torstai 19. joulukuuta 2019

Lempeän maukas lohtuloota


Lohtuloota hellii silloin, kun taivaalta tupruttaa vaakasuorassa lunta, tai kun elämässä sattuu ja tapahtuu. Hyvä ruoka, parempi mieli, niinhän sitä sanotaan. Jos taas elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista, on mielihyvää tuottava lohtuloota yksi hyvä syy tanssia lisää. Lohtuloota toimii myös silloin, kun päivä on ihan neutraali, ja haluat valmistaa läheisillesi lempeän hyvää arkiruokaa.

Tämä laatikkoruoka syntyi jääkaapin tyhjennyksestä. Latasin vuokaan niitä aineksia, jotka olivat jääneet yli viikonlopun ruoista. No lenkkimakkaran kyllä ostin kotimatkalla lähikaupasta ihan tätä varten.




Vink, vink! Lenkkimakkaran tilalta tähän lootaan käy mainiosti myös vaikkapa joulukinkun jämät, jos tuli ylimitoitettua kinkun koko. Lisättävän suolan määrä riippuu siitä, kuinka suolaisia muut käyttämäsi raaka-aineet ovat.

Makkara-peruna(lohtu)loota


4:lle

n. 10 perunaa
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
1 lenkkimakkara
3 tomaattia
2 maustekurkkua
2,5 dl maitoa
1 pkt (250 g) Koskenlaskija-sulatejuustoa
150 g cheddar-juustoraastetta




Esikäsittele ensin kaikki raaka-aineet, niin vuoan täyttö käy leikiten. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet, ja silppua ne. Kuori ja viipaloi lenkkimakkara. Pese tomaatit ja koverra kannat pois, viipaloi tomaatit renkaiksi. Kuutioi maustekurkut pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Perunoiden viipalointi kannattaa jättää viimeiseksi esivalmisteluksi, jotta perunaviipaleet eivät ala tummua ruoan odotellessa uuniin pääsyä.




Voitele vuoka, ja levitä ainekset siihen kerroksittain. Levitä pohjimmaiseksi perunat, ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää perunoiden päälle sipulit, valkosipulit ja makkaraviipaleet, joiden päälle on hyvä laittaa kurkkukuutiot. Päällimmäiseksi tomaattiviipaleet. Toista sama niin monesti kuin vuokaan mahtuu. Säästä perunoita yhteen extrakerrokseen, nimittäin ennen viimeistä tomaattikerrosta kannattaa päällystää kerrokset vielä perunaviipaleilla. Niiden alla kerrokset hautuvat tasatahtia kypsiksi. (Tähän vuokaan ladoin muita aineksia kahteen kertaan, mutta perunoita ladoin kolmeen kertaan. Viimeisin perunakerros tuli siis juuri ennen päällystomaatteja.) Eihän tuo latominen tietystikään niin tarkkaa ole, eli voit ihan hyvin vaikka sekoittaa kaikki sekaisin, jos siltä tuntuu. Mutta toisaalta, voi tässä latomiskaaviossa jokin lopputulokseen vaikuttava ideakin olla.




Kuutioi Koskenlaskija ja kuumenna maito pinnoitetussa kattilassa. Lisää juustokuutiot vähän kerrallaan koko ajan sekoitellen. Kun kaikki juustot ovat sulaneet maitoon, kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta.




Paista 225 C uunissa noin 1 tunti. Nämä perunat olivat jauhoisia puikulaperunoita, jotka kypsyvät nopeasti. Jos käytät kiinteämpiä perunoita, saattaa kypsennysaikakin pidentyä. Kypsennysaika riippuu myös siitä, miten ainekset on ladottu. Joka tapauksessa ruoka on valmista, kun perunat ovat kypsiä ja juustopinta kauniisti ruskettunut.




Tällä maito- ja tomaattimäärällä, ja näillä nopeasti kypsyvillä perunoilla kertyi nestettä jonkin verran vuoan pohjalle. Sepä olikin itse asiassa ihan hyvä juttu, koska tuo neste oli ihan taivaallisen makuista. Ja aika äkkiä se lautasella imeytyi murskaantuviin perunoihin. Kannattaa siis lusikoida sitä lautasellekin mukaan ikään kuin kastikkeeksi. Siihen on ihana mörssätä perunoita.




Kun minä valmistin tätä laatikkoruokaa, oli sää ihan hirvittävä ja mielialakin vaihteli päivän sattumusten mukaisesti. Niin vain kuitenkin tuli hyvä ja levollinen mieli, kun tätä ruokaa vaiherikkaan päivän päätteeksi kotona söimme. Siitä tunnetilasta syntyi ruoan nimikin, lohtuloota. Myös toinen syöjä makusteli ruokaa hartaudella, ja totesi sen maistuvan lempeän maukkaalta. Sellaistahan se lohtuloota on.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti