torstai 15. maaliskuuta 2018

Poroa, eikun puuroa, lopultakin poroa


Helmikuun ruokamuisteluista tulee ensin mieleen kaikki ihanat Espanjan lomalla nautitut herkut, mutta kun silloin en vielä tiennyt jo seuraavassa kuussa kirjoittavani ruokablogia, jäi aika moni herkkuannos kuvaamatta. Näin siksi, että olen ne jo aiemmilla reissuillamme niin monesti kuvannut. Voisin toki käyttää niitä vanhoja kuvia, mutta kun blogini ideana on tallentaa juuri tietyt ruokahetket juuri niihin liittyvine aitoine kuvineen, niin säästänpä sen aihepiirin tuleville reissuille. Niitä odotellessa kerron, kuinka lomalta kotiin palattuani kävikään…

…. Flunssa alkoi vaivata ja työviikon jälkeen päätimme lähteä mökille lepäämään. Eiköhän sitä siellä parane. Viikonlopun ruokalista suunniteltiin tuttuun tapaan huolellisesti ja mukaan pakattiin monenlaiset herkut. Espanjan herkkujen jälkeen poroa teki mieli. Kuinka ollakaan, mökille päästyämme oloni huononi ja mukaan astui myös kuume. Ruokahaluni meni. Mikään ruoka ei houkutellut, kunnes jostakin putkahti hirmuinen puuron himo. Sitä oli saatava, ja sen jaksoin valmistaa. Elimistö huusi myös vitamiineja, joten onneksi pakasteesta löytyi niin mustikoita kuin mansikoitakin. Ilmeisesti proteiineista oli myös pula, koskapa tulin laittaneeksi puuron päälle myös raejuustoa. Ikinä kuuna päivänä en aiemmin ole niin tehnyt. Päinvastoin, olen kohotellut kulmiani, kun joku on kertonut niin tehneensä. Yllätyksekseni se siihen sopikin. Voisilmä viimeisteli nautinnon.

 


 

Puuropäivänä kuumeissani katselin Facebookista ystäväni päivitystä. Hän oli valmistanut poronfileestä niin herkullisen näköisen annoksen, että se kuva piirtyi tajuntaani ja pysyi siellä koko seuraavan viikon. Oli siis lähdettävä seuraavana viikonloppuna uudestaan mökille, ja valmistettava sitten ne porot, jotka jäivät pakkaseen odottamaan kokin parantumista. Voi sitä onnen päivää.

Ensin laitoin uuniin lisukkeet: viipaloituja perunoita ja porkkanoita sekä parsakaalin nuppuja. Pinnalle oliiviöjyä, suolaa, pippuria, yrttejä sekä hieman sitruunamehua ja hunajaa. Paahdoin niitä uunissa puolisen tuntia.

Poron kalvottomat ulkofileet (2 x 200 g) olin ottanut hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja maustoin ne suolalla ja pippurilla. Kun kasvikset olivat varttia vaille valmiit, paistoin ulkofileitä kuumalla pannulla voissa 2 minuuttia per puoli ja laitoin ne sitten folion alle 5 minuutiksi vetäytymään. Vetäytymisen jälkeen leikkasin kummankin fileen kolmeen osaan. Kypsyys oli meidän makuumme täydellinen.

Porojen vetäytyessä heitin paistopannulle (kaikki maut talteen!) lorauksen Tunturikonjakkia, eli Jaloviinaa. Sen kiehahdettua lisäsin purkillisen kuohukermaa ja lusikalliset kevyesti rouhittua viher- ja rosépippuria sekä sopivasti suolaa. Pinnalle vielä muutama kokonainen pippuri kumpaakin väriä. En ollut aiemmin laittanut rosépippuria pippurikastikkeeseen, mutta kastike toimikin yllättävän hyvin. Poron kylkeen makupariksi itse mökin pihalta poimittuja puolukoita, sekoitettuna pieneen määrään puolukkahilloa. Kuva tuli napsastua huolimattomasti, kun oli niin kiire tätä herkkua syömään. Jos olisin tiennyt, että se tulee päätymään blogiin, olisin ehkä malttanut odottaa ensimmäistä suupalaa vielä hetken, ja asetellut annoksen kauniimmin.

 

Herkkuhetken kruunasi joululahjaksi saatu Famille Mayard Le Hurlevent Chateauneuf-du-Pape 2013. Olimme odottaneet sopivaa hetkeä sen korkkaamiseen, ja nyt se hetki tuli. Tuohon lahjaviiniin sisältyy sellainen hauska tositarina, että vaihdoimme lahjanantajan kanssa tismalleen samanlaiset paketit jouluaattona. Jo toisena jouluna peräkkäin! Edellisenä jouluna vaihdoimme tismalleen samanlaiset Aalto-viinit. Uskomatonta, mutta totta.

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti