torstai 12. joulukuuta 2019

Kreikkalaistyylinen lihapullapata


Näin sitä taas suunnitelmat muuttuivat kesken kokkauksen. Alkuperäinen ajatukseni oli tehdä tomaattista jyväpastakeittoa pikkuriikkisillä frikadelleilla (= liemessä kypsennettyjä lihapyöryköitä). Kävi kuitenkin niin, että siinä vaiheessa kun ehdin ruoan tekoon, iski minulle kiire (lue laiskuus), ja päätinkin pyöritellä hiukkasen isompia lihapullia. Niiden kypsentämisen päätin tehdä liemessä keittelyn sijaan uunissa sillä aikaa, kun valmistelen muita aineksia. No mutta sehän oli loppujen lopuksi hyvä päätös, koskapa se keittokin muuntui mielessäni padaksi heti sen jälkeen, kun näin kaapissa papupurkin. Tämmöistä tämä tahtoo olla minun keittiössäni. Koskaan ei voi tietää, mitä sieltä hellalta lopulta syntyy. Tällä kertaa syntyi ruokaisa, kreikkalaistyylinen lihapullapata.




Idean tähän keittoon, ei kun pataan, sain kuivakaapissa ajelehtivasta orzopussista (=jyväpastaa). Olin joskus Kreikan ikävässäni ostanut tuon pussillisen ajatuksella, että tekisin siitä juvetsia, eli kreikkalaista pitkään haudutettua lihapataa. Nimenomaan siinä ruoassa minä olen tottunut jyväpastaa näkemään. Mutta enpä sitten tullut tehneeksi sitä juvetsiakaan. Ripauksen Kreikkaa tähän pataan toin kuitenkin fetalla ja orzolla. Ja ainahan nuo lihapullat voi mielessänsä kuvitella vaikka keftedeksiksi, eli kreikkalaisiksi lihapyöryköiksi, vaikkei tämä mikään aito keftedes-resepti olekaan.




Melkein kreikkalaiset lihapullat


1 dl vettä (tai kermaa)
1 dl korppujauhoja
loraus oliiviöljyä
1 sipuli
400 g jauhelihaa (tässä naudan)
100 g murennettua fetaa
5 valkosipulin kynttä silputtuna
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl oreganoa

Turvota korppujauhoja vedessä n. 10 minuuttia. Kuullottele ja pehmennä sipuli paistinpannulla oliiviöljyssä. Sekoita kaikki ainekset sekaisin, ja pyörittele taikinasta vedellä tai oliiviöljyllä kostutetuin käsin pienehköjä lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Paista lihapullia 225 C uunissa n. 10 minuuttia. Lihapullat jatkavat kypsymistään vielä padassakin.




Orzo-lihapullapata


4-5:lle

oliiviöljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
800 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
2 liha- tai kasvisfondia
ripaus muskottipähkinää
1,5 dl jyväpastaa (orzoa)
400 g käyttövalmiita mustapapuja
(muutama tippaa tabascoa)
lihapullia
1 ruukullinen persiljaa
100 g murennettua fetaa

1.
Kuori ja silppua sipulit. Pese (tarvittaessa kuori) ja viipaloi porkkanat. Kuumenna pinnoitettu pata, ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää porkkanat, ja kuullottele vielä pari minuuttia.

2.
Lisää tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkit vedellä, ja kaada tuo vesi murskanjämineen pataan mukaan. Lisää fondit ja muskottipähkinä.

3.
Kun seos kiehuu, lisää jyväpasta. Anna kiehua, kunnes jyväpasta on kypsää (tarvittava keittoaika löytyy pakkauksesta).

4.
Valuta, huuhtele ja lisää pavut pataan ja anna papujenkin kuumentua.

5.
Tarkista maku, ja vahvista sitä tarvittaessa. Minä lisäsin muutaman tipan tabascoa, joka antoi makuun mukavaa kärkeä. Kun maku on hyvä, lisää lihapullat ja kiehuttele, kunnes pata on taas kunnolla kuumaa. Viimeistele persiljasilpulla, jota saa olla reilusti.

6.
Murenna lisäksi fetaa, jota kukin voi ripotella oman maun mukaan annoksensa päälle.




Niin siinä taas kävi, että loppu hyvin, kaikki hyvin. Tilanteet muuttuvat, ja suunnitelmat niiden mukana, mutta mitäpä se haittaa. Pääasia, että taas saatiin hyvää syötävää. Kreikan matkojakin (ehkä tarkemmin makuja) tuli muisteltua siinä samalla. On se vain jännä, miten jotkut maut jäävät niin vahvasti mieleen, kuten esimerkiksi juurikin sen juvetsin maku. Ehkäpä jonain päivänä teen vielä sitäkin.




PS.
Ihan luvallista on käyttää tähän ruokaan myös valmiita lihapullia, tai vaikka Boltsi-pyöryköitä! Jos käytät valmiita pyöryköitä, valmistuu tämä pata tosi nopeasti ja helposti. Ja voihan sinulla olla jo pakasteessa ihan itse tehtyjäkin lihapullia, joita myös voit ihan mainiosti tähän ruokaan hyödyntää. Valmiin ruoan lopullinen makumaailma on toki kuitenkin kaikkien osiensa summa, eli lopputulos vaihtelee sen mukaan, miten raaka-aineetkin vaihtelevat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti