maanantai 14. tammikuuta 2019

Katkaraputacot (ja Margarita) käynnistivät mökkiviikonlopun


Tico tico, taco taco! Lopultakin sain tacoja. Niitä on tehnyt mieli jo pitkään, ja hinku on vain kasvanut sitä mukaa, mitä useamman Rick Stein Meksikossa  -sarjan jakson olen tallenteista katsonut. Jaksossa jos toisessakin pyöräyteltiin herkullisen näköisiä tacoja. Ja nimenomaan pyöräyteltiin, ikään kuin sikarin olisivat käärineet. Täytteet pysyivät käärön sisällä, ja syöminen näytti siistiltä. Siihen minä en ole vielä pystynyt, aina tulee laitettua täytettä vähän turhan reilulla kädellä, ja syöminen on sitten hieman sottaista. No niinhän siinä nytkin kävi, mutta toisaalta tuollaiset sormien välistä tirskahtelevat täytteet myös luovat rentoa tunnelmaa. Ja sitähän perjantai-iltana tarvitaan.




Otin ensi töikseni heti mökille saavuttuamme katkaravut ja pakastetut (Pirkka parhaat) avokadokuutiot laakeille lautasille sulamaan, sitten laukkuja purkamaan. Siinäpä ei montaa minuuttia mennyt, ja heti kun kynttilöissäkin oli tulet, oli alkucocktailin aika.




Tacopirskeet käynnistyivät luonnollisesti Margaritoilla. Meillä on sellainen työnjako, että minä hoidan ruokapuolen ja mieheni on ihan loistava juomavastaava. Hän taikoi meille käden käänteessä tällaiset ihanat Margaritat.




Margarita
(1 annos)

2 cl Tequilaa
2 cl Cointreauta
2 cl limen mehua
limen mehua ja suolaa reunukseen

Pyyhkäise cocktaillasin reunus limellä, tai itse asiassa puolet reunuksesta. Dippaa limekostutettu osuus suolaan. (Meillä on tapana tehdä vain puolisuolareunus, koska ihan joka kulauksella ei haluta suolaa. Näin voi valita, kummalta puolelta siemaisee.) Laita shakeriin muutama jääpala ja lisää ainesosat. Ravista reippaasti muutaman kerran (n. 10-15 sekunnin ajan), jotta jäät viilentävät juoman.  Siivilöi juoma lasiin ja nauti. Voit toki koristella lasin limen lohkolla, tai nauti cocktail ihan simppelisti näin ilman sen kummempia koristeita.




On se vain hyvää tuo Margarita, virkistävää ja raikasta. Sopii tällaiselle, joka ei pidä makeista juomista. Margaritat nautittuamme oli tacojen vuoro. Nimenomaan pehmeiden tacojen, joita nykyisin löytyy myös valmiina tex mex -osastolta. Sekin sopii hyvin, etenkin mökillä tacoillessa, ja muutenkin. Tacojen on tarkoitus olla rentoa ruokaa.

Tacojen valmistuksen aloitin kattamalla pöydän valmiiksi, ja valmistelemalla tacojen lisukkeet. Suoraan purkista tarjoilukippoon siirsin creme fraichen ja ananassalsan. Itse tein guacamolen, joka syntyy todella helposti.




Guacamole
(2-3:lle)

1 pkt pakastettuja avokadokuutioita tai 2 avokadoa
½ punasipuli
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
1,5 limen mehu
suolaa
mustapippuria

Laita avokadot kulhoon. Lisää ronskilla kädellä silputut punasipuli, chili ja valkosipulit. Lorauta sekaan limen mehu. Pyöräytä suolaa ja pippuria myllystä muutama kierros. Surauta kaikki sekaisin sauvasekoittimella. Tarkista maku. Laita tarjolle.




Minulla halutti nimenomaan katkaraputacoja. Googlailun avulla en löytänyt katkaraputacoille juurikaan reseptejä. En ainakaan sellaisia, jotka olisivat kolahtaneet. Laittamalla hakusanoiksi shrimp quesadilla (alun perin jahkailin, teenkö quesadilloja vai tacoja), löysin tällaisen herkullisen ohjeen, jonka muunsin omiin tarkoituksiini sopivaksi. Siitä tuli ihan törkeen ihana tacojen täyte. Tässä täytteessä tulee hauskasti esiin myös Meksikon lipun värit.




 

Katkaraputacot
(2:lle)

oliiviöljyä
punainen ja vihreä paprika
1 punainen chili
½ punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 pss katkarapuja
2 rkl tacomaustetta
ruohosipulia
pehmeitä tacoja
cheddarjuustoa raasteena






Kuutioi paprikat pieniksi kuutioiksi ja silppua chili ja sipulit. Kuumenna oliiviöljy pannussa, ja lisää kuutioidut ja silputut kasvikset. Kuullottele muutama minuutti ja lisää sulatetut ja valutetut katkaravut. Mausta tacomausteella ja sekoita hyvin. Viimeistele ruohosipulilla.






Kuumenna tacot pakkauksen ohjeen mukaan. Minä kuumensin ne uunissa parissa erässä. Ensimmäisessä satsissa tein testin. Lämmitin ensin kummallekin kaksi tacoa, levittäen toisille niistä cheddarraastetta ennen uuniin menoa. Juustoraaste suli tacolle antaen ihanan lisämaun. Kumpikin olimme samaa mieltä, cheddartaco oli parempaa. Niinpä laitoin cheddarraastetta kaikille lopuille tacoille.







Laita kuuman tacon päälle guacamolea ja salsaa. Lisää kuumaa katkarapu-paprikaseosta. Viimeistele creme fraichella. Jos pystyt laittamaan näitä vain vähän, kuten oikeaoppista on, niin onneksi olkoon. Silloin saat käärittyä tacon siistiksi rullaksi. Minä en siihen pysty, en vain yksinkertaisesti koskaan malta hillitä itseäni. Aina tulee laitettua liikaa täytettä. Ja aina yritän syödä tacon ensin käsin, ja sitten jossakin vaiheessa pesaisen kädet sotkuista ja siirryn käyttämään haarukkaa ja veistä. Toisaalta, tyyli on vapaa, ja pääasia että sekä maku että fiilis ovat hyvät. Ja näin oli.




Dippien loput hyödynsimme seuraavana iltana dippaamalla niihin nachoja. Guacamolekin oli säilyttänyt limen ansiosta värinsä ja makunsa ollen edelleen herkullista. 




Useamminkin voisi herkutella meksikolaisittain!

2 kommenttia:

  1. Hyvälle näyttää! 😋 Meillä tykätään samoista täytteistä tortillalättyjen sisällä. On varmaan mukavaa aloittaa viikonloppu noin herkullisissa merkeissä! 😀 Mukavaa loppuviikkoa sinne pohojoseen! ⛸️🏒🎿❄️☃️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Meillähän onkin tunnetusti samankaltaisuutta makunystyröissä 👍 Kyllä lähti noilla eväillä viikonloppu mukavasti käyntiin 😀 Kiitos ja mukavaa loppuviikkoa myös sinne Hämeeseen 😘

      Poista