lauantai 9. helmikuuta 2019

Pestobroileri - suosikkiruokaa vuosien takaa


Pestobroileria ja riisiä tuli joskus menneinä vuosia tehtyä niin paljon, että se oli syytä laittaa hetkeksi sivuun ruokalistalta, ennen kuin siihen kyllästyy. Tuo hetki pääsikin vilahtamaan niin pitkäksi, etten edes muista milloin viimeksi olen tätä ruokaa tehnyt. Jo oli siis aika tehdä sitä pitkästä aikaa. Se oli aivan yhtä hyvää kuin ennenkin. Helppoakin vielä. Nopeiden alkuvalmisteluiden jälkeen ruoka valmistuu uunissa itsekseen. Kylkeensä se tarvitsee vain keitettyä riisiä ja raikasta salaattia, ja se on siinä.




Tein ensin salaatin valmiiksi. Halusin siitä mahdollisimman raikkaan, jotta se tukee peston omaa täyteläistä makua. Ota broilerit huoneenlämpöön, kun alat tehdä salaattia.

Raikas lisukesalaatti
(4-5:lle)

1 pss jääsalaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja
½ hunajameloni
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
salaattisiemensekoitusta

Pese, huuhtele ja linkoa salaatti. Revi se pienemmäksi laakealle salaattivadille. Teen mielelläni salaatit laakealle vadille, koska siinä ne pysyvät vettymättä tuoreina pidempään.

Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja ripottele ne salaatin päälle.

Poista hunajamelonin puolikkaasta ohut (kelmua vasten ollut) kerros, se on monesti hieman kuivahtanut. Kaiva lusikalla siemenet pois melonin keskeltä. Viipaloi ja viillä viipaleista kuori pois. Paloittele kuorettomat viipaleet ja lisää ne salaatin päälle.

Hetkeä ennen tarjolle menoa pirskottele salaatille hieman oliiviöljyä ja pyöräytä sille 2-3 kierrosta suola- ja pippurimyllystä. Viimeistele salaattisiemensekoituksella tai vaikkapa casheweilla. Minä aprikoin noiden kahden välillä, mutta salaattisiementen väri vei tällä kertaa voiton. Ne antoivat salaatille enemmän kontrastia. Myös silmänruoka on tärkeää, koska aina ensinhän ”syödään silmillä”.

Laita salaatti jääkaappiin odottelemaan varsinaisen ruoan valmistumista.




Pestobroilerit
(4-5:lle)

2 pkt (= 6 kpl) kevyesti marinoituja broilerinfileitä
(tai marinoimattomia, jolloin mausta ne ainakin suolalla ja pippurilla)

1 pss (80 g) babypinaattia
1 prk genovese pestoa (tai tee itse, google löytää ohjeita)
1 pss (150 g) juustoraastetta (laitoin emmentalia, kun sitä sattui jääkaapissa olemaan)
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
voita vuoan voiteluun

Voitele vuoka. Huuhtele ja linkoa babypinaatit ja levitä ne vuoan pohjalle. Näyttää, että ne täyttävät vuoan, mutta ei kannata sitä hätkähtää. Antavat kyllä tietä muille aineksille, ja lopulta niitä saa jopa etsiä.




Suojaa leikkuulauta leivinpaperilla ja asettele talouspaperilla taputellut (marinadi pois!) broilerinfileet paperin päälle. Laita broilerien päälle kelmu ja nuiji fileet kelmun läpi ohuiksi leikkeiksi.




Lusikoi broilerinleikkeiden päälle kunnon nokareet pestoa ja levitä pesto veitsellä tasaisesti. Jos muistat jättää toisesta päästä osan fileetä ilman pestoa, onnistuu rullalle kääriminen siistimmin. Minä en muistanut. Tähän käytin 2/3 pestopurkista. Ripottele peston päälle juustoraastetta ja säästä osa raasteesta viimeistelyyn.




Kääri nuijitut ja täytetyt fileet rullalle ja laita rullat pinaattien päälle saumapuoli alaspäin. Voit toki kiinnittää rullat myös cocktailtikuilla, mutta itse en ole nähnyt sitä tarpeelliseksi. Rullat pysyvät kyllä kypsyessään kiinni, kunhan ne vain makaavat sauman päällä. Pyöräytä broilereiden pinnalle vielä pippurimyllystä.




Kaada sekaan (tasaisesti joka puolelle) purkillinen kermaa ja voitele rullien pinta lopulla pestolla. Ripottele myös loput juustot broilereiden pinnalle.




Paista 200-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia, rullien paksuudesta riippuen. Nämä broilerit eivät helpolla kuivu, kun ne ovat uunissa nesteessä. Myös pestosta tulee lisää nestettä.



Näiden herkullisten pestobroilereiden seuraksi keitin siis pitkäjyväistä riisiä, jonka maustoin kevyesti suolalla.



Raikas salaatti sopi kuin nenä päähän tämän setin lisukkeeksi. Se tasapainoitti makumaailmaa niin, että pesto ei pääse liiaksi dominoimaan. Kokonaisuus olikin suorastaan herkullinen.



Erinomaisen hyvän ja kotoisan aterian jälkiruoaksi nautimme lähestyvän Runebergin päivän kunniaksi runebergintortut sekä kupilliset espressoa. Tortut olivat valmiita, mutta juuri sopivan kosteita ja muutenkin hyviä.



      
Ruokahetkeämme kaunistivat ruokavieraan tuomat ihanat ruusut, joiden myötä toivotan teille kaikille oikein mukavaa viikonloppua!




Kiitos kun vierailit blogissani. Toivottavasti sait siitä jonkin käyttökelpoisen idean.

2 kommenttia:

  1. Pesto on meidänkin suosikkia, sopii erityisen hyvin broiskuun. Mutta tuo babypinaattia vuoan pohjalla on mainio vnkki! 👌 Menee kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin pesto sopii hyvin broilerin kanssa 👍 Punainen tai vihreä, kumpi vain. Tosin punapestoista uusi lemppari on vielä hakusessa, kun menivät lopettamasn suosikkini. Babypinaatti on ihanaa ja monikäyttöistä.

      Poista