lauantai 29. toukokuuta 2021

Parmesaani-yrttikuorrutetut siikafileet uunissa

 

Jestas sentään miten ihanaa siikaa tykötarpeineen! Annoksen lähtökohtana oli pakastimen aarteina olleet siikafileet ja suppilovahverot. Siika sai todella maistuvan kuorrutteen ja suppilovahveroista tein kastikkeen. Valmistin siikafileet uunissa. Samoilla lämmöillä kypsyi myös annoksen kasvisosasto.

 


 

Aloitan kokkaamisen aina siten, että ihan ensimmäiseksi esivalmistelen kaikki raaka-aineet. Sen jälkeen kokkaaminen käy kuin tanssi. Tällä kertaa lähdin liikkeelle kasviksista. Ensin huuhtelu ja sitten tarvittavat siistimiset tai kuorimiset. Viipaloin kuoritut porkkanat. Lohkoin fenkolin, josta poistin ensin epäsiistin uloimman kerroksen. Retiiseistä leikkasin kannat pois, jonka jälkeen halkaisin retiisit. Perunoille riitti kunnon harjapesu ja halkaisu, kuoret saivat jäädä. Kukin laji pääsi omaan kulhoonsa makuuntumaan.

 


 

Porkkanat pyörittelin valkosipuli-chilioliiviöljyssä, mausteeksi hienoa merisuolaa ja mustapippuria. Hieno merisuola on minun ruoantekosuolani, ja mustapippuria laitan melkeinpä ruokaan kuin ruokaan. Fenkolilohkot pyörittelin sitruuna-oliiviöljyssä, jonka sekaan lorautin myös pari teelusikallista hunajaa sekä puristus sitruunasta, lisäksi suolaa ja pippuria. Retiisit laitoin pikkukippoon, jonne myös 2 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl hunajaa, sekä tietysti suolaa ja pippuria. Halkaistut uuniperunat maustoin oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

 


 


 

Kasvikset kypsyivät 200 C uunissa siten, että ensin sinne menivät halkaistut uuniperunat. Ne saivat olla yksinään uunissa n. 15 minuuttia, jonka jälkeen lisäsin pellille loputkin kasvikset, joita kypsensin 20 minuuttia. Perunat olivat uunissa siis yhteensä 35 minuuttia. Mutta uunien tehot vaihtelevat, joten ei kannata tuijottaa liikaa näihin minuutteihin.

 


 

Siikafileet uunissa

 

4 siikafileetä

hienoa merisuolaa

mustapippuria

 

1 dl karkealla terällä raastettua parmesaania

1 hienonnettu valkosipulinkynsi

1 dl silputtua tilliä ja persiljaa

2 rkl sitruunan mehua

3 rkl oliiviöljyä

 

200 C uunissa 10-15 minuuttia 

 

 


 

Nypi siikafileistä mahdolliset ruodot, ja levitä fileet uunipellille leivinpaperin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään, ja levitä se kalojen päälle. Paista 200 C uunissa kypsäksi, vaan ei kuivaksi.

 


 

Suppilovahverokastike pakastetuista suppiksista

 

½ l pss suppilovahveroita

2 rkl voita

3 kesäsipulia varsineen

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl kasvislientä

2 dl kuohukermaa

mustapippuria

(suolaa tarvittaessa)

 

Paista sieniä kuivassa kasarissa niin, että neste irtoaa ja haihtuu. Lisää voi ja silputtu sipuli. Kuullota pari minuuttia. Ripottele vehnäjauhot sieni-sipuliseoksen päälle. Sekoittele pari minuuttia, mutta älä ruskista. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen. Lisää hetken päästä kerma ja mustapippuri. Keitä kunnes jauhot ovat ehtineet kiehua yhteensä vähintään 10 minuutin ajan, ja kunnes kastikkeen koostumus on hyvä. Jos kastike uhkaa paksuuntua liikaa, lisää tilkka kasvislientä. Tarkista maku.

 


 

Ihan tulee vieläkin kuola suuhun tätä kirjoitellessa ja näitä kuvia katsellessa. Että voi hyvistä raaka-aineista tehty ruoka olla hyvää! Siinä ei tarvita kovin kummoisia mausteita viemään huomiota muualle, kun raaka-aine on kunnossa. Keep it simple sopii siis myös tähän ohjenuoraksi. Ja tällaista siitä sitten tuli.

 


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti