torstai 21. toukokuuta 2020

Kuhaa fenkoli-kasvispedillä


Tämä tosi kiva kuha-ateria syntyi ihan ex tempore. Olin ajatellut tekeväni ihan toisenlaisen version, mutta kun poikkesin kävelylenkillä ostamaan iltapäivälehden lähikaupasta, osui katseeni lähellä olevan vihannestiskin fenkoliin. Siitä se sitten lähti, uusi idea. On ihan tavanomaista minulle, että ruokasuunnitelmat muuttuvat, toisinaan vielä kesken ruoanteonkin. Kun inspiraatio iskee päälle, on sitä innoitusta parasta seurata. Parhaimmillaan siitä syntyy jotain todella hyvää, kuten nyt tällä kertaa tämä uunissa valmistettu, ihastuttavalta maistunut kuha-ateria.




Kuhaa fenkoli-kasvispedillä


2:lle

voita
muutama oksa timjamia (ei pakollinen, mutta kun sattui olemaan…)
1 fenkoli (pienehkö)
100 g herkkusieniä
1 pienehkö suippopaprika (tässä Tribelli)
250 g broccolineja eli varsiparsakaalia
oliiviöljyä
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
n. 350 g kuhafilee
suolaa
mustapippuria

100 g tuorejuustoa (tässä valkosipuli)
2 rkl sitruunanmehua
½ dl valkoviiniä

kevätsipulin varsisilppua

200 C uunissa 25-30 minuuttia

1.
Huuhtele ja suikaloi fenkoli ja paprika. Viipaloi herkkusienet. Huuhtele broccolinit, katkaise pois varsien päät, jos ovat kuivia. Pyöritä broccolinit oliiviöljyssä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Huuhtele kirsikkatomaatit. Poista kuhafileesta ruotorivi veitsellä kiilamaisesti leikkaamalla, ja paloittele kala reiluiksi paloiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Kun teet ensin nämä esivalmistelut, sujuu itse kokkaaminen joutuisasti.

2.
Pehmennä fenkolisuikaleet pannussa voissa paistamalla. Heitin pannulle myös muutaman oksan timjamia makua antamaan.




3.
Lisää herkkusieniviipaleet ja jatka paistamista.




4.
Lisää suippopaprikasuikaleet. Mausta seos suolalla. Olen kokeillut monenlaista suolaa ruoanlaitossa, ja nykyisin vannon merisuolan nimeen. Sillä maustamalla tulee parasta ruokaa. Tässä käytin hienoa, jodioitua merisuolaa.




5.
Kaada pannun sisältö voidellun uunivuoan pohjalle. (Voissa paistettu fenkoli on ihan sairaan hyvää! Yritäpäs olla napsimatta niitä kuormasta. Kun yhden erehtyy maistamaan, haluaa heti lisää.) Poistin tässä vaiheessa timjaminoksien rangat. Ne olivat jo kaikkensa antaneet. Levitä broccolinit pannukasvisten päälle.




6.
Heittele sekaan myös kirsikkatomaatit. Sekoita tuorejuusto, sitruunanmehu ja valkoviini vispilällä sekaisin.




7.
Lisää kuhafileen palat päällimmäiseksi ja levitä niille juustoseos. Viimeistele vuoka kevätsipulin varsisilpulla. Vihersilpun voi ripotella valmiinkin ruoan pinnalle. Tähän tarkoitukseen sopii niin tilli, ruohosipuli kuin tämä kevätsipulin varsikin. Minulla sattui olemaan tuota viimeksi mainittua.






8.
Paista 200 C-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.


Vuoan pohjalle muodostuu ihanan makuista lientä, joka riitti näille annoksille kastikkeeksi. Jos haluat enemmän kosteutta, niin tuplaa juustosoosin määrät, ja levitä sitä myös kasviksille. Tämä seos yhdessä tomaateista valuvan mehun kanssa on ihanaa, oli sitä sitten vähemmän tai enemmän.




Tästä ruoasta jäi kivan kevyt olo. Hyvä makukin siitä jäi suuhun. Ruokajuomaksi sopii hiilihapotettu vesi tai esim. Riesling-valkoviinilasillinen, tai sitten både och.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti