tiistai 10. huhtikuuta 2018

Vanha kunnon makkarakastike

Operaatio grillimakkarapaketin pelastaminen ruokahävikiltä. Olin ostanut grillimakkaraa pääsiäiseksi mökille mukaan. Kenties joku haluaisi sitä paistaa vaikkapa hiihtoretkellä laavulla tai illalla takan äärellä. No, hiihtoretket menivät voileivillä ja päivän pääateriat syötiin aina niin myöhään, että kenelläkään ei ollut enää iltatulilla nälkä. Käyttämättä siis jäi se makkarapaketti, vaikka nuotiomakkara olisi hyvää ollutkin. Ulkona syötynä se on aivan erityisen hyvää. Ja siihen kun vielä olut kaveriksi, niin puhutaan jo luxuksesta. Mutta ei hätää, makkarapaketin päiväykset olivat sen verran suotuisat, että se saattoi jäädä jääkaappiin odottelemaan seuraavaa hevimmän ruoan nälkää. Bataattikeittopäivän jälkeen maistuikin taas kiinteämpi ruoka, joten makkarakastike vaikutti aika hyvältä idealta.
 
Siitä on aika kauan, kun viimeksi olen makkarakastiketta tehnyt, mutta kyllä siitä ihan entisenlaisen makuista tuli. Yleensä kylläkin käytän siinä lenkkimakkaraa, mutta ihan hyvin toimi grillimakkarakin. Makkarakastikkeen seuraksi keitin ihan tavallisia perunoita. Makaronienkin kanssa se olisi ollut hyvää. Makkarakastikkeen lisukkeeksi keitän jostakin syystä aina kananmunia. Lisäksi maustekurkkuja ja vihersalaattia. Jostakin syystä aina niitäkin. Lautasannoksen viimeistelyyn vielä sinappia ja/tai ketsuppia.
 
 

1 lenkki tai 1 pkt grillimakkaraa
sipuli
4 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1,5 lihaliemifondia
pari rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl dijonsinappia (hunajaversiota tällä kertaa)
2 laakerinlehteä
mustapippuria
1-2 dl kermaa tai smetanapurkki
(tarkista suola ja maku)
 
Kuullota sipulisilppu pienessä määrässä voita. Lisää makkarakuutiot tai –viipaleet ja ruskista yhdessä sipuleiden kanssa. Kun makkaroilla on hyvä väri, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Ruskista edelleen sekoitellen, kunnes jauhokin on saanut hieman väriä, mutta älä polta. Lisää vettä vähän kerrallaan sekoittaen, kunnes koostumus on sopiva. Lisää myös soija, pyree, sinappi sekä mausteet. Anna kiehua n. 15 min. Jauhojen maku häipyy noin 10 minuutissa, eli se on minimi keittämisaika. Viimeistele kermalla tai smetanalla. Tarkista maku. Annoksesta riittää hyvin neljälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti