lauantai 2. toukokuuta 2020

Pinaatti-katkarapurisotto


Rakkaudella tehty risotto hemmottelee makuaisteja ja tuo hyvää mieltä. Niin teki tämäkin risotto, jota nautiskelimme toissa viikonloppuna. Kunnon risotto on sellainen ruoka, jonka tekeminen kannattaa ajoittaa kiireettömään hetkeen. Ei niin, että sen valmistuksessa erityisen kauan menisi, mutta risottoa tehdessä pitää olla koko ajan läsnä. Siitä syystä meillä risotto valikoituukin aina sellaisen päivän ruoaksi, jolloin ruoan alkuvalmisteluiden jälkeen voi rauhallisin mielin keskittyä pariksi kymmeneksi minuutiksi vain ja ainoastaan kauhan varressa fiilistelyyn.  
Pinaatti-katkarapurisotto


2-3:lle (riippuen siitä, onko muuta tarjolla)

2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
2 rkl voita
2 dl risottoriisiä
8 dl kasvislientä (keitin 1 l ja jäljelle jäi 2 dl)
1 dl kuohukermaa
1 dl parmesaania
mustapippuria
1 pss (180 g) katkarapuja
1 pss (80 g) babypinaattia

Jotta itse kokkaaminen sujuu kuin tanssi, tee ensin alkuvalmistelut. Sulata ja valuta katkaravut. Kata pöytä. Kuori ja silppua sipulit. Mittaa viini, riisi ja kerma omiin kippoihinsa. Keitä kasvisliemi ja säädä levy kiehumisen jälkeen ykköselle, jotta liemi pysyy lämpimänä. Raasta parmesaania suht karkealla terällä. Huuhtele ja linkoa babypinaatit. Nyt on esivalmistelut tehty, ja voit keskittyä itse asiaan.
1.
Kuullota salottisipuli öljyssä, lisää valkosipulit kuullotuksen loppuvaiheessa. (Valkosipuli palaa herkästi, ja niin ei saa päästää käymään. Jos niin käy, aloita alusta.) Lisää voi ja riisi ja kuullota riisiä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.

2.
Lisää valkoviini ja kiehuta, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

3.
Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, uusi kauhallinen aina kun entiset nesteet ovat melkein imeytyneet. Jatka hauduttamista ja liemen lisäämistä hellästi välillä sekoitellen, kunnes risotto on lähes kypsää. Huomaa, että keitoksen pitää koko ajan kiehua, joskaan ei täysillä. Tarkista riisipaketin kyljestä keittoaika, mutta yleensä risoton teko vie noin 20 minuuttia. Riisiin pitää jäädä hieman purupintaa, älä siis keitä yli.

4.
Lisää kerma ja parmesaani, ja hauduta kunnes kerma on sopivasti imeytynyt. Muista kuitenkin, että risoton pitää olla valuvan löysää. Tai no, se oikea koostumushan on tietysti makuasia. Tässäkin asiassa on omat kuppikuntansa, ja minä kuulun niihin, joiden mielestä risoton kuuluu olla löysää. Mausta kevyesti mustapippurilla. Tarkista maku.

5.
Lisää katkaravut ja hauduta (vain ja ainoastaan) sen verran, että katkaravutkin ovat kuumia. Tässä kohtaa on vielä hyvä tarkistaa, tarvitaanko lisää nestettä. Siksi keitän aina koko litran kasvislientä. Jos jotain jää, sen voi vaikka juoda pieninä ”alkukeittoina”.

6.
Kun sekä maku että kosteus ovat kohdillaan, sekoita babypinaatit risoton joukkoon. Vaikka ensin näyttää, että pinaattia on paljon, niin jonnekin se aina häviää.
Risotto jähmettyy nopeasti. Se ei siis odota ruokailijoita, vaan ruokailijat odottavat risottoa. Tästä syystä on hyvä, jos pöytäkin on katettu jo valmiiksi ennen kuin alat risottoa hauduttamaan. Kata pöytään myös parmesaanitahko ja sille raastin, koska parmesaania voi raastaa vielä valmiinkin risoton pinnalle.
Risoton seuraksi sopii myös jokin hyvä leipä. Minä tarjosin tämän risoton kanssa oikein maukasta lombardian leipää.
Oi miten ihanaa huolella ja hellyydellä tehty risotto onkaan. Näinä korona-aikoina on hyvä tehdä asioita, jotka tuovat mukavaa mieltä. Tämä risotto on yksi tuollainen hyvän mielen tuoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti