tiistai 7. tammikuuta 2020

Salsat perejil ja rosa viimeistelevät kuhan ja salaatin


Juhlakausi alkaa olla finaalissa. Nyt on vietetty jo loppiainenkin, joka tänä vuonna osui maanantaille, antaen siten kolmen päivän vapaan työssä käyville. Koska kalat on syytä valmistaa aina heti tuoreeltaan, alkoi loppiaisviikonlopun ruokaosuus kalaruoalla. Lajivalinta jäi tehtäväksi kaupan kalatiskillä sen mukaan, mikä sillä hetkellä näytti kutsuvimmalta. Tiesin vain, että haluisin valkolihaista kalaa. Söpöt pienet kuhafileet olivat kaikkein freeseimmän näköiset, niitä siis. Ne sopisivat täydellisesti yhteen kylmän persiljakastikkeen kanssa. Tämä kastike on hyvin tyypillinen Espanjassa, ainakin Andalusiassa, ja se tarjotaan nimenomaan valkolihaisen kalan seurana nimellä Salsa de ajo y perejil (= valkosipuli-persiljakastike). Pidän siitä kovasti.




Valkosipuli-persiljakastike


4:lle

1 ruukullinen persiljaa
1 dl laadukasta oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 valkosipulinkynsi




Pätki persiljat silppuriin sopivaksi ja lisää silppuriin kaikki muut aineet paitsi valkosipuli. Surauta persilja silpuksi, ja ainekset sekaisin. 




Kuori valkosipulinkynsi. Litistä se veitsen lappeella, ja silppua sitten pieneksi silpuksi. Valkosipulinkynnen voisi tietysti periaatteessa laittaa silppuriinkin mukaan, mutta silloin se muuttaa kastikkeen kitkeräksi. Käsittele siis valkosipuli mieluiten käsin ja sekoita silppu valmiin kastikkeen sekaan. Valkosipulin ei ole tarkoitus jyrätä, vaan ainoastaan korostaa kalan omaa herkullista makua.




Tämä kastike kannattaa tehdä hyvissä ajoin makuuntumaan. Itse teen sen aina ensimmäiseksi alta pois, jotta maku ehtii täsmentyä sillä välin, kun valmistelen aterian muita osasia. Kun kaikki on valmista, lusikoi kastiketta lautasella kypsän kalan päälle.

Seuraavaksi valmistin Salsa rosa -kastikkeen (= punainen majoneesikastike), joka on aivan täydellistä katkarapujen kanssa. Tällä kertaa tuo kastike pääsi viimeistelemään avokado-jättikatkarapu-salaattia. Aivan kuten valkosipuli-persiljakastike, on tämä punainen majoneesikastikekin peräisin Espanjasta. Nämä kastikkeet toimivat myös Suomessa. Salsa rosan ohjeen löydät vaikka täältä.




Halusin salaatista raikkaan, ja sellaista siitä tuli. Salaattivadin pohjan täytin romaine-salaatin lehdillä. Romaine-salaatti taitaakin olla ainoa salaattilaji, jonka leikkaan veitsellä palasiksi. Muut salaatit tykkään repiä. Luin salaattiruukun kääreestä, että ko. salaattia on tavattu ensimmäisen kerran Kosilla. Hauska yksityiskohta. Kos oli aikoinaan ensimmäinen varsinainen matkakohteeni ulkomailla, ja siten sillä Kreikan saarella on aina paikka sydämessäni. Jopa niin, että nyt pelkkä salaatin kääre herätti mielessäni paljon kivoja Kreikan muistoja.




Levitin salaatille avokadokuutioita sekä keitettyjä ja kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä. Sekä avokadot että katkaravut löysin omasta pakasteestamme. Sitruunaviipaleet kuuluvat useimmiten asiaan, kun näistä ruokalajeista on kyse.




Laitoin salsa rosan erilliseen kippoon, josta sitä sai kukin halutessaan ottaa. Samoin tein valkosipuli-persiljakastikkeelle.




Sitten olikin jäljellä enää kuhafileiden paistaminen. Fileet olivat valmiiksi nahattomia, joten tehtäväkseni jäi enää tunnustella, ovatko ruodot vielä tallella. Tunsin pientä pistelyä sormen alla ruotoriviä tunnustellessani, joten leikkasin siitä kohtaa terävällä veitsellä ohuen kiilamaisen suikaleen pois. Siinä menivät kaikki ruodot kerralla. Helppoa. Maustoin fileet suolalla ja pippurilla, ja paistoin ne nopeasti kuumalla pannulla voissa. Aikaa meni varmaan maksimissaan kaksi minuuttia per puoli.




Näin helposti valmistui herkullinen ateria kuhasta ja jättikatkaravuista. Hyviä nämä olisivat olleet ilman kastikkeitakin, mutta kyllä nämä salsat perejil ja rosa nostivat makuyhdistelmät seuraavalle tasolle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti