lauantai 22. toukokuuta 2021

Perjantaiparsat

Ensimmäiset parsanhimot tuli tyydytettyä jo aiemmin keväällä. Silloin söimmekin parsaa niin paljon, että tuntui jo luontevalta pitää pieni breikki, kotimaisia parsoja odotellessa. No eipä niitä kotimaisia parsoja ole vieläkään näkynyt, ainakaan meidän korkeuksilla. Onneksi tarjolla on kuitenkin espanjalaisia parsoja, ja eilen onnistuin saamaan parsat juuri samana päivänä tulleesta kuormasta. Ihanan napakoita olivat.

Minulla ei ollut vielä verkkokaupasta ruokia tilatessani selkeää ajatusta, kuinka tulisin parsat käyttämään. Käyttöä niille löytyy aina joka tapauksessa. Nämä perjantaiparsat syntyivätkin inspiroimalla, ja tällaista jälkeä siitä inspiroinnista sitten tuli.

 


 

Perjantaiparsat

2:lle

 

1 nippu vihreää parsaa

12 kirsikkatomaattia

oliiviöljyä

pari puristusta sitruunasta

suolaa

mustapippuria

 

8 viiriäisen munaa

1 rs helmimozzarellaa

1 pieni suolasitruuna

 

Kastike

 

5 rkl hyvää oliiviöljyä

2 rkl sitruunan mehua

2 tl juoksevaa hunajaa

2 tl makeaa sinappia (tässä hunajadijonia)

ripaus suolaa ja mustapippuria (maistele sopiva määrä)

 

Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin sekaisin.

 


 

Kiehauta vettä kattilassa, ja laita viiriäisen munat kiehuvaan veteen. Keitä 3 minuuttia. Kaada vesi pois, ja anna munien pinnan kuivahtaa. Laske kattilaan kylmää vettä, ja laita munat muutamaksi minuutiksi takaisin kattilaan. Ota munat kylmästä vedestä, kuivaa ja kuori ne. Kuori lähtee pois suht helposti, jos pistät ensin terävällä veitsellä reiän munan tasaisempaan päähän niin, että pisto menee myös kuoren ja munan välissä olevan kalvon läpi. Aloita kuoriminen pistoskohdasta niin, että kalvokin lähtee kuoren mukaan. Sen jälkeen homma eteneekin melkein itsestään.

 


 

Kuumenna uuni 200 C asteeseen. Huuhtele (ja tarvittaessa kuori) parsat. Taivuta ja napsauta parsoista kova kanta pois. Laita parsat ja huuhdellut kirsikkatomaatit uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta niille oliiviöljyä ja purista joukkoon myös sitruunan mehua. Pyörittele parsoja ja tomaatteja öljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

 


 

Asettele parsat ja tomaatit lautasille, lisää valutetut helmimozzarellat. (Kaupassa ei ollut tällä kertaa ihan minikokoisia helmimozzarellajapalloja. Ne olisivat olleet vielä parempia, ja ulkonäöltään suorastaan suloisia. Mutta kyllähän nämäkin asiansa ajoivat.)  Asettele halkaistut viiriäisen munat parsojen päälle.  Ripottele pieneksi silputtua suolasitruunaa sinne tänne, ja varsinkin mozzarelloille. Lusikoi kastiketta lautasella oleville herkuille.

 


 

Voisi olla hyvä idea viimeistellä annokset jollakin yrttisilpulla. Ne olisivat antaneet sen viimeisen silauksen silmänruokaosuudelle. Minä taisin kuitenkin käydä perjantai-iltana kiireisen viikon päälle niin vajaalla, että huomasin tuon yrttiasian vasta syödessämme, enkä enää jaksanut nousta pöydästä säätämään. Leipää ymmärsin kuitenkin paahtaa näiden lautasellisten seuraksi, ja se olikin tosi hyvä idea. Rapeaa paahtoleipää oli ihanaa pyöritellä lautasella olevissa herkullisissa liemissä.

 


 

Nämä perjantaiparsat söimme ikään kuin päivällisen ja iltapalan sekoituksena. Jos teet annoksista pienempiä, on sinulla käsissäsi ihan loistavat alkuruoat. Tällainen annos toimisi mainiosti myös pääsiäisen ajan tarjoiluissa. No, pääsiäiseen on vielä matkaa, seuraavaksi odotellaan juhannusta. Mutta ihan ensimmäiseksi odotamme kesää. Tällä hetkellä mittari on ollut jo kaksi päivää +3 asteessa, ja luntakin on luvattu. Ei paljon naurata, mutta minkäs teet. Ei se ole kuin sopeutua. Takkaan tulet, ja silleen.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti