lauantai 24. huhtikuuta 2021

Lubina al horno eli espanjalainen meribassi uunissa

 

Kalaa, kalaa, kalaa…. sitä tulee täällä Välimeren rannalla syötyä usein, ja mitä erilaisimmissa muodoissa. Ruokakauppojen kalatiskit ovat upeita meren antimia pullollaan. Tällä kertaa nuo kalatiskien ihailut ovat kylläkin jääneet lähinnä muistojen varaan, koskapa koronasyistä ruokaostoksemme ovat tapahtuneet täälläkin pääasiassa verkossa. Myös tämä lubina tuli verkko-ostosten mukana. Se oli kalatiskillä käsitelty fileiksi asti, aivan kuten täydentävien tietojen kentässä valitsinkin.

 


 

Lubina al horno

3-4:lle

 

3 suurta perunaa

1 suuri sipuli

1 suuri paprika (vastaa 2-3 tavallisen kokoista)

2 dl valkoviiniä

½ sitruunan mehu

hyvää oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

 

200 C uunissa 30 min

 

reilu 1 kg lubinaa (meribassia) fileenä (tai esim. siikaa)

suolaa

mustapippuria

hyvää oliiviöljyä

 

200 C uuniin vielä 8-10 minuutiksi

 

Kastike kalan päälle:

 

hyvää oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä

1 kuivattu cayenne

2 dl kalalientä

1 rkl vinaigretteä (tässä Vinagre de Jerez Reserva)

½ sitruunan mehu

2 dl persiljasilppua

 

Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit, saavat olla reiluja viipaleita. Huuhtele ja suikaloi paprika. Olin aikonut käyttää tähän sekä punaista että vihreää paprikaa, mutta nähtyäni kuinka suuri (470 g!) punainen paprika oli, päätin sen riittävän.

 



Voitele uunivuoka ja levitä sen pohjalle sipulit ja paprikat. Mausta ne suolalla ja pippurilla.

 


 

Lisää perunat ja mausta nekin suolalla ja pippurilla. Kaada valkoviini tasaisesti vuokaan. Lisää puolikkaan sitruunan mehu ja reilusti oliiviöljyä. En mitannut, mutta lorauttelin aika reilulla kädellä niin, että kaikki raaka-aineet saivat osansa öljystä ilman, että kuitenkaan uisivat öljyssä. Laita vuoka 200 C uuniin puoleksi tunniksi.

 


 

Tarkista puolen tunnin kuluttua perunoiden kypsyys, ja sekoittele perunat, sipulit ja paprikat keskenään sekaisin. Perunalajikkeista ja siivujen paksuudesta riippuen kypsymisaika vaihtelee. Perunoiden pitäisi kuitenkin olla jo liki kypsiä, ennen kuin niiden päälle lisätään nopeasti kypsyvät kalat.

 


 

Lisää kalafileet kasvisten päälle. En ole tavannut Suomen ruokakaupoista lubinaa, mutta esim. siika käy tähän aivan yhtä hyvin. Mausta myös kalafileet suolalla ja pippurilla, ja pirskottele kalojenkin pinnalle hieman oliiviöljyä. Laita vuoka takaisin uuniin, ja jatka paistamista, kunnes kalat ovat kypsiä. Näiden fileiden osalta se tarkoitti 10 minuuttia.

 


 

Kalojen ollessa vuoassa ehdit hyvin tekemään kastikkeen, joka lusikoidaan vuokaan kalojen päälle. Kuumenna pannu ja kuullota siinä viipaloituja valkosipulinkynsiä yhden kuivatun chilin kanssa. Varo polttamasta valkosipulia.

 


 

Lisää pannulle kalaliemi, vinaigrette ja puolen sitruunan mehu. Kiehauta pari minuuttia. Lisää silputtu persilja. Kun sekä perunat että kalat ovat kypsiä, valele persiljakastike kalojen päälle.

 


 

Näillä aineksilla syntyy herkullistakin herkullisempi välimerellinen kalaruoka, jonka maut ovat suorastaan suloiset. Sopivasti hapokastakin tämä on.

 


 

Lubina al horno on tosiaankin hyvin tyypillinen paikallinen ruoka. Me olemme tällaisia osa-aikapaikallisia, mutta täällä ollessamme pyrimme nauttimaan täysillä paikallisen keittiön antimista, niin kotona kuin paikallisten suosimissa ravintoloissakin.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti