lauantai 28. joulukuuta 2019

Meripasta maistuu aina, myös tapanina


Joulu tuli ja meni herkkuineen. Joka vuosi niitä herkkuja odotetaan, ja niistä nautitaan. Mutta aivan samoin joka vuosi tulee meillä aina tapaninpäivänä stoppi jouluruoille. Silloin pitää saada jo jotain aivan muuta. Tuo muu on monesti pasta, johon yhdistetään joulukattauksista jääneitä herkkuja. Tänä jouluna onnistuin varaamaan kaikkea juuri sopivasti, joten mitään meidän jouluherkuista ei tarvinnut jatkojalostaa. Niinpä tämän vuoden tapaninpäivän pasta koostuikin aineksista, jotka kuuluvat kaappiemme perusvarastoon. Kätevää.




Meripasta


4-5:lle

400 g spagettia tms. pastaa
vettä
suolaa
oliiviöljyä (ja/tai simpukkatölkin öljyä)
1 suuri sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 kahvikupillinen valkoviiniä
1 kahvikupillinen vahvaa kanalientä
½ sitruunan mehu
3,3 dl kuohukermaa
mustapippuria
Maizena suurustetta (”vaaleille kastikkeille ja keitoille”)
2 pss pakastekatkarapuja
1 säilyketölkillinen simpukoita (tässä Pirkka Parhaat savustettuja simpukoita öljyssä)
parmesaania (2 dl raastettuna + tahko pöytään raastimen kera)
pastan keitinlientä
(suolaa, jos tarpeen)
1 puntti persiljaa




Kannattaa aina ensin esivalmistella tarvittavat raaka-aineet esille, sitten kokkaaminen sujuu kuin tanssi.

1.
Ota katkaravut huoneenlämpöön sulamaan, ja sitten kun ovat sulia, valuta ne myös.

2.
Jos käytät öljyssä säilöttyjä simpukoita, valuta öljy talteen. Siitä voi käyttää pari ruokalusikallista sipulien kuullotukseen.

3.
Kuori ja silppua sipulit ja annostele valkoviiniä kuppiin.

4.
Keitä vahvaa kanalientä yhden fondin tai kuution verran. Kupillinen yleensä riittää, mutta joskus voi tulla tarve lisätä nestettä, joten älä heitä loppua pois. Ja jos sitä ei tarvittukaan kupillista enempää, lopun kanaliemen voit vaikka juoda pois ”alkukeittona”, tai myöhemmin iltateen korvikkeena.

5.
Purista puolikkaasta sitruunasta mehut talteen.

6.
Silppua persilja. Raasta parmesaanista 2 dl ja laita lopputahko parmesaania pöytään raastimen kanssa. Sitä voi kukin lisätä makunsa mukaan pasta-annokselleen.

7.
Keitä pasta reilulla suolalla maustetussa vedessä. Valmista kastike pastan kiehuessa. Jos kastikkeen teko on vielä kesken, kun pasta on kypsää, ota pasta kuitenkin pois tulelta ja valuta se (mutta älä huuhtele!). Varo tekemästä pastasta ylikypsää. Muista ottaa keitinvettä talteen vaikka motillisen verran.

8.
Kuumenna pinnoitettu suuri pata (siinä pitää mahtua sekoittamaan pasta ja kastike sekaisin) ja kuullota siinä sipulisilppu simpukkatölkin öljyssä ja/tai oliiviöljyssä. Kun sipulit alkavat olla pehmeitä, lisää valkosipulit. Valkosipulin kanssa pitää muistaa olla varuillaan, ettei se pala, siksi se kannattaa lisätä vasta tässä vaiheessa.

9.
Lisää valkoviini, kanaliemi ja sitruunan mehu ja anna kastikkeen kiehua kunnolla poristen muutaman minuutin ajan. Lisää kerma ja mustapippuri, ja kiehuttele kastiketta edelleen, kunnes kerma hieman sakeuttaa lientä. Ei haittaa, vaikkei kunnolla sakeaa olekaan, Maizena hoitaa loput minuutissa. Mutta ennen Maizenan sirottelua, muista tarkistaa maku.

10.
Kun kastikkeen maku ja koostumus on kohdillaan (pitää olla paksuhkoa), lisää katkaravut ja simpukat. Kuumenna kastike uudelleen kiehuvaksi ja poreilevaksi, ja sitten sen pitäisi ollakin valmista. Katkarapuja ei saa kiehuttaa liikaa, etteivät ne sitkisty. Tarkista kuitenkin, että myös katkaravut ovat kuumia.




11.
Kaada valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita. Lisää myös raastettu parmesaani, vaikkeivät italialaiset parmesaania merellisissä pastoissaan käytäkään. Meillä se on kuitenkin ihan luvallista.

12.
Jos seos tuntuu kuitenkin liian nestemäiseltä, lisää sekaan pastan keitinvettä ja anna kiehua, kunnes seos sakeutuu. Se tapahtuu nopeasti. Joku ehkä ihmettelee, että mitä, lisää vettä, jos on jo muutenkin liian nestemäistä! Mutta se on kuitenkin niin, että vasta keitinvedessä oleva tärkkelys sitoo ja sakeuttaa kastikkeen ja pastan täydellisesti yhteen.

13.
Lisää persiljasilppua valmiin pastan joukkoon, ja sekoita.




Tapanani on pyöräyttää vielä lautasannoksenkin päälle hiukan mustapippuria myllystä. Myös parmesaani raastimen kera on hyvä lisä pöytään.




Aih ja voih, olipas taas ihanaa. Tämän pastan raaka-aineet eivät paljon kaappitilaa vie. Edullistakin tämä ruoka on, ja ennen kaikkea mukavan kodikasta syötävää. Jos simpukat tökkivät, jätä ne pois. Se on juurikin niin yksinkertaista. Jos taas saat käsiisi tuoreita kuorellisia pikkusimpukoita, käytä ihmeessä niitä, ne antavat pastaan ihan oman glamourinsa. Täällä pohjoisen perukoilla joudun kuitenkin tyytymään säilöttyihin tai pakastettuihin simpukoihin, ja sekin on ihan okei.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti