keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Grillattu varhaiskaali on yksinkertaisesti parasta


Voi että minä nautin kesästä. Nautin suunnattomasti myös kesän tuomista kotimaisista herkuista, jotka kypsyvät toinen toisensa jälkeen ruokapöytäämme ja grilliämme rikastuttamaan. Varhaiskaali hyppää grilliin sillä hetkellä, kun sitä on tarjolla kotimaisena versiona. Nyt sitä taas saa. Grillatussa varhaiskaalissa yhdistyvät kaikki parhaat kesäruokien ominaisuudet, eli helppous ja herkullisuus. Tällä kertaa grillattu kaali sai seurakseen grillatut kesäporkkanat ja poron ulkofileepihvit, sekä puolukka-aiolia.




Grillattu varhaiskaali


varhaiskaali
oliiviöljyä
siirappia
sormisuolaa
mustapippuria

Jos kaalin päällimmäiset lehdet näyttävät nyhjääntyneiltä, poista ne. Joka tapauksessa huuhtaise kaali raikkaalla vedellä, ja leikkaa se pitkittäin neljään osaan. Pidä huoli, että jokaiseen osaan jää palanen kantaa paikalleen, näin kaali pysyy kasassa grillauksen ajan.
Sipaise kaalilohkojen pinnoille oliiviöljyä, ja anna öljyn hetken valua/imeytyä kaalinlehtien väleihin. Öljyämisen jälkeen kannattaakin pitää hetken aikaa kaaleja leikkauspinta ylöspäin.




Grillaa kaalia joka kantilta, kunnes se hieman pehmenee ja saa kauniin värin pintaansa. Muutama minuutti riittää, esim. 2 minuuttia per kantti. Varhaiskaali saa jäädä rapsakaksi ja mehukkaaksi.




Valuta valmiiden kaalien pinnalle hieman siirappia ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.




Tällä kertaa työjärjestys oli sellainen, että ensimmäiseksi grilliin pääsivät porkkanat, jotka saivat niin ikään pintaansa oliiviöljyä, ja mausteeksi suolaa ja pippuria. Porkkanoiden grillausaika on noin 10-15 minuuttia.




Porkkanoiden ohella grilliin pääsivät poron ulkofileepihvit, jotka olin ottanut tuntia aiemmin huoneenlämpöön. Maustoin ne ennen grillaamista hienolla merisuolalla ja mustapippurilla ja olin sipaissut myös niiden pintaan hieman oliiviöljyä. Pihvejä grillattiin kuumassa grillissä 1,5 minuuttia per puoli, jonka jälkeen ne pääsivät foliokääreeseen kaalien grillauksen ja kasvisten lautaselle asettelun ajaksi.




Sitten pihvitkin lautaselle mukaan, ja annokset olivat valmiit nostettavaksi pöytään. Pienet sormisuolat ja pippurit ovat paikallaan myös grillaamisen jälkeen.




Ruokajuomaksi valikoitui lempparini Amarone-punaviini. Tämä nimenomainen puteli on Alkon valikoimassa varustettu mm. riista-symbolilla, joten senkin puolesta valinta oli oiva.




Tämän postauksen kuvissa olevat kaalit on valmistettu yllä kerrotulla yksinkertaisella tavalla, mutta olen grillaillut varhaiskaalia myös grillauksen aikana paistokastikkeella sivellen. Molempi parempi.

Jos haluat grillata kaalisi kastikkeella sivellen, niin voit sekoittaa kastikkeen esim. 1 dl oliiviöjystä, ½ sitruunan mehusta, 2 tl dijonsinapista, lorauksesta siirappia sekä ripauksesta suolaa ja pippuria. Lupaan, että sillä laillakin tulee hyvää.

PS.
Puolukka-aioli valmistuu helposti sekoittamalla hyvään valmismajoneesiin (1 dl) silputtua valkosipulia (1 kynsi), sitruunan mehua (1-2 tl) ja puolukkahilloa (tai puolukoita ja hivenen sokeria) sen verran, että väri ja maku ovat sopivat.


4 kommenttia:

  1. Hei! Tää setti vaikuttaa niin onnistuneelle, että menee viikonloppuna kokeiluun.👌Googlasin ohjetta varhaiskaalille ja sinun ohjeesi tuli vastaan ensimmäisten joukossa.🥰 Olet suosittu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, kiitos Leena 😍 Oi tuo grillattu varhaiskaali on superihanaa. Ja niin oli kaikki muukin tuossa setissä. Itsekin juuri haaveilen varhaiskaalista. Pitänee lisätä viikonlopun ostoslistalle 😊👍

      Poista
  2. ☀️Nyt on grillikelit siellä ja täällä, joten kelpaa kokata ulkosalla! 👍😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on lupailtu 👍 Olisipas ihanaa, jos vielä viikonlopullekin riittäisi lämpöä ja aurinkoa! Mukavia kesäpäiviä sinnekin!
      🥰☀️🏌️‍♀️🏌️⛳️

      Poista