keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Albondigas, eli lihapullat espanjalaisittain


Miten ihmeessä jauhelihapallot sopivin maustein voivatkaan olla niin herkullisia?! Ainakin minulle lihapullat maistuvat aina, olivat ne sitten minkä maalaisia tahansa. Aika monessa maassa onkin oma versionsa lihapullista. Eikä vain yksi versio, vaan reseptejä on varmaan niin monta kuin on tekijääkin. Yleensä ne oman äidin, tai isoäidin lihapullat ovat parhaita. Tässä postauksessa kerron, miten tämä abuela (isoäiti) valmisti omat espanjalaiset lihapullansa. Tämä resepti on hyvin tyypillinen espanjalainen lihapullaresepti.




Täällä Espanjassa lihatiskit ovat aivan upeita ja varsinaisia palvelutiskejäkin ne ovat. Siellä voi valita itse juuri sen kimpaleen lihaa, jonka haluaa heidän jauhavan jauhelihaksi. Lihat jauhetaan myllyn läpi juuri niin monta kertaa kuin asiakas haluaa. Minä olen tyytyväinen kahteen kertaan (otra vez) jauhettuun.




Siellä valitsemiani lihoja jauhetaan.


Abuelan albondigakset


(n. 30 suurehkoa lihapullaa)

650 g (pyysin 500 g, mutta reilummin tuli) jauhelihaa, puolet nautaa ja puolet possua
2 paahtoleipää
6 dl vettä
1 lihaliemikuutio
oliiviöljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 tl savupaprikajauhetta
½ punttia persiljaa
n. 1 rkl suolaa (mieluummin vajaa kuin kukkura)
mustapippuria
1 kananmuna
vehnäjauhoja

Kastike:
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 dl valkoviiniä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
70 g tomaattipyreetä
2 tl savupaprikajauhetta
2 kuivattua chilipalkoa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
2 laakerinlehteä
1 rkl sherryviinietikkaa (balsamico käy myös)
mustapippuria
(tarvittaessa loraus vettä)
suolaa (maistellen)
½ punttia persiljaa

Keitä lihaliemi ja kasta paahtoleivät liemessä. Siirrä leivät kulhoon. Ne hajoavat hetkessä, eli vain lyhyt kastaminen kumminkin puolin riittää. Voit käyttää tähän kastamiseen myös maitoa, kuten ehkä suurin osa Espanjan mammoista käyttää. Meillä nyt vain ei sattunut olemaan maitoa.




Kuori ja silppua sipulit ja pehmennä ne pannulla oliiviöljyssä kuullottaen. Lisää pehmenneet sipulit leipien seuraksi kulhoon. Lisää myös silputtu persilja sekä mausteet ja rikottu kananmuna.




Lisää jauheliha ja sekoita ainekset hyvin sekaisin.




Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa liian paljon. Kun massa säilyttää ilmavuutensa, tulee lihapullista kuohkeita.




Kun ainekset ovat hyvin sekaisin, laita kulhon päälle kelmu, ja kulho puoleksi tunniksi jääkaappiin. Siellä maut tasoittuvat.




Laita lautaselle reilusti vehnäjauhoja. Pyörittele sitten taikinasta reilun kokoisia lihapullia, joiden ei tarvitse olla säännöllisen pyöreitä. Älä myöskään pyöritä niistä liian kiinteitä, vaan anna niiden jäädä pehmeiksi. Silloin niistä tulee meheviä. Pyöräytä lihapullat jauhoissa ja siirrä lautaselle odottamaan paistamista.




Kuumenna pannu ja lorauta sille oliiviöljyä niin, että pohja peittyy. Paista lihapullat kypsiksi parissa kolmessa erässä ja jätä ne odottamaan kastikkeen valmistumista. Tässä vaiheessa kylläkin kuormasta häviää muutama lihapulla. Niitä ei vain voi vastustaa.




Kuumenna kastikekasari, ja kuullota valkosipulisilppua hetken verran oliiviöljyssä. Älä polta! Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Kaada sekaan tomaattimurska ja lisää muut mausteet, paitsi suola. Anna kastikkeen kiehua hiljaisella tulella n. 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa loraus vettä.




Kun kastike on muhinut aikansa, lisää sekaan lihapullat ja keitä, kunnes kastike taas kiehuu. Tässä vaiheessa on oikea hetki tarkistaa tarvittava lisäsuolan määrä. Lihapullista tulee oma suolansa. Kun maut ovat kohdillaan, lisää persiljasilppu.




Nämä espanjalaiset lihapullat tarjoillaan monesti tapaspöydän herkkuina patonkiviipaleiden kera. Minä valmistin lihapullat päivän pääateriaksi, ja paahdoin niiden lisukkeeksi parmesaaniperunoita, jotka valmistuvat superhelposti. Ohje löytyy tästä linkistä. Viipaloin tähän pellilliseen kokonaista kaksi perunaa tosi ohuiksi viipaleiksi.




Lihapullamäärä oli toki kahdelle henkilölle aivan ylimitoitettu, mutta niitäpä olikin kiva popsia vielä seuraavanakin päivänä tapaksena patongin kyljessä ennen iltapäivällä alkavaa golfkierrosta. Loput albondigakset laitoin pakasteeseen. Olen ihan varma, että niille löytyy monta hyvää käyttöajankohtaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti