keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Broileria kookoskastikkeessa helposti


Toisinaan tulee tarve valmistaa mahdollisimman helppotekoista ruokaa. Näin kävi pitkästi toista viikkoa sitten, kun en ollut oikein kondiksessa, mutta syödä piti kuitenkin silloinkin. Tokihan olisin voinut laittaa miehen asialle hakemaan jotain noutoruokaa, mutta mieli teki kuitenkin kotitekoista. Koska kummempia raaka-aineita ei kotona ollut, laitoin miehen kauppaan (yleensä minä hoidan ruokaostokset, ja tarkasti valikoiden hoidankin). Aloin laatia hänelle listaa, kuinka valita ne täydellisimmät heviosaston tuotteet, mutta homma tuntui liian työläältä ja hänen kannaltaan myös armottomalta. Kiteytin siis vihannekset listalle pussilliseen pakastettuja wok-vihanneksia, siinäpä ne olisivat kaikki lajit yhdessä pussissa. Myös broilerin suhteen päätin höllentää omia standardejani, ja pyysin tuomaan marinoimattomia broilerin fileesuikaleita (yleensä suikaloin broilerinfileet itse). Niistä ja muutamasta muusta aineksesta tein broileria kookoskastikkeessa. Ihan kelpo syötävää tuli näköjään oikaisemallakin.




Ohje tähän ruokaan löytyi reseptikaapistani, paperille printattuna. Minulla ei ole mitään muistikuvaa mistä se on sinne tullut, tai olenko joskus sen mukaan ruokaa tehnyt. (Reseptin lukuisista Pirkka-tuotteista voi päätellä ohjeen tulleen eräästä tietystä kaupparyhmästä.) Veikkaan jälkikasvun joskus aikoinaan harjoitelleen kokkaamista tämän ohjeen mukaan. Ohjeen alkuperä mietitytti niin, että laitoin sitten perheen WhatsApp-ryhmään kyselyn, kenen tekosia mm. nuo ei-sanat ovat (kts. alla oleva kuva). Kukaan ei tunnustanut. Villi veikkaus oli, että ehkä reseptiä on pidetty tarvittavien raaka-aineiden muistilistana tms. Toisaalta toinen tyttäristä on aina ollut vesimeloniahmatti, ehkäpä hän on halunnut lisätä meloninkin kauppalistalle. Niin tai näin, epäilemättä tässäkin asiassa on kuitenkin jokin logiikka ollut.




Mukailin tuosta alkuperäisestä ohjeesta oman versioni:

Broileria kookoskastikkeessa


4-5 annosta

500 g marinoimattomia broilerin fileesuikaleita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl curryjauhetta
½ tl suolaa
1 sipuli
1 pss (500 g) Thai Wok -pakastevihanneksia
2 rkl soijakastiketta
3 tl Sambal Oelek -chilitahnaa
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 rkl sitruunanmehua
pinnalle persiljaa

1.
Kuumenna wokkipannu ja ruskista siinä broilerisuikaleet öljyssä. Mausta ne currylla ja suolalla.

2.
Lisää suikaloitu sipuli, ja kuullota pehmeäksi. Lisää wok-vihannekset ja jatka kuullottamista pari minuuttia.

3.
Lisää joukkoon soija, sambal oelek ja kookosmaito. Anna kiehua viitisen minuuttia.

4.
Mausta lopuksi sitruunanmehulla ja tarkista maku. Koristele persiljasilpulla. Tarjoa keitetyn riisin tai nuudeleiden kanssa.




Hyvää tuli, ja vieläpä erittäin helposti. Jäin kuitenkin miettimään, että kun reseptin nimessä on sana kastike, pitäisi lopputuloksen olla kosteampaa. Tarjosin tämän wokkiruoan jasmiiniriisin kanssa, ja olisin suonut kastikkeen olevan hieman valuvampaa. Seuraavalla kerralla kokeilenkin tuplata kookosmaidon määrän, ja toki myös maustemäärät pitää sitten maistellen tarkistaa, ja liemi tarpeen tullen Maizenalla suurustaa. Nyt minulla ei ollut varatölkkiä, eli yhdellä kookosmaitotölkillisellä oli mentävä. Nuudeleiden kanssa tarjottuna tämä yhden kookosmaitotölkin taktiikka toimii varmastikin oikein hyvin, eikä lisänesteytystä tarvita. Ja hyväähän tämä nyt hyvänen aika sentään oli näinkin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti