torstai 23. huhtikuuta 2020

Vanha kunnon makkarakeitto ja kuinka se tehdään


Näinä aikoina kodeissa kokataan ahkerasti, ja ihan tavalliset kotiruoat ovat nousseet arvoon arvaamattoman. Perinteiset, lapsuudesta tutut arkiruoat tuovat lohtua. Ne antavat tunteen jostakin pysyvästä. Nyt jos koskaan onkin hyvä aika ottaa ne taas ohjelmistoon ja jakaa siinä samalla myös perimätietoa jälkipolville. Viime aikoina olen itsekin joutunut/päässyt etätöiden myötä kokkailemaan myös arkisin, huomaan hakevani ruokavinkkejä omasta lapsuudestani. Yksi lempiruoistani oli silloin makkarakeitto. Suorastaan hämmästyin, kun en löytänyt sitä blogistani. Olen ehkä pitänyt sitä liian itsestään selvänä ja tavallisena ruokana. Mutta sellaisia ruokia ja ruokaohjeita me nyt tarvitsemme, joten korjaan nyt heti asian tänne blogiinkin.
Perinteinen makkarakeitto


4:lle

1 lenkkimakkara (tässä Kunnon kuoreton lenkki 450 g)
2 rkl voita
6 perunaa (keskikokoa)
2 porkkanaa
1 sipuli
1 l lihalientä (tai 1 l vettä + 2 lihaliemikuutiota tai -fondia)
2-3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
½ -1 punttia persiljaa

Halkaise lenkinpuolikkaat pitkittäissuunnassa ja leikkaa halkaistut lenkit puoliympyrän mallisiksi viipaleiksi. (Satsaa lenkin laatuun, makuerot ovat lenkkimakkaroissakin melkoiset.) Kuori, ja paloittele perunat ja porkkanat. (Tapanani on kuutioida perunat sen kokoiseksi, ettei niitä tarvitse yrittää pieniä enää lautasella. Ja porkkanat pilkon vielä pienemmiksi.) Kuori ja silppua sipuli terävällä veitsellä. Silppua persilja. Ja sitten sopan tekoon…

Sulata ruokalusikallinen voita pinnoitetussa kattilassa ja kaada perunat kattilaan. Kuullottele niitä pari kolme minuuttia.
Lisää porkkanakuutiot ja jatka kuullotusta hetken aikaa. Perunoiden ja porkkanoiden kuullotus ei vie montaa minuuttia. Se kannattaa siis malttaa tehdä, ainakin jos haluat erityisen maukasta keittoa.
Kaada lihaliemi (tai vesi ja fondit) kattilaan. Lisää laakerinlehdet ja pippurit ja jätä keitto kiehumaan.
Keiton kiehuessa kuumenna pannu ja lisää ruokalusikallinen voita. Ruskista sipulit.
Lisää makkaraviipaleet ja paista ne kauniin värisiksi. (Myöskään tätä vaihetta ei kannata ohittaa, jos parasta makkarakeittoa haluat.)


Lisää ruskistettu sipuli-makkaraseos keittoon. Jatka keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä, elleivät ne sitä jo ole. Perunakuutiot kypsyvät yleensä noin 15 minuutissa.
Kun perunatkin ovat kypsiä, tarkista maku. Lisää persiljasilppu, ja sekoita persilja keiton sekaan.
Tuoksukin sen jo kertoo, että keitto on nyt valmis nautittavaksi. Sitten vain kattila pöytään ja syöjät sen ympärille. Ripottele vielä jo tarjolla olevan keiton pinnallekin hiukan persiljaa.
Tässäpä oli seikkaperäinen ohje, kuinka tehdä kunnon perinteinen makkarakeitto. Näillä ohjein pitäisi onnistua niidenkin, jotka ovat ennen koronaa kokkailleet vain vähän, tai ei ollenkaan.

Tein tämän keiton maanantai-iltana, ja jaoin sen suoraan neljään annokseen. Näin oli tiistain ja keskiviikon lounaat mikroa vaille valmiit. No pitihän tätä toki maistaa muutama lusikallinen jo heti tuoreeltaankin. Ai että, melkein itku siinä maistellessa pääsi. Keitto oli niin hyvää. Lohduttavaa myös. Maailma oli taas hetken aikaa parempi.
2 kommenttia:

  1. Että näin on,ja toimii!!!😛 Komiaa se vaan on. Erin omaista näin lumitöidenkin jälkeenkin! Ja nyt Saunaan. Mahtavaa! On se .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkoilu, makkarakeitto ja sauna on kyllä hyvä yhdistelmä :)

      Poista