tiistai 3. huhtikuuta 2018

Parsaa pääsiäisenä

Sää helli pääsiäisenä tunturikansaa. Vietimme pitkän viikonlopun mökillä tunturin kupeessa, levosta ja ulkoilmaelämästä nauttien. Seurueessamme kaikki saivat harrastaa juuri sitä lajia, mikä itsestä hyvältä tuntui. Osa kävi laskettelemassa ja lautailemassa, osa hiihteli. Eräälle mieluisinta oli istua aurinkoisella mökin pihalla hyvää kirjaa lukien, ja kenties kuumaa kaakaota siinä samalla siemaillen. Päivän aktiviteettien jälkeen oli mukavaa kokoontua yhteiselle aterialle, hyvän ruokahalun kera.
 
Ruokalajit olimme valinneet niin, että kenenkään ei tarvinnut viettää päivää keittiössä, vaan kokkikin sai hyvällä omallatunnolla nauttia upean aurinkoisista vapaapäivistä. ”Mutkatonta ja hyvää”, oli pääsiäisviikonlopun kantava ateriateemamme. Ruoat valikoituivat eri päiville tuoreusjärjestyksessä.
 
Parsa ja pääsiäinen kuuluvat mielessäni jotenkin yhteen, siispä vein mökille kaksi puntillista parsaa, kylmään veteen kasteltuun (ja väännettyyn) keittiöpyyhkeeseen käärittyinä. Näin parsat säilyivät hyvänä vielä seuraavallekin päivälle. Heti ensimmäisenä iltana tein osan parsoista iltapalaksi yhdessä maalaisleivän ja jamon serranon kanssa. Loput parsoista täydensivät toisen päivän lohiateriaa.
 
 
Gruyèreleivät jamon serrano –parsoilla
 

 
maalaisleipää
voita
valkosipulia
guyèrejuustoa
parsaa
jamon serrano –kinkkua
oliiviöljyä
puolikas sitruuna
mustapippuria
 
Leikkaa maalaisleivästä sopiva määrä ronskeja siivuja. Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele voilla. Purista päälle valkosipulia oman maun mukaan. Raasta pinnalle juustoa, itse käytin ihanan aromikasta gruyèreä.
 
Huuhtele parsat ja taivuta ne poikki tyven yläpuolelta. Kuori parsat nupun alta tyveen päin.  Halkaise jamon serranot pituussuunnassa kahtia ja kääri puolikas kinkku aina 1-2 parsan ympärille. Laita käärityt parsat samalle pellille leipien kanssa. Pirskottele parsoille oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä hieman mustapippuria. Suolaa ei tarvita, koska sekä kinkut että juusto ovat suolaisia.
 
Paahda leipiä ja parsoja 225-asteisessa uunissa  5-10 minuuttia. Asettele parsat leipien päälle tai viereen, miten vain. Viimeistele koko komeus pienellä lorauksella oliiviöljyä.
 
 
Lohta, parsaa ja uuniperunoita mössöllä
 


 
 
Uuniperunat... Pese rosamundaperunat ja pistele kuoreen haarukalla reikiä. Kääri perunat folioon ja laita 225-asteiseen uuniin. 45 minuutin kohdalla pienennä uunin lämpö 200 asteeseen. Uuniperunoiden kokonaiskypsennysaika on vähintään 1,5 tuntia. Ei haittaa vaikka ovat uunissa kauemminkin.
 
Mössö... Tämä määrä riitti hyvin 6:lle rosamundalle: 2 prk (á 150 g) crème fraichea, 4 valkosipulinkynttä murskattuna, 1/3 parmesaanitahkosta raastettuna, suolaa ja mustapippuria myllystä, vähän sitruunamehua ja pieni loraus oliiviöljyä. Sekoita kaikki keskenään ja anna makuuntua.
 
Lohi… Leikkaa n. 150-200 g kokoiset annospalat lohta. Poista ruodot. Purista päälle puolikkaan sitruunan mehu. Suolaa ja pippuria. Ripottelin pinnalle myös Dukkah-maustetta, joka toimi lohen kanssa oikein hyvin. (Dukkahia voi tehdä itsekin, ja sen raaka-aineet voivat vaihdella. Itse ostin sen valmiina hyvin varustetusta herkkukaupasta taannoisella Helsingin visiitillä. Ostamani Dukkah sisältää ainakin paahdettuja manteleita, pistaasipähkinöitä ja fenkolia.) Lisää lohet uunipellille 200-asteiseen uuniin viimeisten 25-30 minuutin ajalle yhdessä uuniperunoiden kanssa.
 
Parsaa… Parsalle sama kuorimis- ja katkomiskäsittely kuin yllä. Jos uunipellillä on tilaa, paahtuvat parsat yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa uunissa, viimeiset 10 minuuttia riittää parsalle. Meidän mökkiuuniin en saanut enää parsoja mahtumaan perunoiden ja lohien jatkeeksi, niinpä paahdoin ne pikaisesti (muutama minuutti) suurella paistinpannulla oliiviöljyssä. Päälle sitruunamehua ja pyöräytykset suolaa ja pippuria.
 
Näillä eväillä lähti pääsiäinen hyvin käyntiin… Seuraavina päivinä uudet herkut.
 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti