tiistai 25. kesäkuuta 2019

Ihan älyttömän hyvät karitsankyljykset


Juhannus tuli ja meni perinteisine herkkuineen. Meidän juhannus oli jälleen kerran hyvin kalavoittoinen. Sillejä, graavikaloja ja savukalaa, niitä pitää aina juhannuksena saada. Ja lisukkeeksi tietysti kesäistä salaattia, uusia siiklejä ja sipuli-voikastiketta, sekä jälkiruoaksi mansikoita. Maku- ja tunnelmapaloja meidän juhannuksen vietosta löydät Instagramista (@lentavatsardiinit).

Mutta niin kuin nuo edellä mainitut kuuluvat meidän juhannusmenuumme, kuuluvat nämä herkulliset karitsankyljykset juhannusviikonlopun sunnuntaille. Näin oli nyt jo kolmatta kertaa, eli eräänlainen juhannusperinnehän näistäkin on jo tullut.




Näiden mielettömän hyvien karitsankyljysten alkuperäisohje on Sikke Sumarin. Muutama vuosi sitten bongasin ohjeen Ilta-Sanomista, tässä siihen linkki. Kannattaa lukea tuon linkin ohje, tosin varaudu siihen, että sitä lukiessa tulee nälkä. Kun näitä karitsankyljyksiä kerran kokeilimme, niin koukkuunhan me niihin jäimme.   

Karitsankyljykset Siken tapaan


1 kg karitsankyljyksiä

Marinadi:
10 valkosipulinkynttä
15 lehteä tuoretta basilikaa
muutama oksa tuoretta timjamia
1,5 dl hyvää oliiviöljyä
½ sitruunan kuori

Glaseerauskastike:
6 rkl hunajaa
1 rkl Dijonin sinappia (minulla hunajaversio)
muutama oksa tuoretta timjamia
1 rkl balsamicoa

(suolaa ja pippuria)




Pussi on helppo täyttää, kun sen laittaa kulhoon tai kannuun.


Murskaa valkosipulinkynnet, revi basilikan lehdet ja kuori pestystä sitruunasta kuorilastuja perunankuorimaveitsellä. Laita ne, sekä timjaminoksat ja oliiviöljy reilunkokoiseen marinointipussiin. Lisää karitsankyljykset pussiin ja marinoi kyljyksiä välillä käännellen kolmisen tuntia. (Säilytin pussia jääkaapissa, mutta otin sen viimeisen marinointitunnin aikana huoneenlämpöön.)




Valmista glaseerauskastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa.


Lähdössä grilliin, glaseerauskastikekin on jo valmis.


Kuumenna grillipannu tai grilli ja grillaa kyljyksiä muutama minuuttia molemmin puolin. Me grillasimme 2-3 minuuttia/puoli, mutta grillausaika riippuu tietysti grillin tehosta. Älä paista liikaa! Kyljykset ovat parhaimmillaan roseina. Siken ohjeessa ei puhuttu suolasta mitään, mutta kyllä minä olen noille kyljyksille pyöräyttänyt myllystä sopivasti sekä suolaa että pippuria. Ja noita mausteitahan voi aina lisätä vielä valmiidenkin kyljysten päälle.


Pari minuuttia, ja kääntö käynnissä.


Hetki ennen glaseerausta, fetatkin jo mukana.


Glaseeraa kyljykset pensselillä hetkeä ennen kuin otat ne pannusta/grillistä. Pane myös loput glaseerauskastikkeesta tarjolle.


Glaseeraus käynnissä.


Me söimme nämä karitsankyljykset grillattujen broccolinien ja terttutomaattien kanssa. Niiden grillausohje löytyy tästä linkistä. Tällä kertaa lisäsin grillausvuokaan fetapaloja pari minuuttia ennen kuin kyljysten glaseerausvaihe alkoi.

Juhannusaatosta ja -päivästä poiketen oli muuten kylmä päivä tuolloin. Mies hoiti grillauksen, fleecetakki päällään. Minä jakelin ohjeita vierestä, ja olin pukeutunut toppatakkiin. Jalassa minulla oli villasukat ja miehen terassicrocsit. Kyllä, todellakin silmiähivelevä näky. Ihan hirveästi ei tuona päivänä haluttanut syödä pihalla, vaan käärimme valmiit kyljykset folioon ja kipitimme pikapikaa sisälle syömään.


Syömään!


Oih ja voih, kuinka hyvää tämä taas oli. Pöydässä tupsuttelimme vielä tuota suussa sulavaa glaseerauskastiketta kyljysten pintaan, ja ensimaistamisen jälkeen myös pienet pyöräytykset suolamyllystä. Sitten ei paljon puhuttukaan, kunhan vain maiskuteltiin menemään.




Jotakin näiden kyljysten makoisuudesta kertoo ehkä sekin, että kirjoitin tätä postausta (ainakin kuvaannollisesti) kuola suusta valuen. Tämä on taas yksi niitä (pika)ruokia, jotka marinointiaikaa lukuun ottamatta valmistuvat tosi nopeasti. Ei myöskään haittaa, vaikka kyljykset unohtuvat marinadiin pidemmäksikin aikaa. Olen parina aikaisempana juhannusviikonlopun sunnuntaina tehnyt niin, että olen laittanut kyljykset marinadiin ennen golfaamaan lähtemistä. Heti kotiin tullessa sitten marinadipussi huoneenlämpöön, ja kun pelin jäljiltä on siistiydytty, ovat kyljykset olleetkin jo valmiita grillattaviksi. Kätevää. Ja niin hyvää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti