keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Kesäkekkereiden halloumisalaatti ja muut herkut


Lauantai oli meillä sekä golf- että terassikekkeripäivä, sama poppoo osallisena kummassakin aktiviteetissa. Sää oli mitä parhain, oli todella lämmintä ja aurinkoista. Istuimme terassilla pitkän illan, ensin ruoanteon tuoksuja (savustin ja grilli) nuuhkien, sitten syöden ja viimeiseksi vielä muuten vain iltaa istuen. Aurinkohan meillä ei tähän aikaan vuodesta juurikaan laske, joten aurinkoa ja lämpöä riitti koko illaksi. Vasta myöhään siirryimme sisätiloihin. Illan menuun kuului savustettuja lohivartaita, grillattuja pekoni-kesäsipuleita, uusia perunoita, kermaviilikastiketta, keitettyjä kananmunia ja nämä kaikki yhteen liittävänä osasena ihanaa halloumisalaattia.




Bongasin tämän salaatin jo vuosia sitten jostakin aikakauslehdestä, mutta alkuperäisen ohjeen tekijästä minulla ei ole tietoa. Otin silloin kuvan vain reseptisivusta, eikä sillä sivulla ole sen koommin lehden kuin tekijänkään nimitietoja. Samalla sivulla on ohjeet niin tervetuliaisjuomiin, kantarellikeittoon kuin halloumisalaattiinkin. Miljöönä on laituri. Olisi hauska kuulla, josko joku lukijoista tunnistaa ohjeen omakseen. Tässä alkuperäinen ohje (suluissa muutokset, jotka tein viime lauantaina).

Halloumisalaatti


200 g halloumijuustoa (250 g, koska näitä ei voi olla napsimatta, kun ovat jäähtymässä)
100 g kirsikkatomaatteja (250 g rasiallinen miniluumutomaatteja)
1 avomaan kurkku (1 tavallinen tuorekurkku)
1 rkl seesaminsiemeniä (1,5 rkl)
1 rkl öljyä
lehtisalaattia (1 pss jääsalaattia ja ½ Ruustinnan salaatista)
rucolaa (en laittanut)

Kostukkeeksi:
sitruunamehua ja pähkinäöljyä tai oliiviöljyä (laitoin sitruunaa ja oliiviöljyä)

1.
Liota halloumijuustoa kylmässä vedessä n. tunnin ajan. (Joskus liotan, toisinaan en, nyt en liottanut.) Jos haluat salaattiin suolaisemman maun, käytä halloumijuusto liottamattomana.

2.
Kuivaa juusto talouspaperilla ja paloittele se pikkukuutioiksi.

3.
Kuumenna öljy pannulla ja lisää joukkoon juustokuutiot ja seesaminsiemenet. Kääntele ja kypsennä juustopalat kauniin ruskeiksi, jäähdytä.

4.
Kuori ja pilko kurkku ja huuhdo tomaatit (halkaisin tomaatit).

5.
Huuhdo (ja linkoa tai muutoin kuivaa) salaatin lehdet ja revi ne tarjoiluvadille. Asettele tomaatit, kurkut ja juustopalat salaatille.

6.
Pirskottele päälle hieman sitruunamehua ja öljyä.



   
Tämä salaatti on ihanan raikas, mutta halloumin ansiosta myös sopivasti suolainen. Se on siis ihan täydellinen illanistujaisiin ja grillajaisiin. Nyt kun juhannus on tuloillaan, on tämä salaatti myös yksi hyvä vaihtoehto juhannuspöytään.






Lauantaina kokeilin ihan ensimmäistä kertaa savustaa kalavartaita. Tähän asti olemme savustaneet vain fileitä tai kokonaisia kaloja. Näin helmikuussa Mansikkaheinä-blogissa niin herkullisen näköisen postauksen kalavartaista, että tallensin sen silloin to do -listalleni. Nyt oli niiden vartaiden hetki. Ohjeen näihin herkullisiin kalavartaisiin löydät tästä linkistä. Itse en osaisi sen paremmin ohjetta kirjoittaa. Valmistin vartaat aika lailla tarkkaan Leenan ohjeen mukaisesti, tosin minä käytin näihin vain yhtä kalaa, lohta. Leena, kiitos herkullisesta ohjeesta! Se pääsi tämän kokeilun myötä meillä jatkuvaan käyttöön.




Pekonisipulit odottavat grilliin pääsyä ja halloumit ovat jo valmiit.


Kun lohivartaat olivat olleet savustimessa n. 10 minuuttia, aloitimme pekoni-kesäsipulivartaiden grillaamisen. Olimme jo aiemmin valmistelleet ne grillauskuntoon. Nämä ovat tosi helppoja, ja superhyviä. Huuhtele kesäsipulit, viillä kanta ohuesti pois, siisti ja tasaa varret. Lorauta sipuleille juoksevaa hunajaa, ja pyörittele sipulit hunajassa. Kääri 1-2 pekonisiivua sipulin ympärille. Grillaa 12-15 minuuttia. Me grillasimme ne kaasugrillissä foliogrillialustalla, kannen ollessa aina välillä kiinni. Hiiligrillissä valmistuvat todennäköisesti nopeammin.




Simsalabim, kuten meillä skoolatessa sanotaan.


Näiden em. tuotteiden lisäksi pöydästä löytyi myös uusia perunoita (Annabelle), keitettyjä kananmunia ja kermaviilikastiketta, (joka syntyi sekoittamalla purkilliseen kermaviiliä ruokalusikalliset sitruunan mehua ja hunajaista dijonsinappia, 1 tl sokeria, ripaus suolaa sekä 1 dl tillisilppua). Kokonaisuus oli oikein soppeli, ja hyvin tuntui maistuvan vieraillekin.




Jälkiruoka valmistui myös grillissä, ja siihen löytyy ohje tästä viimekesäisestä postauksestani Taivaalliset Limoncello-nektariinit. Nimi ei ole lainkaan liioiteltu. Taivaallisia ne ovat.


Nektariinit menossa grilliin...


Nyt ymmärsin viime vuodesta poiketen laittaa jäätelön kuumien nektariinien päälle. Mursin myös yhden marenkikukkasen kunkin annoksen päälle ja reunoille. Tilkka Limoncelloa lasiin, ja oh-la-laa.




Hyviä ystäviä, liikuntaa, maistuvaa ruokaa, niistä oli lauantai tehty. Tuo päivä oli todennäköisesti myös yksi kesän kauneimmista, mitä säähän tulee. Voitaneen todeta, että niin päivä kuin iltakin olivat kaikin puolin onnistuneita.


2 kommenttia:

  1. Uskomattomia herkkuja, 🎶 "Oi jospa oisin saanut olla.." Teidän ystävät olivat varmaan todella otettuja, kun pääsivät kivan liikunnan jälkeen "Pätsyn patojen" ääreen! 🥰
    Hieno juttu, että muistutit tuosta savustusideastani!👍 Kiitos paljon! Mekin on nyt herkuteltu ihanien ystävien kanssa pari päivää putkeen, mutta blogitaukoni takia en ole jaksanut edes kuvia ottaa. 😙
    Ihanaa juhannusta ja rentoa oleilua sinne! 🌳🎶🏌️‍♂️🌺🌼

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, tavallaan oltkin mukana, nostimme nimittäin maljat sinun hyvälle savustusohjeellesi. Sanoin, että otetaankos Leenalle 😍 Ja kyllä, tämä setti sai kyllä hyvän vastaanoton. Toki myös uskomattoman upealla säällä oli vaikutuksensa bileiden onnistumisen kanssa 👍 Kiitos, ja oikein mukavaa keskikesän juhlaa myös teille! 🌺😘

      Poista