tiistai 10. maaliskuuta 2020

Kananmunakastike


Valkokastike on jo itsessään klassikko, mutta lisäämällä siihen hienonnettuja kananmunia astuu tuo perinteikäs kastike seuraavalle tasolle. Valkokastike valmistuu ihan vain muutamasta yksinkertaisesta raaka-aineesta todella helposti ja nopeasti. Se on mainio lisä esimerkiksi kalasta tai mustamakkarasta ja keitetyistä perunoista koostuville aterioille. Itselläni tulee nykyisin tehtyä sitä aivan liian harvoin, jotenkin se vain aina unohtuu. Mutta yhtä lailla jostakin se aina välillä putkahtaa mieleen. Ja kun niin käy, on sitä tehtävä mahdollisimman pian. Lisäämällä siihen kananmunasilppua tulee kastikkeeseen mukavaa tekstuuria.




Kananmunakastike


3-4:lle

3 kananmunaa
25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
pippuria
yrttejä

Laita kananmunat kiehumaan kylmään veteen, ja laske keittoaika 8 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa poreilla. Nosta kananmunat vedestä, ja kaada vesi pois. Valuta kattilaan kylmää vettä, ja kun kananmunien pinta on kuivahtanut (tässä on se taika, että kuori irtoaa helposti!), upota munat kylmään veteen. Kun munat ovat jäähtyneet, kuori ja silppua ne.

Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa ja kiehauta siinä jauhot, mutta älä ruskista niitä. Lisää maito koko ajan voimakkaasti muovivispilällä sekoittaen. Keitä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. (Yleensä maitokastikeohjeissa käytetään valkopippuria, mutta minä käytän tässäkin yhteydessä mustapippuria.)

Muista maistella suolan ja pippurin määrä kohdilleen. Kun maku miellyttää, sekoita kastikkeeseen suurin osa kananmuna- ja yrttisilpusta, mutta säästä pieni määrä kumpaakin pintakoristeluun. Minulla sattui olemaan tilliä, joten käyttämäni yrtti oli sitä. Aivan yhtä lailla esim. ruohosipuli sopisi tähän hyvin.




Minä tarjosin kananmunakastiketta uunissa paahdetun nieriän ja keitinperunoiden seurana. Tein myös pikaisesti pienen salaatin kurkusta, avokadosta, terttuminiluumutomaateista ja parmesaanista. Päälle loraus sitruunanmehua ja oliiviöljyä, ja pienet pyöräytykset pippuri- ja suolamyllystä.




Valkokastikkeesta (kananmunilla tai niitä ilman) tulee aina jännästi nostalginen olo. Tämä kastike onkin yksi niitä vanhoja kunnon kotiruokia, joita minun lapsuudessani syötiin. Toivoisin, että meillä suomalaisillakin säilyisivät perinteiset kotiruoat perimätietona seuraaville polville. Voisimme olla niistä aivan yhtä ylpeitä kuin Italian mammat ovat omistaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti