sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Cacio e pepe, yksinkertaisesti parasta

 

Osallistuin 4.2.2022 Murun Pastakoulu -liveen, joka järjestettiin nuorisourheilun hyväksi. Järjestäjinä olivat Henri "Henkka" Alén, Samuil Angelov ja Timo "Lintsi" Linnamäki. Noin tunnin mittaisessa lähetyksessä Henkka opetti kolmen eri pastan (yksi niistä oli tämä Cacio e pepe) salaisuudet ja Samuil Angelov antoi viinivinkit pastojen kylkeen. Lintsi moderoi lähetystä ja vastaili seuraajien esittämiin kysymyksiin. Ajankohta osui sopivasti perjantai-illalle, joten myös kotikatsomoissa saatoimme seurata lähetystä viinilasin äärellä.

Jo ennestäänkin hauska lähetys sai lisäviihdykettä suorana Italiasta lähetykseen liittyneen yllätysvieraan myötä. Tuo vieras oli Ronn Moss alias Ridge #1 Kauniista ja Rohkeista. Herra istui puolisonsa kanssa niin ikään kotoisasti keittiössä viinilasin äärellä. Hänellä on nykyisin ihan oma viinibrändi. Yksi Samuilin esittelemistä viineistä oli itse asiassa juurikin Ronn Moss brändin viini Apuliasta, Moss Verdeca 2019. Mutta nyt itse asiaan, eli pastaan. Cacio e pepe, juusto ja pippuri, olkaa hyvät.

 


 

Cacio e pepe

2:lle

 

200 g linguinepastaa

vettä

merisuolaa keitinveteen

 

1 tl mustapippuria myllystä

reilu rkl voita

50 g pecorinoa

50 g parmesaania

pastan keitinvettä

 

Laita pastavesi kiehumaan. (Tämän määrän pastaa keitin noin 2,5 litrassa vettä.) Raasta juustot. Perinteisesti cacio e pepessä käytetään pecorinojuustoa, mutta tässä pastassa käytin Henkan tapaan sekä pecorinoa että parmesaania, puolet ja puolet.

Kun pastavesi kiehuu, mausta se reilulla määrällä merisuolaa. Minä heitän suolan kiehuvaan veteen aina vaistonvaraisesti kouratuntumalla, mutta Henkka mainitsi pastakoulussaan hyvän ohjenuoran veden ja suolan suhteeksi: 5 litraa vettä ja 40 g suolaa. Laita pasta kiehumaan. Tarkista keittoaika pakkauksesta.

Kun pastan keittoaikaa on jäljellä pari minuuttia, rouhi mustapippuri kuivalle pannulle, ja paahda sitä lastalla sekoitellen tai pannua heilutellen noin minuutin ajan. Tunnet nenässäsi, kun pippurissa alkaa olla sopiva paahto. (Tämän vaiheen voi tehdä jo aiemminkin, jolloin varsinainen cacio o pepen valmistus on helppo ajoittaa juuri oikeille minuuteille.) Ota talteen motillinen pastan keitinvettä.

Kun pastan keittoaikaa on jäljellä minuutti, lisää kauhallinen keitinvettä pannulle pippurin sekaan. Lisää myös voi, ja kiehuta sekoitellen. Siivilöi pasta ja lisää se pannulle pippuriliemeen. Kun pasta kiehuu pannulla, lisää mukaan raastetut juustot koko ajan pastaa voimakkaasti sekoittaen (lisää tarvittaessa vähän keitinvettä), kunnes pasta on kiiltävää ja juusto on sulanut kauniiksi kastikkeeksi. Tarkista suola ja nauti välittömästi. Raasta halutessasi pasta-annoksen päälle parmesaania.

 


 

Cacio o pepen seuraksi sopi erinomaisesti Samuilin suosittelema Chianti Classico Cafaggio, viilennettynä. Tämä viini on kuulemma Samuilin lohtupunkku, mikä on helppo uskoa.

 


 

Miten jokin näin yksinkertainen voi ollakaan niin hyvää!!! Niin se vain on, että tästä ei paljon pasta parane. Cacio e pepe suorastaan mykisti meidät. Se oli niin ihanaa, että melkein itketti. Herkkä laji tämä kokkaaminenkin, syömisestä puhumattakaan.

 


 

Murun Pastakoulu oli oikein viihdyttävä perjantai-illan pläjäys, mutta ei siinä vielä kaikki. Pastakoulun tarkoituksena oli kerätä rahaa jaettavaksi nuorille (150 euron stipendeinä) takaamaan huolettoman vapauden harrastaa. Rahaa kertyi yhteensä 15 000 euroa, mikä oli aivan mahtava potti. Herroille kiitos ja kumarrus jälleen kerran upeasta tempauksesta! Tämän pastakoulun myötä pidetään monta nuorta liikkumassa, ja toisaalta myös monessa Suomen kodissa syödään nyt parempaa pastaa. Win-win.

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti