sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Orzo-kanakeitto täynnä makua

Jostakin syystä kanakeitto putkahtaa ruokalistallemme aina syksyisin. Jos sitä tarkemmin ajattelee, niin eipä ihmekään. Olen ehdottomasti kesäihminen, joten syksy tuo aina tullessaan myös jonkin verran haikeutta. Kanakeitto, jos mikä, on lohturuokaa. Ja jos sattuisi flunssa vaivaamaan (pysyköön kuitenkin poissa), on kanakeitolla myös flunssaisen oloa kohentava vaikutus. Toki kanakeitto maistuu myös heille, ketkä rakastavat syksyä. Meitä on moneksi, niin on myös kanakeittoja. Tämä keitto oli yksi parhaista.

 


 

Poikkeuksellista tässä keitossa oli se, että en paistanut kanoja lainkaan, vaan pudotin kokonaiset rintafileet kiehuvaan keittoliemeen. Siellä ne kypsyivät 15 minuuttia, jonka jälkeen otin ne hetkeksi pois keitosta paloittelua varten. Ja sitten kanat paloina takaisin keittoon.

 

Orzo-kanakeitto

4:lle

 

2 rkl voita

1 sipuli

5 valkosipulin kynttä

1 fenkoli

5 porkkanaa

2 tl kuivattua rakuunaa

muutama oksa rosmariinia ja timjamia

1,5 l kanalientä

½ sitruunan mehu ja raastettu kuori

500 g broilerin maustamattomia rintafileitä

1,5 dl orzopastaa

mustapippuria

(tarvittaessa suolaa)

tuoretta persiljaa silputtuna

 

Kuori sipulit ja porkkanat. Siisti fenkolista pois mahdollisesti epäsiisti uloin kerros, ja poista kanta. Pese sitruuna hyvin. Silppua sipulit ja viipaloi fenkoli (melkein silpuksi) ja porkkanat. Laita pinnoitettu kattila kuumenemaan.

Kuullota voissa (tai öljyssä) sipulit. Lisää fenkolit ja porkkanat, ja jatka kuullottamista. Lisää kuivattu rakuuna ja rosmariinin oksat. Riivi timjamin oksista (vastakarvaan lähtee helposti) lehdet keittoon mukaan. Kaada kanaliemi kasvisten päälle, ja kuumenna kiehuvaksi. Raasta sekaan puolikkaan sitruunan kuori, ja purista sitruunan puolikkaasta myös mehut keittoon.

Kun keitto kiehuu kunnolla, lisää sekaan broilerin rintafileet. Sillä lailla vain, kokonaisina, ilman esipaistamista. Keittele, kunnes fileet ovat kypsiä. Nämä fileet kypsyivät 15 minuutissa.

 


 

Ota broilerit keitosta pois paloittelua varten, ja lisää orzopasta. Anna kiehua, kunnes pasta on kypsää. Kypsennysaika selviää pakkauksesta. Tämä kypsyi 15 minuutissa.

 


 

Lisää paloiteltu broileri takaisin keittoon, ja keitä vielä muutama minuutti. Pyöräytä sekaan mustapippuria. Maista, tarvitseeko lisätä suolaa. Minä en lisännyt, mutta asiahan riippuu ihan kanaliemen suolaisuudesta. Kun maku on kohdillaan, lisää runsaasti persiljasilppua. Tähän meni hiukan vajaa ruukullinen.

 


 

Oi mamma mia, että oli hyvää! Maku oli mahtavan täyteläinen, ja samalla aito. Broileri säilytti näin valmistettuna mehevyytensä. Autuas oli olotila tätä maistellessa.

Paahdoin lisäksi leipää, jota oli kiva dipata keitossa. Leivällä sai myös ”nuoltua” loputkin maut lautaselta parempiin suihin.

 


 

Tästä keitosta riittää hyvin neljälle. Meitä oli vain kaksi, joten pakkasin loput keitot eväsboxeihin seuraavan päivän lounaaksi.

 


 

Harvoin leijailee työpaikan mikrosta niin kutsuvat tuoksut, kuin mitä syntyi tätä keittoa lämmittäessä. Orzopastat olivat hieman turvonneet edellisestä päivästä, mutta erinomaiselta maistui keitto edelleenkin.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti