lauantai 8. syyskuuta 2018

Gambas al Pil Pil – katkarapuherkku vailla vertaa


Eilinen perjantaiherkkumme on yksi meidän kestosuosikeista. Se maistuu aina. Olemme bonganneet sen Espanjan Andalusiasta, missä se kuuluu kaikkien paikallista ruokaa tarjoavien ravintoloiden ruokalistoille. Tokihan se on parhaimmillaan siellä aurinkoisella rannikolla, missä on aina saatavilla tuoreita raaka-aineita. Täällä Suomessa joudun valmistamaan tämän ruoan pakastekatkaravuista, mutta hyvää se on silti. Suorastaan taivaallista. Olen tehnyt tätä lukemattomia kertoja, sekä tavallisista katkaravuista, että myös eilisillan tapaan jättikatkaravuista. Molempi parempi. Tässä on herkku, mihin en kyllästy koskaan.




Katkarapuja Pil Pil
(2:lle)

oliiviöljyä
3-4 kuivattua chiliä (voit korvata cayennejauheella ja/tai tuoreella punaisella chilillä)
5 valkosipulinkynttä
pussillinen katkarapuja tai jättikatkarapuja
½ tl paprikajauhetta
persiljaa (kuivattukin käy)


Kuumenna hetki pannua ja kaada siihen sitten oliiviöljyä niin, että pohja peittyy kunnolla, ja vähän päälle. Lisää chilit ja valkosipulit, ja kiehuttele hetki. Lisää katkaravut, ja tirisytä 2-3 minuuttia. Lisää paprikajauhe ja persilja, ja tirisytä vielä pieni hetki. Valmista on, annostele lautasille. Pil Pilin tuoksu on uskomaton, samoin maku. Ja mikä parasta, se valmistuu hetkessä. Varsinaista pikaruokaa. Helppoakin vielä.

 





Espanjassa Pil Pil valmistetaan kaasuliedellä suoraan savisiin annoskippoihin, ja ne tuodaan pöytään siten, että kippo on peitetty lautasella. Pöydässä tarjoilija ottaa lautasen pois, ja sen alta paljastuu ihanasti sihisevä ja tirisevä katkarapuherkku. Minulla olisi kyllä noita savikippoja täällä Suomessakin, mutta kun en omista kaasuhellaa, niin valmistan tämän ihan tavallisessa pannussa, josta annostelen Pil Pilin lautasille. (13.4.19 lisätty vinkki: Lämmitä lautaset etukäteen uunissa! Näin Pil Pil tirisee ihanasti vielä pöydässäkin.)




Pil Pil nautitaan Espanjassa sämpylöiden kera. Sämpylöistä murretaan paloja ja dipataan niitä ihanan makuisessa öljyssä. Jos lisäät sampylänpaloille sipauksen voita, yhdistelmä on tavallistakin täydellisempi. Myös patonki ja paahdetut paahtoleivät toimivat tässä vallan mainiosti.




Pil Pil on innoittanut minua pariin Pil Pil -johdannaiseen ruokaan. Heinäkuussa kirjoitin täytetyistä ja grillatuista kesäkurpitsoista. Viime kuussa puolestaan tein PIl PIl -pastaa, jota meillä tehdään usein. Sama makumaailma yhdistää näitä kaikkia herkkuja.




Pil Piliä syödessä ajatukset karkaavat aina eräälle aurinkoiselle rannikolle. Siinä käy sitten yleensä jommallakummalla tavalla, se joko auttaa hitusen Espanjan ikävään, tai sitten se laittaa ikävöimään vielä enemmän.


4 kommenttia:

  1. "Pil pil" on niin kiinnostava nimi tälle ruoalle, että jo se houkuttelee maistamaan. Tein samantyyppistä itsekin aikoinaan runsaalla chilillä ja valkosipulilla. Syötiin patongin kanssa ja huuhdeltiin alas raikkaalla valkoviinillä. Nyt on ehkä verestettävä muistoja ja tehtävä tätä joku viikonloppu. Näyttää tosi herkulliselle! Ihania mökkiviikonloppuja teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Eikös vain olekin mainio herkku 👍 Tämä on juurikin malliesimerkki siitä, miten myös yksinkertainen ja nopeasti valmistuva ruoka voi olla niin älyttömän hyvää 😋 Jahka taas sinne autenttiseen ympäristöön ☀️🌴 pääsemme, niin tätä tulee tilattua eräskin kipollinen 😀

      Poista