torstai 28. tammikuuta 2021

Melanzane – munakoisoruokien kuningatar

 

Jo pelkästään ajatus tästä jumalaisesta munakoisoruoasta saa veden herahtamaan kielelleni. Melanzanessa on jotain taikaa! Siitä huolimatta se ei kuitenkaan valmistu kuin taikasauvaa heilauttamalla. Melanzanen tekeminen onkin hyvä ajoittaa sellaiseen hetkeen, kun ei ole kiire minnekään. Oikeastaan käytettävissä oleva aika, ja hyvät raaka-aineet ovatkin kaikki mitä tarvitset, itse ohjeesta selviää kuka vain. Hyviin raaka-aineisiin sisältyy ehdottomasti bufala mozzarella. Kerran erehdyin laittamaan tavallista mozzarellaa, kun kaupassa ei ollut saatavilla bufalaa. Se oli virhe. Olihan se tietysti ”ihan ok” niinkin, mutta kyllä bufalaa käyttämällä herkullinen lopputulos korreloi ruoan tekoon käytetyn ajan kanssa, ja lopputulos saa huutamaan hallelujaa. Tämänkertainen melanzane (jossa siis bufalaa) aikaansai suorastaan euforisen olotilan. Sellaisia hetkiähän me näinä aikoina tarvitsemme.

 


 

Ohjeen tähän melanzaneen olen repäissyt aikoinaan jostakin K-ryhmän julkaisusta. Alkuperäisohje näyttää olevan myös K-ruoka.fi -sivustolla, tässä linkki ohjeeseen. Oma versioni eroaa alkuperäisestä mm. juurikin sillä bufala mozzarellalla. Niin, ja parmesaanikäteni on tunnetusti aika antoisa, joten lisäsin parmesaanin määrää tähän alla olevaan omaan ohjeistukseeni.

 

Melanzane

4-6:lle

 

n. 800 g munakoisoa

½ tl suolaa

öljyä tai voita munakoisojen paistamiseen

4 pkt (à 125 g juustoa) bufala mozzarellaa (tässä Pirkka Parhaat)

1,5 dl raastettua parmesaania

½ ruukkua tuoretta basilikaa

 

Tomaattikastike

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

2 tlk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja

2 rkl tomaattipyreetä

2 tl sokeria

1 tl balsamiviinietikkaa

1 tl kuivattua basilikaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ ruukkua tuoreita basilikanlehtiä

 


 

1.

Viipaloi munakoisot pitkittäin noin ½ cm:n viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden pinnalle suolaa. Itketä munakoisoja noin 30 minuuttia.

 


 

2.

Valmistele sillä aikaa tomaattikastike muhimaan. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää pannulle säilyketomaatit ja riko niitä pienemmiksi lastalla. Lisää tomaattisose, sokeri, balsamiviinietikka ja mausteet. Revi basilikanlehdet käsin pienemmiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. Keitä tomaattikastiketta 30-40 minuuttia. Voit halutessasi soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella, mutta minusta se on tarpeetonta.

3.

Kuivaa munakoisoviipaleet kevyesti talouspaperilla. Paista munakoisoviipaleet pannulla useammassa erässä voissa tai öljyssä, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Viipaloi mozzarellat ohuiksi viipaleiksi.

 


 

4.

Lado munakoisoviipaleita uunivuoan pohjalle (tämän vuoan mitat 23 cm x 31 cm, syvyys 6 cm). Levitä päälle tomaattikastiketta. Asettele tomaattikastikkeen päälle basilikanlehtiä, juustoviipaleita ja 1/3 (eli 0,5 dl) parmesaaniraasteesta. Tee yhteensä kolme kerrosta niin, että päällimmäiseen kerrokseen tulee mozzarellaviipaleita ja loput parmesaaniraasteesta.

 


 


 


 

5.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Ripottele melanzanen pinnalle tuoretta basilikaa.

 


 

Meillä tämä melanzane pääsi erään sunnuntaipäivän ateriaksi, ja sellaiseksi se onkin mielestäni aivan omiaan. Koska oli viikonloppu, oli kokkaaminen myös tavallista rennompaa ja mukavampaa. Se tapahtui yhteistuumin miehen kanssa. Hän tosin aina vitsailee, että hänellä ei ole keittiöön mitään asiaa, mutta ei se asia niinkään ole. Jos tulee tilanne, että omat käteni loppuvat kesken, hän auttaa oikein mielellään, kunhan vain annan hyvät ohjeet. Ruoanteko voi olla myös mukava tapa seurustella ja vaihtaa ajatuksia. Yhdessä tehden, ja yhdessä lopputuloksesta nauttien syntyi tämäkin ihana melanzane.

 


 

PS. Apukokki on myös ottanut tavakseen viikonloppukokkausten osalta tarkistaa, haluaako pääkokki kokatessaan jotain ”stimulanssia” (= esim. lasi viiniä). Silläkin saattaa joskus olla iso merkitys ruoan onnistumiseen. Joskus käy kuitenkin niin, ettei hän huomaakaan tarjota tuota stimulanssia. Silloin saatan hihkaista kuuluvasti, että "kylläpäs tulee huonoa (tai jopa suorastaan pa-k-a) ruokaa". Tuon jälkeen lennähtää alta aikayksiön eteeni esim. lasillinen cavaa. Saisinhan sen toki itsekin, mutta en halua toisen tontille astua. Baarimestarin hommat ovat nimittäin toinen hänen nimikkokotihommistaan. Toinen on imurointi. Kukin loistakoon ja vastaanottakoon aplodit omalla tontillaan.

 

 

2 kommenttia:

  1. Lurpsis kuinka herkullisen näköistä ja kuuloista!😋 Tuota aion valmistaa ohjeellasi mahdollisimman pian.😊🍆🥘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Suosittelen lämpimästi. Tämä on melkoista herkkua :)

      Poista