tiistai 16. lokakuuta 2018

Espanjalainen uunimunakas, tai ainakin uunimunakas Espanjassa


Täällä yhdistetyllä lomalla ja etätyöjaksolla etelän auringon alla oli viime viikko aika työntäyteinen. Toki golfaamaankin kerran ehdimme. Viikonloput ovat täälläkin enimmäkseen työstä vapaata, joten silloin otimme rennosti. Lauantaina en poistunut lainkaan omaa pihaa kauemmaksi. Lähietäisyydellä olisi ollut toinen toistaan mukavampia rantakuppiloita, mutta mukavuus vei voiton. Oli ihanaa olla laiskana uikkareissa koko pitkä päivä. Jopa niin laiskana, että kaunistautuminenkin sujui siten, että meikkinä toimi aurinkolasit ja kampauksena hellehattu. Jääkaapista löytyi tarpeeksi raaka-aineita ruokaisan uunimunakkaan tekoon.




Uunimunakas Jamon Serrano
(pääruoaksi 2:lle, tai iltapalaksi 4:lle)

3 kananmunaa
½ dl kermaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattuja yrttejä (esim. Provencen sekoitusta)

Riko kananmunat kulhoon ja lisää kerma, suola, pippuri ja yrtit. Vispaa kevyesti sekaisin.




4 keitettyä perunaa
1 pieni sipuli
voita tai öljyä
aavistus suolaa ja pippuria

Viipaloi keitetyt perunat, ja silppua sipuli. Paista niihin pannulla kiva väri. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä perunasipulit uunivuokaan leivinpaperin päälle. Kaada munakasseos tasaisesti perunoiden päälle.




1 suuri tomaatti (tai 2 pientä)
aavistus suolaa
oreganoa
parmesaania

Viipaloi tomaatti ja levitä viipaleet seoksen päälle. Myös tomaatit tarvitsevat oman kevyen suolauksensa. Ripottele tomaateille vielä oreganoa ja raastettua parmesaania.





8 siivua Jamon Serrano -kinkkua

Viimeistele vuoka ilmakuivatuilla kinkuilla.




Paista 210 C asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes munakasseos on kunnolla hyytynyt.

Ei pidä kauhistua, vaikka suolaa tässä vähän joka välissä laitetaankin. Sitä laitetaan kuitenkin vain aavistus kerrallaan. Jokainen näistä raaka-aineista tarvitsee sopivan suolansa maistuakseen edukseen. Suolaton munakas ei maistu miltään. Suolan kanssa ei siis pidä olla turhan varovainen, mutta ei sen kanssa pidä liioitellakaan, koska ilmakuivattu kinkku on suolaista. Eli otapa tästäkin nyt sitten selvää. Tässäkin varmaan pätee eräs mottoni, jota hoen monessa yhteydessä: kohtuus kaikessa!




Tarjoile vaikkapa raikkaan salaatin kanssa. Omat kaappivarantoni olivat sen verran huvenneet, että salaattina toimi ihan pelkkä kuutioitu tuorekurkku, jonka pyöräytin pikku lirauksessa oliiviöljyä. Pyöräytin sillekin myllystä ihan vähän suolaa ja pippuria.






Kirjoitin ohjeeseen, että levitä ainekset leivinpaperin päälle. Se on vasta jälkiviisautta. Minä vain voitelin vuoan, ja munakasseos tarttui aika hyvin pohjaan kiinni. Kyllä ne palaset siitä sitten irtosivat, mutta tällaisina epämääräisen muotoisina. Eli jos kauniita paloja haluat, niin kannattaa todellakin käyttää leivinpaperia. Maku oli kuitenkin näinkin tehtynä bueno.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti