torstai 27. syyskuuta 2018

Munakoisoherkku ja uunifetaa


Eräänä iltana loihdin ihan vahingossa niin hyvän kasvisherkun, että tahdon jakaa sen kanssanne. Päivä oli taas ollut sellainen, että en ehtinyt, jaksanut, viitsinyt ajella enää kaupan kautta kotiin. Luotin, että kyllä sieltä kaapeista jotain löytyy. Ja löytyihän sieltä. Mikä aarrearkku vihanneslaatikko olikaan. Edelliseltä viikonlopulta oli jäänyt puolikkaat kesäkurpitsa ja munakoiso, samoin kuin kirsikkatomaattien, chilin ja tillin jämät. Hetken pohdinnan jälkeen visioni oli aika kirkas. Kokeilisin tehdä pannulla paistettuja munakoisokiekkoja salsalla, johon upottaisin kaikki muut aarteet. Jääkaapissa oli myös fetapaketti, ja samalla muistin yhden kesän parhaista herkuista, grillifetan. No grilli oli viety jo varastoon, joten päätin kokeilla vähän samalla idealla lämmittää fetaa, mutta tällä kertaa uunissa. Voi mitä herkkua näistä kaikista tulikaan!




Tein ensimmäiseksi salsan makuuntumaan. Siihen tuli seuraavat ainekset:

½ kesäkurpitsaa
½ rasiaa kirsikkatomaatteja (kahta väriä)
1 punainen chili
tilliä
oliiviöljyä
balsamicoa
suolaa
mustapippuria




Kuutioin kesäkurpitsat ja kirsikkatomaatit tosi pieniksi. Chilin ja tillin silppusin pieneksi silpuksi. Sitten vain kaikki sekaisin. Lorautin sekaan ehkä 1-2 rkl verran oliiviöljyä (en mitannut), sekä pikkuisen balsamicoa (ehkä 1-2 tl). Pyöräytin myllystä suolaa ja pippuria, sillä lailla ”sopivasti”, välillä maistellen.

Uunifeta

Öljyä pikkuvuoka ja laita feta vuokaan.
Levitä päälle oliiviöljyä ja hunajaa (n. 1 rkl), ja levitä ne fetan pinnalle.
Päälle tuoreita yrttejä. (Käytin tähän timjamin loput.)
Uuniin 200 C -asteeseen 15-20 minuutiksi.  


Menossa uuniin...


Paistetut munakoisot

Viipaloi munakoiso. Tähän meni puolikas. (Munakoisot ovat nykyisin miedomman makuiseksi jalostettuja, joten niitä ei välttämättä tarvitse enää itkettää.)
Kuumenna oliiviöljy pannulla.
Lisää 2 valkosipulinkynttä ja muutama oksa timjamia makua antamaan.
Lisää munakoisot ja paista niitä kumminkin puolin niin, että saavat kauniin värin.
Mausta suolalla ja pippurilla.




Annostele munakoisoviipaleet lautaselle tai tarjoiluvadille. Levitä ihanan makuinen salsa munakoisoviipaleiden päälle. Viimeistele vielä lorauksella oliiviöljyä. Lusikoi uunilämmintä fetaa annoksen päälle. Feta oli jälleen kerran aivan uskomattoman ihanaa. Jotenkin jännästi sen maku pehmenee ja aromit jalostuvat uunin kautta pöytään tuotuna.




Tämä herkkusetti oli kyllä niin taivaallisen makuista, että se täytyy nyt ihan tallentaa muistiin tämän blogipostauksen muodossa. Varmasti teen sitä vastakin. Tämä kokonaisuus toimii niin pienessä määrin alkuruokana, kuin suuremmassa määrin pääruokana. Kyllä kasvisruoka(kin) voi tosiaan olla aivan ällistyttävän hyvää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti