Hyvä ruoka, parempi mieli. Tuo sanonta pitää taatusti paikkansa. Valmistin
nämä herkut jo pari viikkoa sitten perjantai-illan herkuksi, ja voin omasta
kokemuksestani sanoa, että näitä mussuttaessa unohtui hetkeksi niin omat kuin
maailmankin murheet. Nämä kipposet valmistuvat tosi helposti, ja niiden lisäksi
tarvitaan vain kynttilään tuli, lasiin hyvää viiniä ja taustalle tunnelmallista
musiikkia.
Uunifetakipposet
2:lle
1 pkt (200 g) fetaa
oliiviöljyä
12 pulleaa kirsikkatomaattia
½ punainen chili
4 valkosipulinkynttä
vuorisuolaa
mustapippuria
loraus hunajaa
muutama basilikan lehti
200 C uunissa 15-20 minuuttia
Öljyä kaksi uuninkestävää kippoa ja laita kumpaankin kippoon puolikas fetasta.
Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit ja levitä ne fetan ympärille. Viipaloi
chili fetan päälle. Kuori ja viipaloi valkosipulit sinne tänne. Lorauta koko
komeuden päälle ja reunoille hyvä loraus oliiviöljyä. (Näitä lorautuksia ei
tule koskaan mittailtua, mutta varmaan nyt ainakin semmoinen ½ dl on ihan hyvä
määrä.) Ripottele (tai pyöräytä myllystä) tomaateille suolaa, ja koko setille kannattaa
pyöräyttää myös pikkaisen pippuria. Lorauta chilin (ja fetan) päälle hunajaa
ehkä noin 2 tl verran per kippo.
Laita astiat uuniin 15-20 minuutiksi. Viimeistele annokset paiston
jälkeen basilikasilpulla. Lorauta vielä valmiillekin annoksille hyvä loraus oliiviöljyä,
etenkin jos aiemmin lorautettua ei ole enää näkyvissä. Kippoon on tarkoitus
jäädä ihanaa nestettä.
Tarjoile uunifetakipposten seuraksi esim. maalaisleipää, sellaista sopivasti
rapeapintaista. Minä laitoin loppumetreillä (n. 5 minuuttia ennen kippojen
valmistumista) leipäviipaleetkin uuniin lämpenemään ja hiukkasen paahtumaankin.
Huuhtelimme nämä herkut alas italialaisella Ripasso-punaviinillä, joka
oli ainakin meidän mielestämme ihan osuva valinta tälle setille.
Hyvän leivän ja uunifetan (lisukkeineen) liitto hivelee makuhermoja. Leipää
voit joko dipata kipossa, tai voit myös lusikoida fetaa lisukkeineen ja
liemineen leivän päälle. Molempi parempi ja tyyli on vapaa.
Loppuliemetkin on ihana pyyhkäistä leivänkannikalla parempiin suihin. Typötyhjästä
kiposta päätellen herkku kävi kaupaksi viimeiseen pyyhkäisyyn saakka.
Tämä on varsinaista hyvän mielen syötävää. Myös valmistuksen helppous
ja nopeus nostattaa hymyn huulille.