sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Lämmin ja ruokaisa savulohisalaatti

 

Päivät alkavat olla jo kirpakan syksyisiä. Ruokamieltymykset muuttuvat samaa tahtia kylmenevän luonnon kanssa. Kun kepeitten kesäisten herkkujen kausi alkaa olla ohi, kaipaa sielu lämpöä myös ruokaan. Tällaiseen ajankohtaan sopii mainiosti lämmin salaatti, tai tällä kertaa oikeastaan osittain lämmin. Salaatin lämpimät ainekset tuovat annokseen ruokaisuutta, kun taas kylmät ainekset tekevät siitä enemmän salaattimaisen.

 


 

Tämä ruokaisa salaatti valmistuu helposti, mutta vaatii silti hieman etukäteisvalmistelua. Sekä perunat että pavut on ennen lautaselle päätymistä kypsennettävä. Kirjoitan reseptin jaksotellen ed. mainitut raaka-aineet ja niille kuuluvat mausteet omaksi kokonaisuudekseen.

 

Savulohisalaatti

2:lle

 

1 ruukku villirucolaa

 

4 pienehköä perunaa

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

 

kourallinen vihreitä papuja

voita

tilkka vettä

suolaa

mustapippuria

 

250 g savustettua kirjolohta

½ pkt fetaa

2 keitettyä kananmunaa

sitruunalohkoja

 

 

Kastike

 

6 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunan mehua

1 rkl Dijon hunajasinappia

suolaa

mustapippuria

 

Valmista salaatinkastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset hyvin sekaisin. Itse käytin sekoitukseen käsikäyttöistä pikkuvispilää. Jätä kastike makuuntumaan ja odottamaan salaatin muiden ainesten valmistumista.

 


 

Katkaise villirucolan lehdet irti ruukusta, ja laita lehdet vartiksi likoamaan kylmään veteen. Linkoa sitten kuivaksi. Tämä voi vaikuttaa turhalta toimenpiteeltä, mutta sillä on kaksi suotuisaa vaikutusta. Se sekä pehmentää rucolan maun, että piristää hiukan nuupahtaneetkin rucolat. Paino sanalla hiukan.

Harjaa, huuhtele, kuivaa ja lohko perunat. Nämä olivat aika pieniä perunoita, joten lohkoin kunkin perunan neljään osaan. Laita perunalohkot kulhoon. Lorauta sekaan oliiviöljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella. Lohkoperunat tarvitsevat kunnon määrän suolaa, mutta voit lisätä suolaa myös valmiille perunoille maistamisen jälkeen. Paahda perunalohkoja 225 C uunissa n. 30 minuuttia.

 


 

Kuumenna pannu ja sulata siinä voinokare. Heitä jäiset tai tuoreet vihreät pavut (tässä pakastettuja papuja, kun tuoreita ei ollut tarjolla) pannulle ja hauduta muutama minuutti. Tarkoitus ei ole ruskistaa papuja. Tilkka vettä voin sekaan auttaa kypsentämään pavut ruskistamatta. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

 


 

Irrota savustetusta kirjolohifileestä nahka, ja kaavi nahan alta paljastuva tumma lihas pois. Sen voi toki syödäkin, mutta ei se hyvältä maistu, eikä näytä kauniilta. Voit savustaa kalan itse, mutta ihan yhtä hyvin tähän kelpaa myös kaupan valmis savukala. Tämän salaatin lohi on Pirkan vakuumipakattu suomalainen savustettu kirjolohifileepala, sitä myydään 250 g pakkauksissa. Se on ihan hyvä tuote, eikä tämä ole maksettu mainos. Paloittele nahasta irrotettu ja siistitty kirjolohifilee.

Kasaa salaatti siten, että levitä ensin rucolat vadille tai lautasille. Lisää sen päälle kuumat perunat ja pavut sekä paloiteltu lohi. Murustele fetaa sinne tänne. Lisää kuoritut, puolitetut keitetyt kananmunat. Valele salaatinkastiketta koko komeudelle. Lisää vielä sitruunanlohko per annos, näin kukin voi puristaa annokselleen haluamansa määrän lisäsitruunaa kastikkeessa olevan lisäksi. Kyllähän se sitruuna antaa aina viimeisen hyvän säväyksen kalaruoalle.

 


 

Me söimme nämä salaatit päivän pääateriana. Eipähän jäänyt nälkä. Iltapalaksi tästä määrästä riittäisi varmaan neljällekin, etenkin jos tarjolla on lisäksi leipää.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti