maanantai 7. syyskuuta 2020

Mahtavan maukas minestronekeitto

 

Syksyn tullen tekee mieli lämmittäviä ja ruokaisia keittoja, jotka ovat täynnä värejä ja makuja. Minestronekeitto on mitä parhain syyssesongin ja sadonkorjuuajan keitto, koska keittoon voi upottaa monenlaisia kasviksia. Lisää ruokaisuutta minestroneen saa esim. pavuilla ja palvikinkulla.

Viime viikolla keitin tällaisen sopan, joka oli täynnä ihania aromeja. Tuota soppaa syödessämme yritimme keksiä, että tarkalleen mistähän aineksista se minestronekeitolle ominainen maku syntyykään. Nimittäin, käytän näitä aineksia usein muissakin ruoissa, mutta eivät ne ruoat maistu silti minestronekeitolle. Ehkä vielä jonain päivänä hiffaan sen yhdistelmän, mistä nimenomaisista aineksista minestronekeiton erityisen täyteläinen ja lämpimän mausteinen maku syntyykään. Näiden ainesten joukosta se salaisuus joka tapauksessa löytyy, koskapa tämä keitto maistui niin minestronelta, niin minestronelta.

 


 

Minestronekeitto

 

4-5:lle

 

3 rkl oliiviöljyä

1 suuri sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

400 g saunapalvikinkkua (palana)

1 kesäkurpitsa (tämä painoi 385 g)

½ tuubi (65 g) tomaattipyreetä

1 tlk tomaattimurskaa

1 l lihalientä

2 laakerinlehteä

2 tl kuivattua oreganoa

2 tl kuivattua basilikaa

mustapippuria

2 dl simpukkapastaa

1 ltk (380 g) papumixiä

 (suolaa)

persiljaa

parmesaania

 

Minulla on tapana aloittaa kokkaaminen siitä, että keräilen kaikki ainekset esille, ja pilkon ja suikaloin sitä käsittelyä vaativat raaka-aineet. Tämän jälkeen itse kokkaamien sujuu kuin tanssi.

 


 

Kuori ja silppua sipulit. Pese ja/tai kuori porkkanat ja paloittele ne. Suikaloi kinkku. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa.

Kuumenna oliiviöljy pinnoitetussa kattilassa ja freesaa sipulit. Lisää joukkoon kinkkusuikaleet ja hetken päästä myös porkkanakuutiot. Hauduttele aineksia noin 5 minuutin ajan.

 


 

Lisää kesäkurpitsat ja hauduttele vielä muutama minuutti.

 


 

Lisää tomaattipyree, tomaattimurska, lihaliemi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin 15 minuuttia.

 


 

Lisää pasta ja pavut ja jatka keittämistä, kunnes pasta on sopivan kypsää.

 


 

Kokonaiskeittoaika lienee noin puolisen tuntia. Tarkista keiton maku, ja lisää tarvittaessa suolaa.

 


 

Koristele annokset persiljalla ja raasta pinnalle parmesaania. Raaste saa olla aika reilun kokoista.

 


 

Maut osuivat aika lailla ja kokolaillakin nappiin. Tätä keittoa söimme kahden päivän ajan. Jos mahdollista, keitto vain parani lämmitettäessä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti