), myös talvista Suomea ylhäältä päin katsottuna. Helsingissä ei kylläkään ollut lumesta tietoakaan. Kyllä Suomi on pitkä maa.





Paluulennon torkuin niin tehokkaasti (toivottavasti ilman ääntä, mutta todennäköisesti ainakin suu ”söpösti” auki), etten tullut silloin katsoneeksi ikkunasta alaspäin.

Kiitos kun vierailit blogissani! Mukavaa viikonloppua myös Sinulle!
                                 

2 kommenttia: