perjantai 22. marraskuuta 2019

Butter chicken, intialaisen keittiön klassikko


Nyt täytyy heti sanoa, että en se minä ollut, se oli Pirkka. Nimittäin Pirkka-lehdessä nro 11/2019 oli ruokaohje, jonka päätin toteuttaa, sellaisenaan. Mitään lisäämättä, ja mitään pois jättämättä, niin herkulliselta tuo ohje kuulosti. Kyseessä oli intialainen Butter chicken, jota olen kyllä intialaisissa ravintoloissa (Suomessa, en Intiassa) syönyt, mutta itse en ole sitä ennen tätä kertaa tehnyt. Tämä oli juurikin se syy, miksi päätin tällä kertaa pysytellä ohjeessa. Ja tällaista siitä tuli.




Alkuperäinen ohje löytyy tästä linkistä. Kirjaan sen kuitenkin vielä tähän blogiinkin, omin sanoin ja kommentein.

Butter chicken eli intialainen voikana


4 kerta-annosta (ei ole santsivaraa, jos syöjiä on neljä, ei ainakaan meidän ruokahalulla)

1 rs (500 g) broilerin maustamattomia fileepihvejä
3 rkl voita
1 (n. 100 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl garam masala –mausteseosta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 mieto punainen chili
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
3 rkl tomaattipyreetä
¾ tl suolaa (Tämä suolamäärä oli alakanttiin! Palaan tähän myöhemmin.)
ripaus sokeria
1 prk (2 dl) ruokakermaa
lehtipersiljaa koristeeksi




1.
Kuutioi broilerit ja ruskista ne voissa paistokasarissa. Siirrä lautaselle odottamaan. (Tässä kohtaa mietin, että eikö broilereille kuuluisi lisätä suolaa jo tässäkin vaiheessa. Olisi pitänyt. Suolaa piti nimittäin lisätä valmiiseen ruokaan. Luulen, että tilanne olisi toinen, jos broileritkin olisi maustettu kevyesti jo niiden paistamisen yhteydessä.)




2.
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa. Lisää inkivääri, garam masala ja juustokumina. Kääntele vielä hetki. Poista chilistä siemenet ja hienonna se.

3.
Lisää kasariin paseerattu tomaatti ja tomaattisose, chili, suola ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kastikkeeseen broilerit ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 15-20 minuuttia.

4.
Lisää kastikkeeseen lopuksi ruokakerma. Kuumenna vielä kiehuvaksi. Tarjoa voikana basmatiriisin ja naanleivän kanssa. (Kaupasta löytyy myös esipaistettuja naanleipiä, jotka voit itse paistaa höyryäviksi.)




Hyvää oli, ja toimi myös sunnuntairuokana kahdelle. Pikkuisen jäi myös maanantaille, ja silloin huomasin maun syventyneen. Siitäpä tulikin mieleeni, että seuraavalla kerralla kokeilen tehdä tämän Butter chickenin jo etukäteen valmiiksi makuuntumaan, ja vain hiukkasen lämmäytän sitä sitten kun riisi ja naanleipä ovat valmiita. Sen verran hyvää oli, että itse asiassa haluttaisi jo heti kohta kokeilla uudestaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä ja herkullisesta ohjeesta! 🥰 Tein tätä eilen ja oli todella maukasta! Naanleipä vaihtui meillä rullarieskaksi, mutta hyvä oli siihenkin kastiketta dipata ja viimeisetkin pisarat lautaselta pyyhkäistä!😂
    Käytin kevyesti pintamaustettuja broilerin sisäfileitä, jolloin suolan määrä tuntui juuri sopivalle! 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun innostuit postauksestani ihan toimeksi asti! Pintamaustettu broileri oli varmasti hyvä valinta tähän. Monesti nuo ohjeet ovat niin ylivarovaisia suolan suhteen. Olisihan minunkin se pitänyt heti oivaltaa, ja tavallaan sitä aavistelinkin. Mutta toisaalta, suolaahan saa aina lisättyä 👌

      Poista