lauantai 27. lokakuuta 2018

Unesta hypännyt savulohipizza bianco


Terveiset mökiltä. Täällä taas akkuja ladataan. Maassa on erittäin ohut, mutta kuitenkin valkoinen kerros lunta. Pienikin määrä valaisee kivasti. Pari astetta pakkasta ja kaunis luonto houkuttelevat ulkoilemaan, mutta kerron ensin eilisestä iltapalastamme. Perjantai-illan iltapala on yksi osa vapaalle siirtymisen riiteistä. Se on yleensä aina jotain parempaa ja täyteläisempää, kuin muina iltoina. Sitä alan yleensä suunnitella jo viimeistään puolen viikon maissa. Menneellä viikolla mietin jonakin iltana nukkumaan mennessäni, että mikähän maistuisi perjantaina. Nukahdin kesken ajatuksen, ja aamulla sängystä noustuani oli ensimmäinen ajatukseni pizza bianco. En tiedä mistä se tuli, koska en ole sitä koskaan tehnyt enkä ole sitä viime aikoina edes missään nähnyt. En ole koskaan sitä edes kaivannut. Siitä tuli kuitenkin sen sortin pakkomielle, että kokeiltavahan sitä oli.




Mutta ennen kuin menen biancopizzan yksityiskohtiin, en malta olla kertomatta aperitiiveista. Mökille ajellessamme selailin pelkääjän paikalla kännykästäni uusia blogeja.  Silmiini osui Campasimpukan tekemät Limoncello <3 Gin –juomat, joista ei voinut olla innostumatta. Kumpaakin noista ed. mainituista juomista löytyy aina meidän baarikaapista. Itse asiassa Limoncelloa kutsun jumalten juomaksi, ja GT toimii aina, kun on drinkin paikka ja aika. Nuo Campasimpukan juomat jäivät takaraivoon, niinpä niitä oli tehtävä heti kun mökille perille pääsimme. Orvokit meiltä toki puuttuivat, ja sodavedenkin korvasin tonicilla, mutta ihan kivat juomat tuli näinkin. Kiitos vinkistä. Noiden jälkeen oli hyvä alkaa rennolla otteella pizzojen tekoon. Levännytkin olin autossa, koska ehkä puolivälissä matkaa torkahdin, ja havahduin hereille vasta kääntyessämme mökkitielle. Lepo teki hyvää, takana oli helkutinmoinen viikko kiire- ja painemittarilla mitattuna. Mutta siitäkin selvittiin.


Savulohipizzaa bianco

2 pyöreää pizzapohjaa

Pizzakastike, jonka päättelin menevän jotenkin näin:

200 g ranskankermaa
½ sitruunan kuori
3-4 puristettua valkosipulinkynttä
mustapippuria pari pyöräytystä
hyppysellinen sokeria
(aavistus suolaa, riippuen täytteistä)
1 tl oreganoa

2 dl raastettua parmesaania

150 g kylmäsavulohta

basilikaa
oliiviöljyä (itse käytin valkosipulilla ja chilillä maustettua, tavallinenkin käy)

(lisää halutessasi parmesaania ja mustapippuria myös valmiin pizzan päälle)
 




Mökillä minulla on aina pakkasessa pienehköjä yhden hengen pizzapohjia. Sinä voit tehdä ne itse, tai käyttää omia lempipizzapohjiasi. Sekoita ranskankermaan hyvin pestystä sitruunasta raastettua kuorta sekä mausteet. (Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, jos pizzan päälle tulee myös parmesaania ja kylmäsavulohta, kuten minulla. Ne ovat jo itsessään sen verran suolaisia, että laitoin suolaa vain aavistuksen, ja hyvä niin.) Levitä seos pizzapohjille. Makuasia, levitätkö reunoja myöten, vai jätätkö reunaan tyhjää. Minä toimin tässä(kin) asiassa vastoin gurujen ohjeita, ja levitän kastikkeen aina reunoja myöten.  Ripottele raastettu parmesaani pizzakastikkeen päälle. Lisää kylmäsavulohet pinnalle ja laita pizzat 250 C uuniin 7 minuutiksi. Uunien tehot vaihtelevat. Valmiiden pizzojen päälle hulautin hieman maustettua oliiviöljyä, siitä tuli mukavasti topia (Jyrki Sukulan lanseeraama nimitys kärjestä Toivo Kärjen mukaan). Pinnalle lisäsin silputtua basilikaa. Rakastan basilikan tuoksua, se on ihan huumaava.




Täytyy tunnustaa, että olen aina ollut hiukan skeptinen näitä valkoisia pizzoja kohtaan. Eiväthän ne mitään pizzoja ole. No ehkä eivät olekaan sanan alkuperäisessä, tai yleisimmin ymmärretyssä merkityksessä, mutta paikkaansa ajavat nämäkin. Ja onhan aina ihmisiä, jotka eivät esim. voi syödä tomaattia. Nämä ovat silloin oikein hyvä vaihtoehto tavalliselle pizzalle. Olin kyllä itse epäileväinen vielä siinäkin vaiheessa, kun otin pizzoja uunista. Valmistelin jo miestäni ajatuksella takkalenkistä, jos nämä eivät ole hyviä. No eipä tarvinnut lenkkipakettia avata.




Totuuden nimissä kuitenkin, jos vierekkäin olisi joku näistä minun aiemmin tehdyistä mökkipizzoista, ja tämä unesta noussut valkoinen pizza, niin todennäköisesti valitsisin kuitenkin kestolempparini. Siinä on maukasta tomaattista pizzakastiketta ja päälle laitan palvi- tai ilmakuivattua kinkkua, tuoretomaattia, vuohenjuustoa ja rucolaa. Mutta nyt oli tarjolla vain valkoista pizzaa, joten ei tarvinnut valita. Erittäin hyvää se oli, ja todennäköisesti teen sitä vielä uudestaankin. Seuraavalla kerralla voisin kokeilla täytteeksi vaikkapa marinoituja punasipuleita, pekonia ja sieniä. Tämä lohi toimi todella hyvin, joten sen suhteen ei tarvitsisi muita kokeilla, muuta kuin ihan vain kokeilunhalusta. Joka tapauksessa jotain suht suolaista täytettä tällaiseen valkoiseen pizzaan laittaisin.


Pyöräytin vielä pinnallekin mustapippurimyllystä, ja parmesaaniakin ripottelin.


Näillä pizzoilla saimme mökkiviikonlopun mukavasti käyntiin. Kiireet karisivat pois jo automatkan torkkujen aikana, ja viimeistään mökin pihaan kaarrettuamme. Siinä kohti aina rauha valtaa sielun. Mukavaa ja levollista viikonloppua myös sinulle, rakas lukijani! Ja kiitos, kun jaksoit lukea hajanaiset tajunnanvirran tuotokseni tänne loppuun asti.


4 kommenttia:

  1. Me tykätään välillä juuri tuontyyppisestä pitsasta! 😋 Kerroit niin ihanasti 'piilopirtistänne', että alkoi tehdä mieli Lappiin. Olemme 'lapinhulluja', mutta nyt on tosi pitkä aika (yli 2v) edellisestä reissusta pohjoiseen. 🏕⛷
    Nautinnollista ja rentouttavaa viikonlopun jatkoa teille! ☕🎃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Leena 😍 Kyllä täällä todellakin sielu lepää. Tänään päiväkävelyllä ihailimme Noitatunturin takaa hohtavaa valoa, aurinko jännästi "leikkasi" siinä kohti. Tämä Pyhän "lataamo" antaa kyllä paljon voimia arkeen 👍 Kyllä teidän pitää jo pian tulla Lappiin. Tänään herkuttelimme paitsi poron pihveillä, myös punajuuririkkaalla lisukkeella, jota minulla on haluttanut siitä asti, kun luin punajuuripiiraastasi. Tosin piirasta tämä lisuke ei ollut. Kirjoitan siitä varmaankin alkuviikosta. Nyt istuskelemme takkatulilla, ja huomisenkin vielä huilailen 😀

      Poista
  2. Nam! Kylmäsavulohipizza on niiiiin hyvää!
    Lauantaina käytiin syömässä miehen kanssa ihan mielettömän hyvät pizzat ja otin just kylmäsavulohipizzan. Nyt se polttelee mielessä koko ajan, että sitä on pakko kotonakin tehdä.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, hyvää! 😋 Sillon kun pizza alkaa mielessä poltella, on se vain tehtävä pois mielen päältä pyörimästä 😂 Ei siltä muuten rauhaa saa. Ei muuta kuin pizzan tekoon, ja jaa se tänne meidän muidenkin kuolattavaksi. Minullakin on jo pitkään haluttanut tehdä yhtä minun vanhoista klassikoistani, retropizzaa! Se on vain niin suuri, että pitää odottaa, että pöydän ympärille ehtii enemmänkin väkeä. Nämä pikkupizzat toimivat hyvin näin kahdellekin.

      Poista