tiistai 15. lokakuuta 2019

Suussasulavat parmesaaniperunat


Eräänä päivänä Espanjassa teki kaikkien ihanien merellisten herkkujen jälkeen mieli kotoisaa, hieman lihaisaa ruokaa. Sen piti olla kuitenkin sellaista ruokaa, jonka tekemiseen ei tuhraantuisi kovin paljon aikaa. Jääkaapista löytyi pussillinen perunoita ja avattu parmesaanitahko. Ajatus kirkastui heti ne nähtyäni, parmesaaniperunoita ja jotain muuta hyvää lisäksi olisi päivän menu.




Olin ostanut edellisellä kauppareisulla tuote-esittelijän maistattamia laadukkaasta lihasta muotoiltuja minijauhelihapihvejä. Lisäksi jääkaapista löytyi pari paprikaa ja punasipuleita. Paikallisia ihania tomaatteja pöydällä onkin aina. Näistä kaikista syntyisi maukas lisuke parmesaaniperunoille. Vai kumpihan se lisuke nyt olikaan, nuo kaikki muut, vai parmesaaniperunat? Nämä parmesaaniperunat ovat niin mielettömän ihania, että jos niistä puhutaan vain lisukkeena, on se väärin niitä kohtaan.


Pätsyn parmesaaniperunat


perunoita (määrä syöjien mukaan, tässä 6 pienehköä perunaa 2:lle)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
parmesaania

Pese perunat huolellisesti. Kuoriminen on tarpeetonta, jos perunat ovat siistejä. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Voit toki käyttää mandoliinia tms. apuvälinettä, mutta nopeasti perunat viipaloituvat ihan veitselläkin, kuten minä tein. Levitä perunaviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta niille ihan reippaalla kädellä oliiviöljyä, joskaan niiden ei kuitenkaan tarvitse uida öljyssä (ota nyt sitten tästäkin selvää!). Mausta perunaviipaleet suolalla ja pippurilla.




Raasta maustettujen perunaviipaleiden päälle reilusti parmesaania. Tarkista että jokainen perunasiivu saa omat parmesaanihippunsa.




Laita perunat 210 C -asteiseen uuniin n. 30 minuutiksi. Lisää paiston puolivälissä vielä uusi kerros parmesaania. Tarkista perunoiden kypsyys, uunien tehot vaihtelevat. Kun ovat kypsiä, raasta vielä hiukan parmesaania valmiiden perunoiden päälle.




Perunoiden kypsyessä valmistelin aterian muut osaset. Kuutioin ihanan kypsät tomaatit ja maustoin ne hyvällä oliiviöljyllä sekä suolalla ja pippurilla. Kuullotin ja haudutin kasvikset samassa hyvässä oliiviöljyssä, ja maustoin ne suolalla ja pippurilla sekä pienellä määrällä Sherry vinegaria (mikä vain viinietikka käy). Paistoin pikkupihvit parissa erässä ja maustoin myös ne suolalla ja pippurilla.






Kun kaikki oli valmista, lisäsin pihvit kasvisten päälle. Siirsin valmiit parmesaaniperunat tarjoiluvuokaan ja heitin niiden pinnalle hiukan ruohosipulia, kun sitäkin sattui olemaan. Ja siinä se oli, herkullinen kotiruoka ihanien merellisten aterioiden vastapainoksi. Ihana setti pation varjossa, mutta lupaan näiden perunoiden maistuvan aivan yhtä ihanilta paikasta riippumatta.




Nämä parmesaaniperunat sopivat täydellisesti myös esimerkiksi uunilohen kylkeen, jolloin koko ateria valmistuu samalla uunipellillä. Tässä blogin arkistosta löytyvässä postauksessa on yksi mainio tapa valmistaa ja nauttia parmesaaniperunoita lohen kanssa. Tuolla tavalla parmesaaniperunat saavat vielä oman arominsa lohesta.

Suosittelen kokeilemaan näitä herkkuperunoita, joko lohella tai semmoisenaan. Jos maltat viipaloida perunat tarpeeksi ohuiksi, tulee niistä ihanan rapeita (ei tarkoita kärtsännyttä!), ja samaan aikaan ihan suussasulavia. Niin tai näin, suorastaan syntisen hyviä ovat.


2 kommenttia:

  1. Nämä taitavat itselläkin mennä testiin. Me ollaan sellaisia perunoiden suurkuluttajia ja kaikki uudet kivat reseptit tulee tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla 👍 Parmesaani antaa näille perunoille sellaisen silauksen, että huh hah hei 😋 Kiitos Nanne kommentista 😘

      Poista