keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Vuoden perjantaipizzat ja hyvän mielen pizzaperjantait

 

Aika monena perjantaina on tänäkin vuonna tullut tehtyä perjantaipizzaa, jota pikapizzaksikin voi hyvällä syyllä kutsua. Perjantaipizzat syntyvät helposti ja nopeasti, sopivissa kohdissa oikoen. Oikominen on ihan sallittua, ja pikapizzan kohdalla jopa olennaista. Herkullisen perjantaipizzan tekoon ei juuri varttia kauempaa saa menemään. Pizzat ehtii mainiosti valmistella uunikuntoon siinä samalla, kun uuni lämpenee. Uuni hoitaa hommansa 250 C -asteessa täytteistä riippuen 5-8 minuutissa. Jos ei tämä ole pikaruokaa, niin ei sitten mitään. Sen lisäksi nämä ovat ihan sairaan hyviä. Tällaisen kun saa uunista suoraan kuumana lautaselle, niin sen rinnalla kalpenee moni noutopizza, joiden pohjat tahtovat sitkistyä jo ennen kuin pizzalaatikoiden kanssa ehtii kotiin asti.

 

Palvikinkku-vuohenjuusto-tuore(kirsikka)tomaatti-villirucola

 



 

Esittelen nyt tämän kuluneen vuoden 2020 perjantaipizzamme. Pohjana niissä kaikissa on kaupan pakastekaapin valikoimaan kuuluvat Pirkka-pizzapohjat (4 kpl/pss). Nämä pohjat ovat osoittautuneet hyviksi paitsi koostumukseltaan, myös mitoiltaan. Paitsi että yksi "lätty" on juuri sopivan kokoinen yhdelle henkilölle, mahtuu yhdelle pellille (juuri ja juuri) kaksi pizzapohjaa. Kiertoilmauuni-asetuksilla valmistuu kerralla peräti neljä pizzaa (kahdella pellillä) yhtä aikaa suht samanveroisiksi paistuneina. Kastikkeita ja täytteitä voikin sitten vaihdella mielialan ja kaapin sisältöjen mukaan. Kaikkien aikojen suosikkiperjantaipizzani näkyy tuossa yllä olevassa kuvassa. Täytteenä siinä on palvikinkkua, vuohenjuustoa, tuoretomaattia ja valmiin pizza päälle villirucolaa. Siitäpä on paha panna paremmaksi. Aika lähelle ovat nämä muutkin nyt esittelemäni pizzat päässeet, ja kaikille näistä on ollut aina tilauksensa ja paikkansa.

Mutta kuinka tuo herkullinen pizza valmistetaan? Homma menee näin. Laita uuni kuumenemaan 250 C -asteeseen (kiertoilmauunin asteet n. 230), ja aseta pizzapohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä pizzapohjille tomaattikastike, reunoja myöten. (Säästetään se reunojen vapaaksi jättäminen vain artesaanipizzoille.) Jos syöjiä on useampi, Mutti pizzakastike (valmiina tölkissä) on hyvä valinta. Silloin ei tule hävikkiä. Jos teen pizzat vain meille kahdelle, käytän kastikkeeksi ketsuppia, joka on muutenkin mainettaan parempi  pizzakastike. Usko pois, se toimii! Ketsupista tulee pieni makeus, joka on vain hyvä. Ketsupin päälle ripottelen puristettua valkosipulia maun mukaan, yleensä kahdelle pohjalle menee ainakin 3 kynttä. Muutama pyöräytys mustapippuria kuuluu asiaan, ja ripaus pizzamaustettakin on paikallaan jo tässäkin kohtaa, ja myöhemmin vähän lisää.

 


 

Sitten on juustoraasteen vuoro. Juustoraasteen laatu vaihtelee ihan sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Usein sieltä löytyy myös ihan perjantaipizzoja varten varattuja juustoraastepusseja, yleensä mozzarellaa, pizzajuustoa tai emmentaalia. Yksi 150 g juustoraastepussi on juuri sopiva määrä kahdelle tämänkokoiselle lätylle. Juustoraasteen päälle tulee seuraava kevyt kerros pizzamaustetta.

 


 

Sitten onkin jo varsinaisten täytteiden vuoro, ja sen suhteen on vain mielikuvitus rajana. Yleisesti sanoisin, että ei kannata liioitella täytteiden kanssa. Täytteitä on sopivasti, jos pystyt erottamaan silmällä mitä kaikkea pizzassa on. Näin kaikki täytteet pääsevät kypsymään tasaisesti ja lopputulos on paitsi maukas, myös kaunis. Jos haluat pizzaasi tuoretomaattia, suosittelen halkaistuja kirsikkatomaatteja. Tavallisista (suurista) tomaattisiivuista tulee helposti liikaa nestettä pizzan pinnalle. Tapanani on ripotella pizzamaustetta vielä sinne täytteiden väliinkin. Pizzan päällä mausteet helposti korventuvat, eikä pizzamauste ole siinä kohtaa enää välttämätön, jos vain pohja ja juusto on maustettu hyvin.

 

Ennen uunia.

 

Rucolaa päälle, ja valmista on.

 

Pizzapohjapakkauksen ohjeen mukaan pizzoille riittää 5 minuuttia 250 C -asteisessa uunissa. Ehkä meidän uunimme on normaalia tehottomampi, tai sitten laitan kuitenkin suositeltua enemmän täytettä, mutta itse pidän näitä pizzoja uunissa noin 8 minuutin ajan. Tarkkaile kypsymistä. Olipa pizza sitten itse tehty tai noutopizza, valitsen veitseksi mieluiten sahalaitaisen pihviveitsen. Sillä leikkaa helpoiten. Myös pizzaravintolassa ilahdun, jos näen kattauksessa pihviveitsen.

 


 

Seuraavaksi kuvakooste meidän perjantaipizzoista kuluneen vuoden varrelta. Niihin jokaiseen liittyy mukavia muistoja. Ihan tässä jo nälkä tulee näitä katsellessa:

 

Surf & Turf, eli Salami-katkarapu-aurajuusto

 


 

Pekoni-babypinaatti-kananmuna

 

Paiston pekonit etukäteen, ja käytin pinaatitkin nopeasti samalla pannulla.

 

Ennen uunia.

 

Syömään!

 

Porosalami-leipäjuusto-aurajuusto-tuoretomaatti

 

 Ennen uunia...




 

...ja valmiin pizzan päälle lakkahilloa.

 


 

Sardiini-tonnikala-tuoretomaatti-villirucola

 


 

Prosciutto-kananmuna

 


 

Palvikinkku-herkkusieni

 


 

Katkarapu-kapris-tuoretomaatti

 

Näin kylki kyljessä ne nätisti paistuvat.

 

Parmankinkku-tuoretomaatti-mozzarella (burrataa!)

 

Ennen uunia...

 


 

... ja uunin jälkeen basilikaa koko komeudelle.

 


 

Hyviä pöytämausteita pizzoille ovat esim. tabasco (muutama tippa tekee terää), chili-valkosipuli-oliiviöljy (pikku pirskotus sinne tänne), sweet chili -kastike ja oregano. Valkosipulin ystävät ilahtuvat pöydässä pikkukiposta, johon on puristettu valkosipulinkynsiä oliiviöljyn sekaan. Samaan seokseen voi lisätä myös oreganoa, niin tulee sekin siinä samalla. Myös villirucola on usein nähty lisuke meidän pizzapöydässämme.

Tämä kummallinen vuosi alkaa lähestyä loppuaan, ja hyvä niin. Jospa seuraava vuosi on parempi meistä jokaiselle. Mutta on tässäkin vuodessa ollut puolensa, varsinkin pizzaperjantaisin. Monta mukavaa hetkeä on näidenkin pizzojen äärellä vietetty yleensä samalla mukavaa musiikkia kuunnellen, ja maailmaa parantaen. Sillä kombolla pääsee helposti viikonloppumoodille, ja maailmakin on hetken verran parempi.

 

Hyvää Uutta Vuotta 2021! Tuokoon alkava vuosi kaikkea hyvää tullessaan!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti