Tässä on sellainen sinappi, mitä vain yksinkertaisesti kuuluu olla
joulupöydässämme kinkun kaverina. Olen napannut tämän sinappiohjeen jo vuosia sitten Martoilta. Ja kyllähän Martat
tietävät, miten hyvä sinappi tehdään. Tosin olen itse hieman muokannut sinapin
tekotapaa, ja kerronkin tuossa alempana, kuinka minä sen teen. Marttojen mukaan
tämä sinappi säilyy jääkaapissa pari kuukautta, mutta jotenkin se vain tuntuu
aika pitkältä ajalta ottaen huomioon, että sinappi sisältää mm. kermaa ja
kananmunia. Ehkä tämä raaka-aineiden yhdistelmä aikaansaa jonkin kemiallisen reaktion,
joka takaa hyvän säilyvyyden. Minä otan kuitenkin varman päälle, ja valmistan
tämän aina aatonaattona, kinkun paistuessa uunissa. Sinappi valmistuu tosi
nopeasti ja helposti siinä samalla kinkkua vahtiessani. Onpahan sitten kinkun
kypsyttyä ihanaa tuoretta sinappia, mitä vedellä kinkun ensimmäisten
maistiaisten päälle. Sen jälkeen, kun sinappipurkki on avattu, ei tarvitsekaan
enää huolehtia säilyvyydestä. Se hupenee ihan silmissä itse kunkin sipaistessa
sitä kinkkuviipaleensa pintaan. Tästä ohjeen määrästä tulee yksi (kuvassa
näkyvä) purkillinen.
Joulusinappi
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
2 rkl konjakkia
1.
Sekoita kaikki aineet (konjakkia lukuun ottamatta) tasaiseksi tahnaksi.
2.
Kuumenna liedellä hitaasti (pienellä lämmöllä) kiehuvaksi koko ajan
sekoittaen. Tässä todellakin kannattaa malttaa viettää muutama minuutti vispilän
varressa hitaasti etenevää kiehumista odotellen sen sijaan, että täräyttäisi
kerralla kiehuvaksi, ja saman tien kokkeliksi.
3.
Sinappi on kypsää, kun se kerran pulpahtaa. Kun on kerran pulpahtanut,
kiehuttele hiljalleen minuutti pari koko ajan sekoittaen, ja ota sitten kattila
pois levyltä.
4.
Sinapin hieman jäähdyttyä mausta konjakilla ja sekoita. Pane valmis
sinappi kauniiseen, puhtaaseen purkkiin.
Meillä on vuosien aikana tullut omat traditiot tämän sinapin teossa. Viimeisin vaihe on jotenkin jännästi muotoutunut talon isännän
vastuualueeksi. Hän suorittaa tuon konjakkitehtävän aina asiaankuuluvalla hartaudella.
Tätä sinappia sekoitellessa tuntuu ensin, että tapahtuukohan kattilassa
yhtään mitään. Sitten seos menee ohueksi, ja kohta se jo kiehumisen edistyessä
paksunee. Ja se tuoksu, mikä kiehumisen edistyessä kattilasta nousee. Voi
veljekset, miten ihana se on. Tämä sinappi on makuuni juuri sopivan vahvaa ja
yhtä aikaa makeaa. Kunnon sipaisu kinkun päällä tuntuu jännästi ihan nenässä
asti, olematta kuitenkaan liian voimakas.
Tänä vuonna tein joulusinapin jo tavallista aikaisemmin, koska meillä
oli viime sunnuntaina eräänlaiset jouluetkot lähisukulaisten kesken. Jos kaikki
sujuu suunnitelmien mukaan, olemme joulun muilla mailla. Nyt saa siis nauttia
antaumuksella joulun herkuista jo näin ennen joulua. Jouluna nautimme sitten erilaisista jouluherkuista.
Maassa maan tavalla, näin on meillä tapana.
Suomessa joulupöytämme sisältö vaihtelee oikeastaan sen mukaan, missä
joulua vietämme, kotona vaiko mökillä. Jos kotona, on silloin joulupöytämme
ympärillä aina paljon väkeä, ja lajejakin tulee varattua siten, että kaikille
löytyy varmasti mieluisaa syötävää. Mökkijouluina puolestaan kukin saa sanoa
yhden ruokalajin, jota ilman ”ei tule joulu”. Onneksi tuo yksi ruokalaji on
monesti kullakin eri, joten sillä lailla turvataan pöytään niitäkin herkkuja,
jotka ovat ehkä jollakin kakkosena tai kolmosena listalla. Minulle tärkeimmät
joulupöydän herkut ovat graavikalat, patee, kinkku + konjakkisinappi sekä porkkanalaatikko.
Tämänkertaista menua kootessani ajattelin erityisesti vanhimpien
etkovieraiden ruokavaliota. Sekasalaatin tilalta laitoin kaikki salaatin
raaka-aineet tarjolle eriteltyinä. Näin kukin pystyi valitsemaan esim. juuri ne
kasvikset, mitkä tukivat juuri senhetkistä ruokavaliotaan.
Tässä alla vielä muutama kuva muusta jouluetkojen tarjoilusta. Pöydästä löytyi kasvisten lisäksi kylmäsavulohta, ranskalaista sipulisilliä, punajuurisalaattia, uunilohta kermaviilikastikkeella, pariisinperunoita, kinkkua + konjakkisinappia sekä porkkana- ja lanttulaatikkoa. Ihan tuoksui joululta.
Jälkkäriksi oli kahvia kera torttujen ja piparien. En ole mikään
himoleipuri, mutta torttuja sentään teen joka jouluksi, ja pipareita myös.
Tällä kertaa torttutaikina oli kaupan pakastealtaasta, ja piparit suoraan
kaupan hyllyltä. Uskalsin jopa kokeilla tämän vuoden hittitorttujen tekoa, ja
ihan kohtuudella ne onnistuivatkin. Ainoa takaisku tuli, kun laiskan leipurin
tomusokeri oli mennyt vanhaksi. Tortut jäivät siis vaille lumihuntua, mutta
hyvältä ne maistuivat silti.
Näistä etkojen tarjottavista syntyi hyvinkin joululta maistuva kokonaisuus, vaikka ei perinteisen jouluateriamme klooni vielä ollutkaan. Ja mikä tärkeintä, vanhempani ja me sisarukset saimme nauttia paikkakunnalla olleiden perheenjäsenten kera mukavatunnelmaisen yhteisen iltapäivän. Yhdet synttäritkin sisällytimme samaan juhlintaan.
Hieno postaus, kiitos Päde! Nyt päätin vihdoin tehdä itse sinappia, jauheen ostin jo viime jouluna. Onkohan kerma kuohukermaa vai ruokakermaa?
VastaaPoistaJa hienoja torttuja sait! 👌 Miten tomusokeri menee vanhaksi?
Vielä kerran kokeilen vastata kommenttiin. Kaksi vastaustani on jo hävinnyt taivaan tuuliin. Blogger ei ole tuonut niitä näkyviin. Ehkä ne tulevat sitten kaikki kerralla :) Sitä odotellessa:
PoistaKiitos kommentista ja hyvästä havainnosta, Leena! Kuohukermaa sen olla pitää, ja korjasinkin sen jo reseptiin. Samoilla silmillä kun tekee ja lukee, niin ei huomaa kaikkea. Hyvä kun huomasit, tuo on tärkeä tarkennus. Tomusokerin parasta ennen päiväys oli parin vuoden takainen. Sokerista kun kyse, olisi varmaan ollut vieläkin käyttökelpoista. Olen kuitenkin noissa päiväysjutuissa aika skitso, etenkin jos tarjoan syötävää muille. Mukavaa keskiviikkoa sinne Hämeeseen!
💝kiitti!
PoistaNyt on sinappi sinun reseptillä testattu. Oli tosiaan hyvää! Tein hillittömän hyvää lohen kastiketta sekoittamalla sitä majoneesiin ja tillisilppuun! Kiitti vielä ohjeesta!
VastaaPoistaKiva että tykkäsit! Hyvää se sinappi kyllä onkin. Ja hyvältä oivallukselta kuulostaa myös tuo lohen kastike 😋👍
Poista