sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Minulla halutti parsaa

Mieleni on tehnyt parsaa. Kotimaan parsoja saamme odotella vielä alkukesään, mutta tuontiparsaa kyllä löytyy. Kauppareissuillani olen jo useamman kerran silmäillyt, minkä tasoista parsaa on tarjolla. Nyt löytyi terhakka meksikolainen parsapuntti, jolla oli nuputkin täydellisesti supussa. Se läpäisi seulani ja pääsi meidän sunnuntailounaan pääraaka-aineeksi.

Minulla on pari vinkkiä parsan käsittelyyn. Jos et heti käytä ostamaasi tuontiparsaa, avaa puntti ja laita parsatangot kylmässä vedessä kastellun keittiöpyyhkeen päälle ja kääri parsat hellästi kostean pyyhkeen suojaan. Sitten paketti kylmäkaappiin tai jääkaapin vihanneslokeroon. Toinen vinkki liittyy puisen tyviosan poistamiseen. Suurin osa ohjeista neuvoo leikkaamaan parsan poikki niin ja niin monen sentin päästä tyvestä. Höpsistä, parsa kyllä tietää itse, mistä kohtaa se haluaa katketa. Ota toisella kädellä kiinni parsan tyvestä ja toisella hiukan parsatangon puolivälin alapuolelta. Taivuta kaarelle, kunnes parsa napsahtaa poikki juuri oikeasta kohtaa.

Parsa edellä ideoin seuraavanlaisen menun: broilerinfileetä parsa-perunasalaatilla ja sitruuna-kermakastikkeella. Täysosuma!




Broileriksi valikoitui tällä kertaa persilja-valkosipuli -maustettua Jyväbroilerin fileetä. Lisäsin hieman suolaa ja mustapippuria. Paistoin parilapannulla pintavärin ja jatkoin kypsennystä 180-asteisessa kiertoilmauunissa n. 20-25 minuuttia, kunnes paistomittari osoitti 75 astetta.




  • Salaattipedin tein pestystä ja lingotusta jääsalaatista.
  • Päälle broileripekonia (tavallinenkin pekoni käy), jonka paistoin uunissa pakkausohjeen mukaan ja pilkoin sitten pienemmiksi siivuiksi.
  • Seuraavaksi uunissa (osittain samaan aikaan broilereitten kanssa) paahdettuja perunasiivuja, joiden päälle ennen uuniin laittoa lorautin oliiviöljyä ja maustoin suolalla ja mustapippurilla. Perunoiden päälle raastoin ihan rohkeasti parmesaania.
  • Nupun alapuolelta tyveä kohti kuoritut parsat lisäsin pellille 10 minuuttia ennen kuin perunat ja broilerit olivat kypsät. 15 minuuttia on maksimi, jotta parsoissa pysyy mukava suutuntuma. Parsatankojen päälle lorautin oliiviöljyä sekä puristin puolikkaan sitruunan mehut. Lisäksi suolaa ja mustapippuria.
  • Päälle pannulla oliiviöljyssä pyöräytettyjä retiisilohkoja, jotka olin pesun ja kannanpoiston jälkeen lohkonnut koosta riippuen 2-4 osaan. Pannulle puristin myös sitruunamehua ja lorautin pikkuisen hunajaa. Viimeistelin suolalla ja mustapippurilla.




Broilerin ja salaatin yhdisti sitruuna-kermakastike (riittää ainakin 4:lle), joka syntyi näin:

2 rkl        voita
2 rkl        vehnäjauhoja
3 dl         vettä
2 dl         kuohukermaa
1             sitruuna
1/2          sitruunan raastettu kuori, muista ensin pestä sitruuna hyvin
1             kasvisfondinappi
               suolaa
               pippuria
ripaus      sokeria

Sulata voi. Lisää vehnäjauhot ja kiehauta, mutta älä ruskista. Lisää nesteet ja sitruunankuoriraaste sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua n. 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.




Ruokajuomaksi Alkon hyllyltä hyppäsi roséviini, jonka etiketti kiinnitti huomion. Samaa viiniperhettä, kuin mitä tiistaisessa Rokan viinitastingissa maisteltiin: That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2016. Sitä luonnehdittin näin: Yleisviini runsaiden salaattien ja paistettujen vaaleiden liharuokien seuraan. Täydellistä! Oli erinomainen valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti