keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Tähteistä hyviä ja nopeita arkiruokia


Elämä on ollut viime aikoina sen verran vauhdikasta, että tähdekokkailua on tullut harrastettua oikein urakalla. Pitkän päivän jälkeen ajan kotiin mieluiten suoraan, kuin kaupan kautta. Kotona saattaakin sitten odottaa väljältä näyttävä jääkaappi, jossa ensi näkemältä ei ole mitään kunnollista, on vain vähän sitä ja tätä. Mutta kuka väittää, että ruoassa pitää olla paljon yhtä lajia? Kun kotoa löytyy aina tietyt perusraaka-aineet, saa niistä ja sekalaisista, vähäisistäkin määristä muita raaka-aineita aikaan vaikka mitä. Esimerkiksi nämä viime viikolla töihin mukaan tehdyt lounassalaatit syntyivät juuri sellaisessa tilanteessa, kun jääkaapista löytyi kaikkia tämän salaatin raaka-aineita vain ihan pieniä määriä. Mutta eivätpä nämä salaatit silti kovin vajailta näytä, vai mitä?




Tunamunasalaatit 2:lle


muutama jääsalaatin ja viinisuolaheinän lehti
neljännes tuorekurkusta
helmitomaatteja
puolikas suippopaprika
pari terttua viinirypäleitä
1 tlk tonnikalaa (MSC)
aurajuuston pala
2 kananmunaa
kalamataoliiveja
kylmäpuristettua rypsiöljyä






Heittelin jo illalla ainekset valmiiksi lounasrasioihin. Aamulla juuri ennen töihin lähtöä pirskottelin sekaan hiukan kylmäpuristettua rypsiöljyä. Töissä minulla on vuorisuolajemma, josta ripottelin lähinnä kananmunille hiukan suolaa. Salaateista tuli niin ihanat, että eipä olisi uskonut niiden syntyneen vallan erilaisista jämistä, jotka eivät sellaisenaan olleet mitenkään houkuttelevan näköisiä.




Pekonimunakas 2:lle


Taisipa olla saman päivän ilta, kun en edelleenkään ehtinyt/viitsinyt/jaksanut käydä kaupassa. Muistin kananmunakennoon jääneen vielä 3 munaa, ja viikonlopun grillattuihin pekonisieniin oli jäänyt muutama pekonisiivu paketista käyttämättä.  Helmitomaatteja löytyi rasian pohjan verran, samoin löytyi parmesaanin kannikka. Kyllähän noista syntyisi kelpo munakas.

Paistoin pekonisilpun omassa rasvassaan. Munamassan jatkoin 3:lla ruokalusikallisella vettä. Kun pekonit olivat kypsiä, kaadoin kevyesti sekoitetut kananmunat pekonien päälle. Suolaa ei juurikaan tarvittu, pekonista sitä riitti tarpeeksi. Kun munakas oli hiukan hyytynyt, heitin pinnalle loput helmitomaatit ja raastoin myös kevyen kerroksen parmesaania. Pyörätys pippurimyllystä viimeisteli maun, ja viinisuolaheinäruukku antoi viimeiset lehtensä munakkaan koristeluun.




Tällä viikolla puolestaan olen oikein tietoisesti yrittänyt olla ostamatta kaupasta mitään, mitä ei ole pakko ostaa. Pientä reissua pukkaa, enkä halua sinne lähtiessä heittää mitään hukkaan. Niinpä maanantai-iltana tein oikein maukasta uuniruokaa, johon tarvitsi ostaa vain broileria. Kylmäkaapista löytyi vielä tämän verran perunoita, porkkanoita ja sipuleita.




Vuohenjuustobroileria perunapedillä 4:lle


10 pienehköä siikliä
3 porkkanaa
2 kesäsipulia (niiden varret oli jo aiemmin silputtu johonkin salaattiin)
3,5 dl kanalientä (ei aina tarvitse kermaalla läträtä)
broilerinleikkeitä (paketissa luki 4-6 kpl, ja niitä oli sitten jopa 7 tosi pientä)
(jos maustamattomia, mausta vaikka suolalla, pippurilla ja currylla ja/tai paprikajauheella)
mustapippuria
vuohenjuustoa (puolikas oli jäänyt tähteeksi perjantaipizzoista)

1.
Pese hyvin perunat. Pese ja tarvittaessa kuori porkkanat. Kuori ja siivuta sipulit ohuiksi renkaiksi. Lado kasvikset kerroksittain voideltuun vuokaan. Pyöräytä kasviksille hieman pippuria myllystä.

2.
Keitä kanaliemi ja kaada se kasvisten sekaan vuokaan. (Jos nautit ruoan heti sen valmistuttua, pienempikin määrä nestettä ehkä riittää. Tämä ruoka nautittiin vasta seuraavana päivänä, ja silloin oli hyvä, että siinä oli tarpeeksi kosteutta. Näin ruoka ei päässyt yön aikana kuivumaan.) Laita vuoka 225 C -asteiseen uuniin 30 minuutiksi.




3.
Lisää broilerinfileet tai leikkeet kasvisten päälle ja jatka kypsentämistä toiset 30 minuuttia. Käänsin broilerit ympäri kypsennyksen puolivälissä estääkseni pinnan kuivumisen.

4.
Tarkista perunoiden kypsyys. Jos alkavat olla kypsiä, on aika lisätä vuohenjuustosiivut broilereiden päälle, ja laittaa ruoka sen jälkeen vielä 10-15 minuutiksi uuniin.




Tuoksu oli mahtava, samoin ruoka kyllä näytti hyvältä, joskin hieman tylsähköltä. Kylmäkaapista löytyi vielä rucolaruukun rippeet, joista tämä herkullinen ja kotoisa uuniruoka sai koristeet pinnalleen.




Tällä tavoin olen viime päivinä valmistanut helppoja ja nopeita, hyviä arkiruokia. Tai no joo, kyllähän tuo broileriruoka oman kypsymisaikansa ottaa, mutta aktiivinen valmistusaika on silläkin lyhyt. Noin vartissa kyllä pitäisi tämäkin ruoka uuniin saada. Ja sitten kun se on uunissa, voikin olla vain, ja rentoutua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti