tiistai 23. lokakuuta 2018

”Persimonit ovat täällä!” -salaatti


Ruokakaupan HeVi-osastolla (hedelmät ja vihannekset) tein ilahtuneen huomion. Ihan äänen kanssa. Persimonhyllyn luona minulta pääsi spontaani hihkaisu, jolla toivotin persimonit tervetulleiksi. Naapurilaarilla oleva herrashenkilö katseli alta kulmain, ehkä hiukkasen kummastellen. Täytyy myöntää, että itsellänikin tuli itsestäni mieleen se vuosien takaisen Jaffat tulloo -mainoksen mummeli. Siitäkin huolimatta, että en ole mummeli. Eikä minulla ollut huivia eikä paukkuvia helemojakaan. Nyt on siis ensimmäinen satsi persimoneja saapunut, ja tammikuulle kestävä persimonien sesonki vasta aluillaan. Niitäpä sitten lisukesalaatin jatkeeksi.




Persimon on aika jännä kasvis. Se mielletään hedelmäksi, vaikka se virallisesti taitaakin olla marja. Se on mielestäni jonkinlainen sekoitus tai välimuoto luumusta ja tomaatista. Makuuni liian makea vihannekseksi ja toisaalta liian laimea hedelmäksi. Miksi siis iloitsen niiden saapumisesta? Siksi, kun ne ovat juustojen kanssa aivan täydellisiä. Vuohenjuustoa tai fetaa ja persimonia, ai jai kuinka hyvää. Persimon sopii erinomaisen hyvin myös salaatteihin, etenkin juustoisiin sellaisiin, tai sitten vaikka parmankinkkua täydentämään.




Persimon-fetasalaatti
(2:lle lisukkeeksi)

1 pss jääsalaattia
n. 10 cm pala tuorekurkkua
1 persimon
1 pieni rasia Apetina sundried tomatoes juustoa
Dukkahia
Oliiviöljyä


Ei ole mainos, mutta tämä on lempparimakuni näistä juustoista.


Pese ja linkoa jääsalaatti ja revi se vadille. Pese ja kuutioi kurkku seuraavaksi kerrokseksi. Pese ja/tai kuori sekä viipaloi persimon, ja lisää viipaleet salaattiin. Ripottele juustokuutiot salaatin päälle, ja kaada juustopaketin makuöljytkin tasaisesti kastikkeeksi koko komeuden ylle. Hetken mielijohteesta viimeistelin salaatin dukkahilla. Se antoi kivaa purutuntumaa, mutta ei ole mitenkään pakollista. Jos salaatti tuntuu liian kuivalta, viimeistele se pikkulorauksella oliiviöljyä.




Nautimme tämän lisukesalaatin riisibroilerivuoan kanssa. Aivan erinomainen yhdistelmä! Tuo riisibroilerivuoka on yksi meidän kaikkien aikojen kotiruokasuosikeistamme, joten se ansaitsee ihan oman juttunsa. Hehkutellaan nyt ensin näillä mehukkailla persimoneilla.


2 kommenttia:

  1. Persimonit ovat monen herkkua, minunkin. Ja nimenomaan juustojen ym pikkunaposteltavien kanssa ihania. Hyvä uutinen, että "persimoonit tuloo!" Tuo salaatti kuulostaa ja näyttää herkulliselle, olisipa tuo sinun lempijuustosi laktoositonta! Teitkö dukkahin itse vai saako sitä valmiina mausteena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain ovatkin hyviä, sopivan makeita, mutta samalla raikkaita. Ja nimenomaan juustojen, pähkinöiden jne. kanssa 😋 Dukkahia olen ostanut Stockan herkusta, sitä myydään kauniissa peltipurkeissa. Ostan niitä pari purkkia kerrallaan aina Hgissä käydessäni. Tavallisissa ruokakaupoissa en ole sitä nähnyt. Tokihan sitä voisi suht helposti itsekin tehdä, mutta tuossa purkissa se on aina valmiina, kun saan päähänpiston lisätä dukkahia johonkin 👍 Mukavaa päivää sinne päin Suomea! 😘

      Poista