maanantai 8. kesäkuuta 2020

Hunajainen retiisisalaatti ja lohivinkki


Kotimainen retiisi on saapunut kauppoihin, kesä on siis alkanut. Kun olin lapsi, kasvatti äitini aina retiisejä. Silloin pidin niitä kuitenkin liian kirpeinä, jotta olisin niihin tykästynyt. Olisinpa vain huomannut maistaa niitä hunajan kanssa! Nykyisin tuskin maltan odottaa, että saadaan kotimaista retiisiä. Käytän retiisiä niin salaateissa, kuin ihan sellaisenaankin, jolloin yleensä paahdan tai grillaan retiisit hunajan kanssa. Lauantaina tein retiisisalaatin ihan yksinkertaisimmillaan. Herkkua!




Hunajainen retiisisalaatti


2:lle

½ jääsalaatista
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

1 nippu retiisejä
1-2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

parmesaanilastuja


1.
Huuhtele, linkoa ja revi salaatti kulhoon. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ainekset, ja levitä tarjoiluvadille salaattipediksi.

2.
Huuhtele ja puolita retiisit ja laita ne uuninkestävään kippoon. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 200 C uunissa 20 minuuttia. Nämä voi hyvin myös grillata, mutta meitä ei nyt sää suosinut, joten kokkaus sujui sisätiloissa.

3.
Levitä paahdetut retiisit salaattipedille. Jääkaapissa sattui olemaan pieni pala parmesaania, joten vuolin siitä perunankuorimaveitsellä muutaman lastun salaatin päälle.




Tein retiisisalaatin kaveriksi lohelle, jonka kuorrutin mukavan pirteällä seoksella. Lopputuloksesta tuli niin kiva, että jaan tuon vinkin tännekin. Oli muuten ihanaa napsaista mausteseoksen persiljat oman terassin yrttipuskasta.


Etualan basilikat ovat vielä kovin pieniä.


Persilja-sinappikuorrutettu lohi


2:lle

2 annossiivua lohta (1 lohiannos n. 200 g)
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
muutama persiljanoksa
2 tl hunajaista dijonsinappia
½ sitruunan mehu
tilliä

1.
Poista lohesta ruodot. Mausta suolalla ja pippurilla.

2.
Silppua valkosipulinkynsi ja persilja. Sekoita valkosipuli, persilja, sinappi sekä sitruunasta puristettu mehu keskenään. Levitä seos lohipalojen päälle.




3.
Paista 200 C uunissa n. 20 minuuttia. Nämä valmistuvat siis yhtä aikaa retiisien kanssa.




Nyt oli saatavilla myös kotimaista vihreää parsaa. Ai että se on ihanaa. Huuhtelin parsat ja napsautin niistä tyvet pois. Kotimaisia parsoja ei tarvitse kuoria. Pyörittelin parsat oliiviöljyssä, ja maustoin ne suolalla ja pippurilla. Lisäsin parsat uuniin viimeisen 10 minuutin ajaksi.




Mukavan raikas setti! Kesäistäkin ruokaa tämä on, vaikka sekä valmistus, että ruoasta nauttiminen tapahtui sisätiloissa. Sää oli hieman oikukkaalla tuulella.


Vuolin loput parmesaanitahkosta parsojen päälle.


Mutta annas olla, heti kun aloitimme ruokailun, tuli aurinko esiin. Mietimme, että josko sittenkin siirtyisimme terassille. Mies lähti tarkistamaan tilannetta, ja kun hän pääsi terassille asti, meni aurinko taas pilveen. Asteita oli sen verran vähän, että varjossa oli vilpoisaa. Lukitsimme siis ruokailun sisätiloissa. Ja kuinkas ollakaan, katselimme koko aterian ajan keittiön ikkunasta avautuvaa aurinkoista näkymää.




Mietimme, josko sitten myöhemmin nauttisimme jälkkäri-espressot terassilla. Eipä olisi kannattanut ääneen tuotakaan pohtia, nimittäin pilveenhän se aurinko taas siinäkin kohtaa meni. ”Jos tuolle linjalle lähdetään, niin pidä tunkkis”, sanoi mies jälleen kerran esiin tulleelle auringolle, ja nautimme myös kahvit sisällä.

Juhannus alkaa olla jo sen verran lähellä, että laitan tähän loppuun vielä linkin parin vuoden takaiseen postaukseeni. Tuossa Juhannusaaton perinteiset herkut -postauksessani on paitsi juhannusruokia, myös yksi kiva tapa käyttää retiisiä salaatissa. Jotain tuon suuntaista salaattia minun on yksinkertaisesti ihan pakko saada joka juhannus. Ehkä maistuisi sinullekin? Jos onnistut saamaan retiisinipun, jossa on hyväkuntoiset naatit, kannattaa nekin silputa salaattiin mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti