torstai 17. joulukuuta 2020

Kikherne-lämminsavukirjolohisalaatti

 

Salaatit ovat tässä talven mittaan jääneet aika vähälle huomiolle, mutta viime viikonloppuna tuli oikein kova salaatin hinku. Tehtävähän sitä sitten oli, ja oikein hyvä niin. Valmistin ruokaisan, mutta raikkaan salaatin. Se valmistui helposti ja nopeasti kaupan valmiiksi savustetusta kirjolohesta, ja muutamasta muusta hyvästä raaka-aineesta, sesongin klementiinejä unohtamatta.

 


 

Kikherne-lämminsavukirjolohisalaatti

3-4:lle pääruoaksi, 6:lle lisukesalaatiksi

 

1 tlk (230 g netto) käyttövalmiita kikherneitä

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

2 valkosipulinkynttä puristettuna

savupaprikaa

chilijauhetta

 

1 pss Pehtoorin salaattia

½ pss jääsalaattia

125 g (= ½ rasiaa) erivärisiä kirsikkatomaatteja

1-2 avokadoa

puristus sitruunasta avokadoille

250 g lämminsavulohta

½ - 1 pkt fetaa

2 klementiiniä

 

1-2 rkl Dijon-sinappia (maistele oikea määrä!)

½ sitruunaa mehuna

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

 


 

Taputtele valutetut ja huuhdellut kikherneet talouspaperilla kuivaksi, ja kaada ne kulhoon. Lorauta sekaan oliiviöljyä. Lisää suola, valkosipulisilppu ja makusi mukaisia mausteita. Sekoita hyvin mutta hellästi, ja levitä kikherneet uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Tässä määrässä on reilusti kikherneitä, mutta tulet huomaamaan, että aikamoinen määrä niitä myös katoaa pelliltä suoraan parempiin suihin.

 

Kuinka kaunis tämä Pehtoorin salaatti onkaan!

 

Huuhtele ja linkoa salaatit. Revi ne laakeaan salaattikulhoon. Lisää huuhdellut ja puolitetut kirsikkatomaatit. Halkaise avokado, poista kivi ja irrota avokadon hedelmäliha kuorestaan, ruokalusikalla hedelmälihan ja kuoren välistä liu’uttaen. Purista avokadolle sitruunanmehua, jotta hedelmäliha ei ala tummua. Kuutioi tai viipaloi avokadon puolikkaat, ja lisää kuutiot salaattiin. Salaattipohja on nyt valmis.

 


 

Lisää paahdetut kikherneet, mutta säästä niistä osa viimeistelyä varten. Paitsi että kikherneet maistuvat mahtavilta, näyttävät ne hyvältä salaatin pinnallakin. (Vink vink! Paahdettuja kikherneitä voi popsia ihan sellaisenaankin vaikkapa sipsien korvikkeena.)

 


 

Poista lämminsavulohesta nahka. Jos lohen pinnassa (kalan ja nahkan välissä) on tummaa lihaksistoa, poista se kevyesti lusikalla tai veitsellä kaapimalla. Ihan syötävää sekin on, mutta se ei näytä kauniilta eikä maistu hyvältä. Kuutioi puhdas savulohifilee, ja lisää kuutiot salaattiin. Murustele feta lohen päälle.

 


 

Leikkaa terävällä veitsellä klementiinistä kuoret pois, ja viipaloi hedelmä. Lisää viipaleet salaatin päälle.

 


 

Valmista sitten salaatinkastike. Vispaa sinappi ja sitruunanmehu sekaisin. Lorauta sekaan oliiviöljyä, vispilällä samalla sekoittaen. En mitannut öljyn määrää, mutta lorauttelin niin kauan, että kastikkeesta tuli juoksevan oloista. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku, ja lusikoi kastike sinne tänne salaatin päälle.

 


 

Tämä salaatti on todella ruokaisa, ja kauniskin se on. Sitrushedelmät ovat tällä hetkellä parhaimmillaan, joten niitä kannattaa nyt suosia paitsi sellaisenaan, myös ruoanteossa. Ne antavat salaatteihin aivan ihanaa raikkautta ja mehukkuutta, värikkyydestä puhumattakaan.

Tein tämän salaatin lauantai-illan hemmotteluksi, ja mukavia makuelämyksiä ja purutuntumia se sisälsikin. Nautimme salaatin rieslingin kanssa. Maalaisleipä tai patonki voisi olla kiva lisä salaatille, mutta me emme nyt kaivanneet leipää, kun syötävää oli muutenkin niin paljon. Salaatista riittäisi kyllä suuremmallekin joukolle, varsinkin yhdessä leivän kanssa.

 


 

Johtuen avokadosta, tätä salaattia ei kannata valmistaa kovin paljon etukäteen, koska avokado tahtoo sitruunasta huolimatta tummua ajan kanssa. Jos valmistat tätä vierastarjottavaksi, kannattaa valmistella kaikki muut ainekset paitsi avokado etukäteen. Vasta h-hetken koittaessa on aika käsitellä avokado, ja sekoittaa salaatti. Se käy kätevästi, kun muut ainekset ovat jo valmiiksi pilkottuja.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti